
Андреа Бийман посещавала Института за интегрирано хранене, където понастоящем преподава, осъществявайки мисията си да помага за развитието на един по-здравословен свят чрез подходящи и добре подбрани ястия.
Андреа е нутриционист и консултант холистично здраве със сертификат от Американската асоциация на лекарите, практикуващи немедикаментозно лечение. Тя е и автор на книгата, която публикува сама „The Whole Truth“ и кулинарната книга „The Whole Truth Eating and Recipe Guide“.
1. Какво означава нутриционист и консултант холистично здраве?
Аз съм главен готвач натурални храни и инструктор холистично здраве! Като готвач купувам и готвя най-висококачествените съставки и продукти, отглеждани натурално, органични, без пестициди, без химикали и без продукти от животни, отглеждани в промишлени ферми. А като инструктор подкрепям и напътствам клиентите си към постигане на най-жизнената си и здравословна форма.
Точно както спортен треньор насърчава отбора си да даде най-доброто от себе си, с мен е почти същото. Изслушвам клиентите си, установявам къде имат нужда от съвети и подкрепа, и им помагам да преценят какво им пречи да постигнат целите си.
Независимо дали целта е да намалят теглото си, да подобрят здравето си, да се пречистят емоционално или да се извисят духовно, всичко това е част от работата ми като здравен консултант.
2. Разкажете ни повече за Американската асоциация на лекарите, практикуващи немедикаментозно лечение.
Буквално означава, че като член на тази асоциация не използвам и не подкрепям използването на медикаменти в моите лечителни процедури.
3. Как започнахте да се занимавате с това?
Това се случи, след като ми беше поставена диагноза за „нелечимо“ заболяване на щитовидната жлеза. Не повярвах, че състоянието ми е „нелечимо“. Затова вместо да приема терапията с радиоактивен йод и синтроид, предписана от лекарите ми, аз промених диетата си, начина си на живот и мисленето си.
Отне ми две години, но всичко ново, което приложих в живота си, излекува заболяването ми по естествен път. Ние сме това, което ядем. През целия ми живот се хранех много оскъдно и винаги бях на диета.
Тялото ми беше в състояние на дефицит. С подбора си на храни предизвиках болестта си. Първо се чувствах зле и бях болна, а след това станах здрава и изпълнена с живот и енергия. Това е доста простичка концепция.

Имах алергии, когато бях дете. Започвах да кихам през април и спирах чак през октомври! Непрекъснато кихане! Вече нямам алергии. Още веднъж искам да кажа, че хранителните ми навици предизвикаха състоянието ми.
5. Кой е най-шокиращият или необикновен проблем, изследван в предаването „Писна ми!“ по Fine Living?
Толкова много заболявания!!! Трудно е да се определи кой е най-необикновеният или шокиращ, тъй като повечето болести се смятат за „нормални“. В модерното ни общество се очаква да се чувстваме зле и да се разболяваме. Не се очаква да бъдем здрави.
Човешкото тяло е способно на удивителни постижения. Всичко, което се изисква от нас, е да му дадем подходящото гориво – физическа, емоционална и духовна храна. Освен това се нуждаем от търпение и любов.
Природолечението отнема време. Успях да се преборя с болестта след две години. Трябва да осигуряваме на тялото си времето, от което се нуждае, за да се възстанови.
6. Притесняват ли се приятелите и семейството Ви, когато готвят за Вас?
Да, някои от приятелите ми се притесняват. Но истината е, че … е много лесно да се готви за мен. А и знам, че храната е приготвена с добри намерения и чувства. Така че дори да не достига или липсва някоя съставка, най-важната е там – любовта.
7. Каква е тайната на здравословния Ви външен вид?
Тайната да изглеждаш здрав изобщо не е тайна. Качествена храна, ежедневни упражнения, вода, слънце и хармонични взаимоотношения – това са основните предпоставки за добрата визия.
