ТВ анонси Da Vinci Learning

Имало едно време … Откривателите – Древните китайци

Добави коментар

Китайците са изпреварили всички. Те са първите откриватели на хартията, картите за игра, кибрита, десетичната система, парната машина, компаса, парашута,

Начало на сериала – всеки делник в 19:30 ч.!

Китайците са изпреварили всички.
Те са първите откриватели на хартията, картите за игра, кибрита, десетичната система, парната машина, компаса, парашута, механичния часовник, печатащото колело, ракетата, висящия мост, дори брендито – всичко това столетия преди другите цивилизации и култури. 600 година пр.н.е.

Имало едно време … Откривателите – Древните китайци


Китайците създават линейното земеделие, интензивното окопаване, желязното рало, а впоследствие – и различни редосеялни машини.
На западния свят са му необходими повече от 2000 години, за да възприеме и усъвършенства тези земеделски методи. 400 година пр.н.е. Първообразът на конската сбруя е създаден от китайците. Каишката или нагръдникът позволява на коня или друг вид животно да диша свободно, без опасност да се задуши. При нея налягането се упражнява върху гръдната кост, а не върху гърлото. 300 година пр.н.е.

Яремът революционизира китайското земеделие. При него сбруята се поддържа от раменете на животното, което му позволява да тегли десет пъти по-голям товар. Изобретяването на същото приспособление отнема на Запада 1000 години. 200 година пр.н.е. Множеството опити за качване на кон ефикасно и без усилия водят до откриването на стремето, непознато за египтяните, гърците и римляните. 300 н.е. След овладяване на изкуството за топене на метал се появява и металното стреме. Отново китайците изпреварват останалите с 2000 години.

По-късно това технологично постижение дава възможност на хуните да се придвижат от сърцето на Азия и да залеят Европа, допринасяйки за нашествието на бронираните западни рицари. В следващите столетия се появяват магическият фенер – предшественикът на киното, универсалният съединител – предшественикът на трансмисииите в автомобилите, парната машина, водният шлюз, хидравличната сила, биологичният контрол на насекомите, а след тях – и полетът.

Историята разказва, че когато един китайски град е бил обсаден, той е комуникирал с външния свят с помощта на хвърчила.

559. Млад принц, изпратен на смърт от зъл император, се спасява, прелетявайки няколко километра с помощта на криле, направени от хвърчила. Следва появата на хартията. 140 пр.н.е. От ситото излиза лист хартия.

110. На един лист хартия се появяват около 20 китайски герои.

800–900. Стрелците с лък в броня от хартия са по-ефикасни в боя, тъй като са по-леки и могат да маневрират по-лесно.

810. По това време китайците въвеждат парите от хартия. С тяхната поява се явяват и фалшификациите, които се наказват със смърт. Европа открива хартията 15 века след Китай.

 

868. Появява се първата книга, отпечатана на хартия.

1041. Изобретено е подвижното печатащо устройство. Китайците са изобретателите и на пушките и оръдията, благодарение на сместа от кокс, сяра и селитра, известна повече като барут!  

Понеделник, 9ти януари 2012 г., в 19:30 ч.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Имало едно време...

Защо хората са започнали да измерват времето?

Последни часове до Новата година – 2012 с Da Vinci Learning

Ден на географията по Da Vinci Learning

Ден на технологиите по Da Vinci Learning

Ден на астрономията по Da Vinci Learning