Актуално В програмата

Новият епизод на Вкусът на България отвежда зрителите до крепостта „Баба Вида“

Добави коментар

Тази събота от 11:00 ч. по bTV приключението „Вкусът на България“ ще продължи в района на град Видин – древен и многолик, богат на вкусове и история.

Величествената крепост „Баба Вида“ ще посрещне водещата Мария Жекова с древните си легендите и любопитни, слабо известни факти.

Историята на порцелана и на единствената фабрика за костен порцелан на Балканите, която датира от 1925 г. и се намира във Видин, ще представи нейният собственик пред любопитната водеща. Повече за технологията на създаване на фините сервизи, къде се крият тънкостите и как се изработват уникални декорации от порцелан – зрителите ще разберат в съботния епизод на „Вкусът на България“.

Пътешествието ще отведе всички пред екраните и до най-духовно значимото място във Видин, където в продължение на много години сърцата на три различни религии туптят в непосредствена близост. Мария ще надникне последователно в „Сърцата джамия“ на Осман Пазвантоглу, който е бил един от управниците на Видин, в Еврейската синагога и в Катедралата „Свети Димитър“.

Местна жителка от влашкото село Антимово, ще напомни за детството на Мария Жекова, като я почерпи със специални рисувани бисквити с кралска глазура, с традиционни меденки и сладкиш, декориран със сладко.

За финал, водещата ще разкрие тайните на видинската кухня - как се правят „влашки сърми“ и „саламура с риба“, а за всички почитатели на дунавския сом тя ще приготви „видинска риба плакия“.

Новия епизод на „Вкусът на България“ от Видин гледайте тази събота от 11:00 ч. по bTV.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Вкусът на България

"Вкусът на България" разкрива тайните на калдъръмените улици в Пловдив

"Вкусът на България" се завръща с вълнуващо пътешествие в Брезово

Какъв е бил вкусът на царете ще стане ясно в новият епизод на Вкусът на България

„Вкусът на България“ гостува в приказното село Борика

„Вкусът на България“ представя богатството на родното Черномори