8. Какво е мотото Ви?
Мотото ми е „Животът е вкусен.“ Вкусете и се насладете на всяко ястие, на всеки момент, на всяка връзка и на всеки ден. По този начин ще бъдете истински удовлетворени и изпълнени с щастие.

9. Кое е любимото Ви кулинарно удоволствие?
Кулинарните изкушения за мен са различни през цялата година. Живея в район с четири сезона, така че използвам удоволствията на всеки от тях. През лятото, когато е много горещо, обичам да похапвам освежаваща, хрупкава и сочна салата от диня с парченца сирене фета. През зимата, когато навън е смразяващ студ, няма нищо по-добро от печена на бавен огън патица с хрупкава кожичка и запечени картофи с розмарин. Вкусно!
- Как да се събуждаме свежи
За да се чувствате свежи, когато се събудите, НЕ яжте преди лягане. Дайте на тялото си необходимото време, за да отпочине и да се зареди през нощта. Ако похапнете преди да си легнете, енергията ви ще бъде използвана за храносмилане вместо за възстановяване. - Как да се справим с махмурлука
Изпийте по една чаша вода за всяка чаша алкохол. Изпийте една голяма чаша вода преди лягане и още една, когато станете. Бърза и лесна рецепта за семейно ястие за по-малко от 30 минути
Обичам супа. Особено в студените дни. Ако имате домашно приготвен бульон във фризера, би било идеално. Ако не, винаги можете да си купите органичен бульон. Всичко, от което се нуждаете, е фасул от консерва (без Бисфенол А), кореноплодни зеленчуци, подправки и фиде, и можете да приготвите тази изобилна зеленчукова супа, която ще се хареса на цялото семейство. Особено, ако я комбинирате с горещо парче органичен пълнозърнест хляб, намазан с растително масло и запечен чесън – истинско съвършенство!- Заместители на по-мазни/нискохранителни продукти
Едно основно правило… изключете рафинираните, пакетирани храни от диетата си и добавете здравословните, полезни храни. Не опитвайте и заместете вашите „Орео“ с по-полезен вариант на бисквитките. Направете си домашни вкусотии, които са изкусителни като тази Шарлота с круши - Най-подходящото време за хранене
Смятам, че най-подходящо е да се храните на закуска, обяд и вечеря със здравословни леки закуски между храненията. Каквото и да правите, НЕ пропускайте хранене. Това е истинско бедствие, което настройва тялото за преяждане. - Полезна закуска
Микс от ядки, семена и сушени плодове, хумус с пълнозърнест хляб, фъстъчено масло и сладко, намазано на филия пълнозърнест хляб, супа или плод и сирене. - Храна в движение, обяд за училище
Каквото имате в хладилника, останало от вечеря, завийте го в тортила или го направете на сандвич. Няма нищо по-удобно за хапване в движение от сандвича. - Как да успокоим разстроен стомах
Добрите стари битери (Шведска горчивка или Ангостура битер). Малко битер със сода и стомахът ви отново ще може да обработва храната. - Как да се справим с настинка/грип
Домашна пилешка супа, приготвена с класически пилешки бульон. Това е доказан във времето лек, който наистина помага при настинка. Не говоря за готови супи от консерва, а за домашна пилешка супа с подправки, чесън, лук, бульон (приготвен от пилешките кости) и магданоз. - Как да подобрим състоянието на кожата си
Пийте вода и намалете захарта и излишните въглехидрати! - Добре ли е да се пие бира или вино
Абсолютно! Виното и бирата са течни храни. Ключът за използването им е умереността. Не прекалявайте. Те се обработват много бързо от организма. Една чаша вино с вечерята или една или две бири на парти е чудесно. И не забравяйте да пиете вода. - Признаци на хранителна непоносимост
Подуване, газове, алергии, акне, обриви, дразнене и сърбежи по кожата, носа, ушите и очите.