Други

„Пази се от живите мъртви“: Интервю с Грег Никотеро

0/5

Интервю с ГРЕГ НИКОТЕРО, Изпълнителен продуцент / Грим и специални ефекти
Интервю с ГРЕГ НИКОТЕРО, Изпълнителен продуцент / Грим и специални ефекти

Независимо дали продуцира и режисира пилотен епизод с Ридли Скот или работи като изпълнителен продуцент, директор и отговорник грим и специални ефекти за „Живите мъртви”, възхваляван като най-успешния телевизионен сериал, Грег Никотеро обожава работата си. Мотивацията му и вдъхновението му узряват преди много години докато гледа работата на Дик Смит, Рей Харихаузен, Джак Пиърс и Том Савини. Първата му истинска любов са специалните ефекти в грима.

Роден е в Писбърг, а любовта към филмите на ужасите пробужда интереса му към специалните ефекти от ранна възраст. Сприятелява се с режисьора Джордж А. Ромеро когато е едва на петнайсет. След като получава работа като чирак на площадката на „Денят на мъртвите“ (Day of the Dead) (1984), Никотеро се отказва от тогавашното си желание да учи за лекар, за да последва пътя си към Холивуд. Работейки рамо до рамо до легенди в специалните ефекти като Том Савини, Никотеро превръща хобито си в професионална кариера. 

В Лос Анжелис Никотеро доразвива уменията си като координатор за специални ефекти във филми като „Злите мъртви 2“ (Evil Dead 2), „Маймунката“ (Monkey Shines) и „Пришълците“ (Aliens). След като получава искане да оглави работата по специални ефекти за нискобюджетен филм на ужасите, през 1988 г. Никотеро насърчава приятелите си Робърт Къртсман и Хауърд Бергер да отворят заедно собствено студио. Така се ражда “KNB EFX GROUP” и само след две години Никотеро вече пътува от локация към локация и надзирава процеса по създаване на специални ефекти редом до онези кинодейци, които са му послужили за вдъхновение, включително Стивън Спилбърг, Джон Карпентър и Уес Крейвън.

В желанието си да “се издигне над мътните води на кървавите ефекти, типични за осемдесетте”, Никотеро тласка KNB към разширяване на уменията им, създавайки свръх реалистични трупове, точни копия на глави и животни, съставени от движещи се елементи. С разрастването на компанията се задълбочава и любовта на Никотеро към филмите и желанието му да сътрудничи на най-добрите творци в тази област, включително Франк Дарабонт, Сам Раими, Робърт Родригез и Куентин Тарантино.  Работи като режисьор на втори екип за редица филми, сред които „Земята на мъртвите“ (Land of the Dead), „Факултетът“ (The Faculty) и „Мъглата“ (The Mist), в хода на което успява да усъвършенства творческите си умения.

Най-новите му творби са „Истински детектив“ (True Detective) на HBO, „Американците“ (The Americans) на FX и предстоящият филм на Тарантино, „Омразната осморка“ (The Hateful Eight), който заснема по време на творчески отпуск от „Живите мъртви“.  До момента Никотеро е режисирал 12 епизода на „Живите мъртви“ като същевременно се изявява като изпълнителен продуцент и отговорник за спечелилите награда “Еми” специални ефекти на сериала на локация в Атланта.

Никотеро споделя този опит и преживявания със съпругата си от 15 години, Шари, помощник-режисьор, и двете им деца – Девън и Алиса.

Тъй като нашите герои не познават живите мъртви, след колко време те започват да разпознават „превъплътените” или „инфектираните” в сравнение с „Живите мъртви”?

Началото на филма съвпада със започването на апокалипсиса. Като основа използвахме първи сезон на „Живите мъртви”. Голямото предизвикателство е, че в „Пази се от живите мъртви” има ситуации и моменти, когато не ни се иска много хората да различават дали някой е жив или умрял. Ако вървите по улицата и до вас има някой, който се движи по-бавно, той е от тях – ние използвахме контактни лещи, но също им придадохме болнав вид, т.е. са със зачервени очи и нос и се изпотяват. Ние използвахме тези неща, за да подчертаем наистина, че това е началото на зомби апокалипсиса. 

Кое е основното предизвикателство в новия филм?

