Лица Други

Рейчъл Уайз е лейди Сара във Фаворитката

Добави коментар

В ролята на лейди Сара във Фаворитката е носителката на „Оскар“ Рейчъл Уайз, в своя втори съвместен филм с режисьора Йоргос Лантимос, след Омарът.

Дърпайки конците зад привидното управление на кралица Анна и помагайки ѝ в много отношения, е нейната дясна ръка – лейди Сара Чърчил, първата херцогиня на Марлборо, която също се сдобива с безпрецедентна сила, най-вече благодарение на интелекта си, а не в резултат на семейни традиции. Исторически погледнато, Сара Дженингс Чърчил е известна като родоначалничка на династията Спенсър-Чърчил, която включва още Уинстън Чърчил и принцеса Даяна (чиято истинска фамилия е Спенсър). Но тя също е смятана за една от най-силните политически фигури на своето време – жената, която държи кесията на кралицата, която е нейните уши и която е готова да я изнуди, когато смята, че това е наложително.

 

Вижте къде и кога да гледате Фаворитката

 

В ролята на Сара във Фаворитката е носителката на „Оскар“ Рейчъл Уайз, в своя втори съвместен филм с режисьора Йоргос Лантимос, след Омарът.

 

Лейди Сара Чърчил се запознава с бъдещата кралица, когато и двете са малките дъщери на могъщи мъже, изолирани зад досадните граници на кралския палат. Тяхното приятелство ще се превърне в нещо взаимно и невероятно интимно. Анна наистина пише страстни писма на Сара с редове като „Надявам се да прекарам един или два мига с моята любима... че ще получа една прегръдка и нещо повече, отколкото мога да изразя“. Макар че Сара е омъжена за Джон Чърчил, който скоро след това е обявен за херцог на Марлборо от кралица Анна, близостта между двете жени продължава дълго след това.

 

Добави описание

 

Когато Анна се възкачва на трона, тя назначава Сара на няколко важни позиции в кралството. Сара се превръща и в най-необходимия съветник на Анна, компетентна по въпроси на тема политика, политици и по сложната военна стратегия. Известна с невероятната си интелигентност, своя див темперамент, със смелата си откровеност и с често изтъкваната ѝ красота, лейди Сара също изгражда около себе си кръг на ласкатели и хора, търсещи влияние. Нейното приятелство може да гарантира огромни политически предимства. Но тя може да се превърне и във враг, който никой не би искал да си създаде.

 

За Уайз филмът на Лантимос е странен и сложен и показва как би могла да изглежда историята, със своите шокиращи обрати и изненади.

 

„Омарът, разбира се, беше изцяло плод на въображението му. ФАВОРИТКАТА със сигурност се основава на исторически факти, но историята е интерпретирана от Йоргос и съответно е нещо съвсем различно от всичко, което съм правила досега“, обяснява Уайз. „Вселената, която той създава, е уникална и не би могла да бъде възпроизведена от никой друг. Тоналността на филма е изцяло негово творение и това е едно от най-брилянтните и мистериозни неща, които прави“.

 

От предишния си опит с Лантимос тя е наясно с подхода му.

„Знаех, че най-добрата подготовка е да се оставя изцяло в ръцете му“.

 

Уайз е привлечена от всичко в личността на Сара. Но въпреки безспорните си качества, тя няма как да отрече, че лидерските ѝ позиции произтичат само от един източник: нейните особени отношения с кралица Анна.

 

Кралицата и Сара имат много сложни отношения, които постоянно се променят. Така че е невъзможно те да бъдат обобщени в едно изречение“, отбелязва Уайз. „Кралицата се нуждае от Сара и мисля, че на Сара това ѝ харесва. Нито политиката, нито военната тактика или управлението на страната са силните страни на Анна, но всичко това се отдава на Сара. Все пак, те са най-добри приятелки от детството и са правили любов заедно. Според мен тяхната връзка преминава през всякакви нива, включително сексуална стратегия, игри на власт, борба за власт, емоционални нужди, емоционална зависимост, господство и подчинение, както и причиняване на болка, защита и изцеление“.

 

Добави описание

 

Дори на фона на всички мъже, които имат претенции към властта в двора на кралица Анна, лейди Сара има съвсем малко съперници. Затова за нея е като нож в гърба това, че жената, която тя е избрала за прислужница на Анна – нейната раболепна братовчедка Абигейл – се превръща в най-голямата ѝ заплаха на всички фронтове.

 

„Сара всъщност напълно подценява Абигейл“, казва Уайз. „Според нея Абигейл е слаба и изпаднала в нужда, защото преживява трудни времена, след като баща ѝ я губи в резултат на залагания. Мисля, че първоначално Сара е изпълнена с нежност и състрадание към Абигейл. Тя иска да я защити и да ѝ покаже как да стане силна жена. Оказва се, че Абигейл няма нужда от такава помощ“.

 

Едно съвременно сравнение на емоционалната надпревара между двете жени също ѝ идва наум.

„Абигейл ми напомня за Ева във ВСИЧКО ЗА ЕВА, младата актриса, която се появява изневиделица и засенчва Бети Дейвис“, казва тя, визирайки класическия филм на Джоузеф Л. Манкевич за млада звезда на Бродуей, която подкопава кариерата на своя някогашен идол.

 

 

Вижте къде и кога да гледате Фаворитката

 

Синопсис на Фаворитката

 

Началото на 18 век. Англия е във война с Франция. Въпреки това стрелбите по патици и преяждането с ананас се радват на небивала популярност. Болнавата кралица Анна (Оливия Колман) е на трона и близката ѝ приятелка лейди Сара Чърчил (Рейчъл Уайз) управлява страната от нейно име, докато се опитва да овладее влошеното здраве и непредсказуемите настроения на кралицата. Когато пристига новата слугиня Абигейл Машам (Ема Стоун нейното чаровно присъствие допада на Сара. Тя взима Абигейл под опеката си и слугинята вижда в това възможност да се завърне към своите аристократични корени. Тъй като войната поглъща изцяло вниманието на Сара, Абигейл поема нейните задачи като компаньонка на кралицата. В тяхното разрастващо се приятелство тя вижда шанс да изпълни своите амбиции и Абигейл няма да позволи на нищо, било то жена, мъж, политически проблеми или сладко зайче, да застане на пътя й.

 

Фаворитката излиза по кината на 8 февруари 2019.

Всичко по темата вижте в potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Фаворитката , Рейчъл Уайз

Емма Стоун е Абигейл Хил във Фаворитката

Оливия Колман е кралица Анна във Фаворитката