Лица Други

Оливия Колман е кралица Анна във Фаворитката

Добави коментар

За да представи всичките необуздани противоречия и емоции на кралица Анна, режисьорът от самото начало има предвид една актриса: Оливия Колман

Обременена от скръб, подагра и несигурност в собствените си възможности, кралица Анна все пак разполага с огромна власт, а в сценария на Фаворитката тя се движи като махалото на часовник между крайностите на демонстрирана самоувереност и патос. За да представи всичките ѝ необуздани противоречия и емоции, режисьорът Йоргос Лантимос от самото начало има предвид една актриса: Оливия Колман.

 

Вижте къде и кога да гледате Фаворитката

 

Работила вече с него в Омарът, носителката на „Златен глобус“ Оливия Колман („Нощният мениджър“) е добре запозната с кралските особи. Тя играе кралицата майка в Хайд парк на Хъдсън и кралица Елизабет II в новия сезон на сериала „Короната“. Но превъплъщението ѝ в ролята на Анна във Фаворитката е много по-дълбоко и мрачно изживяване.

 

„Винаги избирам актьорите заради тяхното присъствие, естествените им способности и това, което камерата вижда в тях, дори и да не знаем какво е то всъщност. От самото начало знаех, че Оливия ще бъде нашата кралица“, казва Лантимос.

 

Продуцентите изцяло подкрепят избора му.

 

„Йоргос има невероятен инстинкт, когато става дума за подбор на актьорите“, отбелязва Демпси. „Оливия представя тази разглезена, с променливи настроения и податлива на манипулации кралица като човек покъртително уязвим, на границата на отчаянието и едновременно с това странно харизматичен“.

 

Тони МакНамара, сценарист на филма, отбелязва, че Анна е завладяваща роля донякъде, защото „тя не е това, което изглежда. Макар да я смятате за недъгава и дори проста в началото, впоследствие започвате да осъзнавате, че тя е наясно с властта, която притежава. Тя просто я използва абсолютно непредсказуемо, което я прави много интригуващ герой“.

 

Добави описание

 

Начинът, по който Колман представя Анна е изцяло базиран на тялото на кралицата, на странните ѝ физически реакции и болежките, но и на нейната чувствителност. Колман споделя, че открива пътя към образа на кралицата чрез нейната на пръв поглед невидима смелост, а не чрез нейните слабости. Точно като Сара и Абигей, Анна е от хората, които оцеляват.

 

„Предполагам, че тя е трябвало да бъде невероятно издръжлива“, отбелязва Колман. „Мисля, че тя е искала да бъде възприемана като една добра кралица, но просто не е знаела как да се държи като такава. Никога не съм я смятала за жалка. Много се гордея с нея“.

 

Тя също е жертва на дълбока самота като жена, която никога не е сигурна на кого може да се довери и която е преживяла непримиримата загуба на 17 деца (някои от тях са били спонтанни аборти, други са били мъртвородени, а най-дълго живелият ѝ син умира на 11 години). Заради това нейната изолираност, подсилена от огромните зали в кралския дворец, само засилва невероятния ѝ апетит, нужди, а и броя на зайчетата около нея.

 

„В нея има толкова много тъга, трябва да е била невероятно самотна, защото никога не е можела да бъде сигурна дали хората наистина я харесват или просто се правят, защото тя все пак е кралицата“, изтъква Колман. „В същото време тя е доста вдетинена и това беше забавно за пресъздаване. Самата тя не се е чувствала наистина като кралица, което си е проличавало в начина, по който е изливала често яда си и е постигала целите си. Наслаждавах се на това да се правя на крива, раздавайки плесници“.

 

Съществена част от пресъздаването на образа е била потапянето в сексуалните желания на Анна и в промяната в чувствата ѝ към лейди Сара, която ръководи страната от нейно име, за сметка на новата ѝ фаворитка Абигейл, която ѝ допада по съвсем различен начин.

 

„Не мисля, че Анна разбира, че Сара е голямата ѝ любов, докато вниманието ѝ е погълнато от Абигейл“, споделя Колман. „Тя и Сара се познават, откакто са били малки момиченца, така че двете винаги са се защитавали. Но с появата на Абигейл, Анна е толкова развълнувана от това, че някой може да е толкова внимателен към нея. Тя си мисли: „О това красиво младо създание ме гледа“ и тя е напълно поразена от това. Но трагичното в случая е, че кралицата смята всичко за чиста монета... а това съвсем не е така“.

 

Вижте къде и кога да гледате Фаворитката

 

Синопсис на Фаворитката

 

Началото на 18 век. Англия е във война с Франция. Въпреки това стрелбите по патици и преяждането с ананас се радват на небивала популярност. Болнавата кралица Анна (Оливия Колман) е на трона и близката ѝ приятелка лейди Сара Чърчил (Рейчъл Уайз) управлява страната от нейно име, докато се опитва да овладее влошеното здраве и непредсказуемите настроения на кралицата. Когато пристига новата слугиня Абигейл Машам (Ема Стоун нейното чаровно присъствие допада на Сара. Тя взима Абигейл под опеката си и слугинята вижда в това възможност да се завърне към своите аристократични корени. Тъй като войната поглъща изцяло вниманието на Сара, Абигейл поема нейните задачи като компаньонка на кралицата. В тяхното разрастващо се приятелство тя вижда шанс да изпълни своите амбиции и Абигейл няма да позволи на нищо, било то жена, мъж, политически проблеми или сладко зайче, да застане на пътя й.

 

Фаворитката излиза по кината на 8 февруари 2019.

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Фаворитката

Емма Стоун е Абигейл Хил във Фаворитката

Рейчъл Уайз е лейди Сара във Фаворитката