Едно от най-вълнуващите неща е, че когато започнеш да мислиш за това време и за това, което хората преживяват, има известна доза паника и насилие, което произтича от разпадането на обществото. Благодарение на силиконовите маски в „Пази се от живите мъртви” успяваме да засилим реалистичното въздействие. При огнестрелна или прободна рана засегнатите мускули, кости и сухожилия изглеждат много истински. Аз преминах известно обучение по биология/медицина, преди да започна да се занимавам със силиконови маски и благодарение на тях филмът изглежда толкова истински.Всичко е много реалистично. Ние можем да пресъздадем много реалистично мускули, кости и сухожилия на хора, които са ударени, наранени или умират. Това беше много вълнуващо за мен.

С какво е различен „Пази се от живите мъртви”?

В „Пази се от живите мъртви” успяхме да направим някои по-различни неща, отколкото в „Живите мъртви”. Наистина искахме по-различен филм по отношение на общия тон и усещане. Има няколко знакови момента, които хората ще запомнят и ще обсъждат. 

Новият сериал е уникален с това, че апокалипсисът не е в разгара си. Тъй като действието се развива по-рано, повече човешки същества се борят за живота си. Поради това ние сме включили някои остроумни реплики на зомбита сред тази голяма драма. 

„Пази се от живите мъртви” същевременно внася нов елемент по отношение на разлагането поради климата в Лос Анжелис. Той има много различен ефект върху разлагането на живите мъртви в сравнение с климата в Джорджия.

До каква степен черпихте вдъхновение от комикса или въведохте нови елементи?

В тях предизвикателствата са различни — мисля, че е страхотно да имаш една нагледна новела като „Живите мъртви”, защото това вече е изпробван и истински продукт. Знаеш, че той е успешен и можеш да му подражаваш. Мисля, че най-голямото предизвикателство в новия сериал са нагледните ефекти и логичните сравнения между двата филма, но истината е, че това са два различни филма. „Пази се от живите мъртви” оставя отпечатък, който напомня създадения от нас свят, но в различен времеви отрязък, като всичко е свързано с едно и също събитие. Светът, който може да бъде изследван, е огромен и именно това прави новия сериал толкова вълнуващ.

Мислите ли, че „Пази се от живите мъртви” ще има подобен успех на този на „Живите мъртви”?

Това е труден въпрос. Ако преди време някой ми беше казал, че ще снимаме „Живите мъртви” в продължение на шест години, не знам как щях да реагирам, защото ние просто правим това, което ни харесва. Всеки сезон ние разширяваме фабулата и отправяме предизвикателства към самите нас. 

„Пази се от живите мъртви” се основава на същите работни принципи като „Живите мъртви”, което ще движи историята напред и ще внася смисъл в тази фантастична обстановка, която ние толкова харесваме.

Знам, че много хора са въодушевени и голям брой фенове реагират положително на това, че през август ще могат да гледат още от „Живите мъртви”. Съществува неподправен интерес към света на „Живите мъртви” след сегашната пауза. Какъв по-добър начин да я запълним от този с ново шоу на „Живите мъртви”?  Очакванията са големи. Ние сме задължени да свършим тази работа, за да не разочароваме феновете.

Вие обучавахте ли зомбитата в „Пази се от живите мъртви” и ще бъдат ли толкова много колкото в „Живите мъртви”?

Да, аз все още съм декан на Зомби колежа. Имахме мини зомби училище във Ванкувър. Беше важно да осигурим приемственост, за да може да интегрираме живите мъртви. Така например Анди Шонберг участва като зомби в „Живите мъртви” в продължение на пет години във Ванкувър.

По отношение на броя им – почакайте, за да видите. Това определено е нещо, което започва и постепенно набира скорост. Едно от ценните неща в първите шест епизода е усещането за мащабността на кризата. Ще направя аналогия със случай, когато някой се завърне от далечна държава, където има зараза от някаква бактерия, и властите искат да го поставят под карантина. Вие сте чули за това по новините и по интернет, но то не се превръща в реалност, докато това не засегне някого, когото познавете или приятел на ваш приятел. После идва ред на човека, който живее от отсрещната страна на улицата, после човек от общността. В „Пази се от живите мъртви” напрежението нараства много драматично, което е по-реалистично от този вирус, който заразява хората.

Снимки: AMC

 

Още за Грег Никотеро, Пази се от живите мъртви

23:00
06.07.2020
Пази се от живите мъртви - 4 сезон, 1 еп.
23:50
06.07.2020
Пази се от живите мъртви - 4 сезон, 2 еп.
00:35
07.07.2020
Пази се от живите мъртви - 4 сезон, 3 еп.

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg