Лица Други

В парка на Военна академия Софийската опера представя интересна програма за деца

Добави коментар

Детските спектакли на летния фестивал „Опера в парка“ на Военната академия „Г. С. Раковски“ продължават на 31 юли, 1 и 2 август (петък, събота и неделя).

Детските спектакли на летния фестивал „Опера в парка“ на Военната академия „Г. С. Раковски“ продължават на 31 юли, 1 и 2 август (петък, събота и неделя).

 

Софийската опера обръща специално внимание на своята детска публика. През 2018 г. тя отбеляза един специален юбилей - 10 години от образователната програма, която приобщава най-малките към голямото музикално изкуство.

 

"Отиваме на опера и балет". Това е идея, която стартира още през 2008 г., по инициатива на директора на операта академик Пламен Карталов.

 

„Целта на детската образователна програма е да прикани повече родители да възпитат това изкуство в децата си“- изтъква акад. Карталов. Не случайно тази програма доминира  в парка на Военна академия.

 

На 31 юли, петък, от 10ч. Софийската опера и балет ще представи хитовия мюзикъл за деца от Андрей Дреников – „Мечо Пух“.

 

Либрето – Юлия Кръстева, по приказките на А. А. Милн. Стихове – Юлия Кръстева, Нина Сивинова, Андрей Дреников.

 

Зареден с много настроение и усмивки, забавни приключения на Мечо Пух и неговите приятели – Зайо, Прасчо, Кенга, Ру, Бухалът, Йори, горски животинчета и приказни цветя. Музиката е жизнерадостна и любима на малчуганите. Динамичен, радостен и светъл спектакъл.

 

Участват – Георги Джанов, Силвана Пръвчева, Елена Стоянова, Никола Попов, Рада Тотева, Надя Колева, Зора Колева.  Диригент – Стефан Недялков.

 

Добави описание

 

На 1 август децата ще могат да се запознаят с последната опера на В. А. Моцарт, „Вълшебната флейта“. Операта е шедьовър, който не слиза от световните сцени.

 

В Софийската опера „Вълшебната флейта" е поставяна многократно, но специално за новата детска образователна програма, режисьорката Юлия Кръстева, диригентът Борис Спасов и художничката Христиана Михалева са направили адаптирана версия за деца. Действието е съсредоточено и динамично, сюжетът е пресъздаден с много хумор и настроение, главните герои са представени с най известните си арии и ансамбли.

 

Сблъсъкът на добрите и зли сили, приятелството и любовта са в основата на спектакъла, от който струи много радост, светлина и оптимизъм.

 

Добави описание

 

На 2 август е ред на заглавието «Трите прасенца», по музика на композитора Александър Райчев, оркестрация Александър Райчев-син, сценарий и адаптация Юлия Кръстева, по либретото на Нина Стоянова

 

Спектакълът ще се играе в неделя от 11 часа. Историята на Пиф, Паф и Пуф ще разкажат артистите: Анна Вутова, Рада Тотева, Калин Душков, Илия Илиев, Елена Стоянова, Александра Носикова, Георги Джанов и Георги Георгиев. На диригентския пулт ще застане маестро Стефан Недялков, режисьор – Юлия Кръстева, художник  – Елена Шопова.

 

Това е приказка, в която прасенцата са артисти, които в първата част пеят, играят, танцуват и свирят. 

 

В следващите две части е вплетена самата приказка за трите прасенца.

 

Пиф, Паф, Пуф се превъплъщават като основни персонажи от приказката. Всяко прасенце си има своя характеристика - Пуф - най-умното прасенце, Паф - най-мързеливото и съответно Пиф - най-работливото. Следват забавни перипетии, в които Вълкът не успява да хване Пиф, Паф и Пуф. Трите прасенца строят своите къщички - от слама, пръти и тухли. И след поредното приключение, в което Вълкът разрушава двете къщички, но не успява с третата, решава да изненада трите братчета, но.... Какво се случва, как получава своя урок.... Всичко това ще разберете на финала.

 

И трите спектакъла са подходящи и за по-малки зрители.

 

С програмата "Отиваме на опера и балет" Софийската опера кани своите най-малки почитатели да съчетаят приятното с полезното. Да се насладят на разходка в парка, съчетана с магическото действие на музиката.

 

Оперният фестивал «Опера в парка» се провежда за 11-а поредна година и е  под Патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

 

Повече информация за програмата на «Опера в парка» можете да намерите на фейсбук профила и на сайта на Софийската опера и балет: www.operasofia.bg.

 

Билетите са в продажба на касата на Софийската опера и балет и на място на каса, разположена на входа на парка на Военна академия «Г. С. Раковски», както и онлайн на сайта на Софийската опера: operasofia.bg,  EpayGo, EasyPay и Eventim.bg.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър