Лица Други

д-р Лари Куарино

Добави коментар

Интервю с д-р Лари Куарино – експерт в поредицата „Съдебни медици” по Zone Reality
Интервю с д-р Лари Куарино – експерт в поредицата „Съдебни медици” по Zone Reality


д-р Лари КуариноД-р Лари Куарино се присъединява към катедра „Химия” на колежа „Кедър Крест” през есента на 2002 г. като директор на програмата за съдебни науки, след като работил 14 години в сферата на съдебната медицина. През 11 от тези години д-р Куарино е бил ръководител съдебен експерт към кабинета на главния медицински следовател в Ню Йорк. В професионалния си опит той е свидетелствал в съда над 100 пъти. Д-р Куарино е защитил докторат от университета в Ню Йорк и притежава магистърска степен от колежа „Джон Джей” по криминално право. Той е член на североизточната Асоциация на съдебните медици, на Американската академия за съдебни науки и на Американския борд по криминалистика.

Като експерт по съдебна медицина със сигурност се сблъсквате с множество предизвикателства и трудности. Беше ли предизвикателство за Вас участието в телевизионното предаване „Съдебни медици” по Zone Reality?

Подходих към участието си в поредицата на Zone Reality, както бих подходил към свидетелските показания в съдебната зала. Имайки предвид разнообразието на телевизионната аудитория, бих я сравнил със съдебните заседатели. Едно от най-важните изисквания към съдебните експерти е способността да описват сложни научни понятия на хора, които не са учени. Трябва да се развият такива умения, защото са необходимост. След като съм давал над 100 пъти показания при предишната си длъжност, не беше особено трудно да участвам в тв предаването. Освен това съм и професор в колеж и се опитвам да предам тези знания и умения на студентите си. В преподавателската практика, когато запознаваме студентите за пръв път с една тема, тя се представя по възможно най-опростения начин. В противен случай рискуваме студентите да пропуснат важните понятия. И ако това се случи още в началото, тогава става трудно да се разширят знанията на учащите по въпросната тема. Наистина, ако човек има опит с показанията пред съда, тогава описанието и обяснението на процедурите пред телевизионните зрители не би трябвало да представлява никаква трудност.
 
д-р Лари КуариноЗащо телевизионните предавания за съдебна медицина са толкова популярни?

Поради две причини. Първо, телевизионната аудитория винаги е била привличана от тази страна на полицейските криминални драми, която показва битката между доброто и злото. Историята на телевизията е пълна с примери. Второ, по-младите поколения
обичат и се интересуват от технологиите. Аз лично не съм запознат със статистиката кой гледа тези програми, но подозирам, че това е младата аудитория. Каква по-добра комбинация от технологията и изпитаната и доказана тема?

Каква е най-необичайната и странна улика, изиграла ключова роля в разрешаването на някой от криминалните случаи?
 
Един случай, при който на местопрестъплението бяха открити екскременти от хлебарки, съдържащи човешка кръв. Структурата, както и произходът на следите с размери на малки капки, оставени навсякъде на местопрестъплението бяха изключително озадачаващи. Въз основа на друго доказателство, използвано за възстановка на събитието, наличието на тези миниатюрни капчици не можеше да бъде обяснено, докато не бяха забелязани хлебарки, тичащи около стаята. Природонаучният музей в Ню Йорк осигури този вид хлебарки. Хранихме ги с кръв в продължение на няколко дни и след това събрахме техните екскременти, които бяха с ДНК структура, съвпадаща с източника на кръвта. След като малките капки кръв на местопрестъплението съвпадат с тази на жертвата, вече имахме обяснение за произхода им.

Какви са модерните методи и технологии, използвани от съдебните медици?

Най-накрая започваме да говорим за това, което някои хора наричат „съдебномедицински разследвания”. В почти цялата история на съдебномедицинските науки, тези дисциплини са били използвани главно за отсъждане на решения. С помощта на Комбинираната ДНК индекс система (CODIS) и Автоматизираната система за идентификация на пръстови отпечатъци (AFIS), полицията посочва заподозрян, а лабораторията използва събраните улики и доказателства, за да се опита да свърже заподозрения с престъплението. Съдебните науки не са използвани пълноценно в етапите на разследване на престъпленията. С творенията на новите технологии, които са по-компактни и по-бързи (напр. подвижните апарати, които могат да бъдат използвани на местопрестъпленията) и с развитието на сателитните технологии, имаме възможност да осигуряваме много по-съдържателна информация на следователите на място. Тъй като повечето престъпления, според мен, се разкриват скоро след извършването им (ако изобщо се разкриват), анализите на съдебната медицина в реално време ще увеличат драстично броя на разкритите криминални случаи. Първоначално публикувано в сайта потв.бг
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: д-р Лари Куарино , Съдебни медици

Нов сезон: Съдебни медици

Интервю с Макс Хук

НОВ СЕЗОН: Съдебни медици (7 сезон)

Интервю с Ейми Мишад

НОВ СЕЗОН: Съдебни медици (7 сезон)