Лица Други

Интервю с Ейми Мишад

Добави коментар

Ейми Мишад – експерт в поредицата „Съдебни медици” по Zone Reality
Ейми Мишад е съдебен химик в Национален лабораторен център при Бюро за алкохола, тютюна, оръжията и експлозивите към Департамента по правосъдие на САЩ. Преди това е работила в съдебномедицинската лабораторията на ФБР като шеф на отдел „Физически науки”.

Ейми МишадКато експерт по съдебна медицина със сигурност се сблъсквате с множество предизвикателства и трудности. Беше ли предизвикателство за Вас участието в телевизионното предаване „Съдебни медици” по Zone Reality? Трудно ли взехте решение за това?

Решението никак не беше трудно. „Съдебни медици” е високо уважавано предаване сред съдебните експерти, тъй като представя случаите точно и прецизно, и включва коментарите на истинските експерти за собствената им работа. Като съдебен медик се сблъсквам с много тъжни и дори ужасяващи неща и затова се налага да блокирам (може би дори несъзнателно) негативните емоции или в противен случай ще съм депресирана непрекъснато. И така, как наистина се чувствам, когато се намирам на местопрестъпление? Чувствам се решена… твърдо решена да открия следа или улика, която ще помогне за залавянето на човека, отговорен за това ужасно деяние.

Защо телевизионните предавания за съдебна медицина са толкова популярни?

Защото хората осъзнават, че съдебната медицина е страхотна наука! Аз работя това от 20 години и все още се изненадвам от видовете улики, на които се натъкваме или от детайлите, които ни помагат да разкрием престъпление. Този тип предавания са мистерии от истинския живот. Голяма част от техниките, които използваме, изглеждат „магически”, например, осветявайки нещо с определена дължина на вълната на светлината, се появява кървав отпечатък от стъпки или покривайки предмет със специално лепило, можем да открием пръстови отпечатъци – кой не би харесал това? Друга причина, поради която съдебномедицинските програми са толкова популярни е и възможността хората да видят, че понякога доброто побеждава и че лошите хора биват заловени и наказани.

Кой е най-запомнящият се и заплетен случай в практиката Ви, включен в поредицата „Съдебни медици”?

Това определено е убийството на Робърт Роджърс*. Г-н Роджърс бе възрастен мъж и от самото начало под подозрение попадна неговата болногледачка. Тъй като тя редовно е имала достъп до къщата, бе голямо предизвикателство да докажем, че именно тя е извършила престъплението. Беше инсцениран обир чрез счупване на стъклена врата в мазето. За щастие успяхме да докажем, че прозорецът е бил разбит отвътре, като анализирахме формата на счупването и открихме следи от стъпки върху едно от парчетата стъкло, което съвпадна с отпечатъка от обувката на заподозряната. Благодарение на всичко това и на следите от кръв, пръстовите отпечатъци на ключови места и отличната детективска работа обяснихме какво точно се е случило и кой бе отговорен убийството.

    * Епизод: „Отпечатъци сред крадци” (Случаят с Робърт Роджърс)
Осемдесет годишният мултимилионер Робърт Роджърс е доста ексцентричен човек. Бил е ограбван неколкократно, тъй като носел със себе си големи суми пари. Роджърс и синът му Доналд са отчуждени. Доналд, загрижен за проблемите на баща си с паметта, решил да поеме контрол върху финансовите му дела. Роджърс изключил сина си от завещанието, когато научил за това, и двамата почти не си говорят.

Робърт бил близък със съседката си Шарън Закари, която се грижела за него и Роджърс бил благодарен я смятал за дъщерята, която никога не е имал. Един ден Шарън и съпругът ѝ виждат счупената стъклена врата на къщата на Робърт. Без да влизат в къщата се обаждат на 911.

Полицията намира Робърт Роджърс на земята в дневната – пребит до смърт. Открито е още, че вратата е счупена с парче дърво, че гардеробите и чекмеджетата са претършувани, и че Роджърс е бит два пъти – кръвта в раните му е започнала да се съсирва, когато е бит втори път. Убиецът се е върнал при тялото трети път, защото, когато е намерено тялото, ръцете са били във въздуха – появило се е трупно вкочанясване – това става часове след настъпване на смъртта. Следователите разпитват Доналд Роджърс, който отрича да е извършил престъплението и алибито му го доказва.

Аутопсията показва, че причината за смъртта на Роджърс са многобройни удари по главата с тъп предмет. След детайлно изследване е намерен част от пръстов отпечатък върху катарамата на колана на жертвата. Полицаите се натъкнали на следи от стъпки върху парче стъкло – отпечатък от лява тенис обувка, установено чрез сравнение на отпечатъка с тези от базата данни. Следователите намират ключове за къщата в тревата близо до езерце в имота на Роджърс. Водолази претърсват езерото и намират тръба, дълга около 1 м. Направени са различни тестове и експертизи и се доказва, че това е оръжието на убийството.

Направено е заключение, че кражбата е била инсценирана и убиецът е имал достъп до къщата на жертвата. Следователите насочват вниманието си към болногледачката Шарън Закари, за която научават, че е направила някои доста скъпи покупки и завела семейството си на почивка на Карибите. Оказва се, че отпечатъкът от обувките ѝ съвпада с този открит на местопрестъплението, както и пръстовия отпечатък върху колана. Освен това Шарън е изтеглила над 120 000 долара от сметката на Робърт, той очевидно е научил за това, защото ѝ отнел правото да разполага със сметките му. Вероятно, за да не бъде изключена от завещанието, Шарън решава да го убие.

Въпреки че отрича докрай вината си, неоспоримите и многобройни следи и доказателства изпращат Шарън в затвора с доживотна присъда за убийство първа степен.

А има ли такъв случай, който по някаква причина не е бил включен в поредицата на Zone Reality?

Имаше един случай, който беше особено заплетен и интересен за мен, тъй като след като пристигнах на местопрестъплението, установих, че познавам жертвата. Моя бивша съседка била намерена мъртва в коридора на жилищна сграда, удушена със собствения ѝ чорапогащник. За съжаление не бяха открити достатъчно улики и убийството остава неразкрито и до днес.

Срещате ли затруднения, когато трябва да обясните процедурите и техниките, използвани в работата Ви, по достъпен начин за телевизионната аудитория?

Не съвсем, тъй като в съда непрекъснато трябва да изпозлваме по-прости термини, за да описваме работата си. Съдебните заседатели са обикновени хора като телевизионните зрители и ако не можем да обясним как сме изследвали определен тип улики в даден случай, то тогава няма да успеем да ги убедим в значението на нашите разкрития.

Каква е най-необичайната и странна улика, изиграла ключова роля в разрешаването на някой от криминалните случаи?

Господи, трудно е да се каже, понеже при работата си като съдебен химик  често се натъквам на странни улики. Имала съм случаи, свързани с птичи пера, кожа, сол от пуканки, мариновани свински крачета, екскременти (дори свидетелствах в съда по този случай), стикове за голф, горчица, секс играчки, и дори железен дакел, използван за оръжие при убийство. Как да избера, коя е най-необичайната улика?

Какви са модерните методи и технологии, използвани от съдебните медици? Очаквате ли новости в близко бъдеще?

Съдебномедицинската експертиза на веществени доказателства е област, която съществува от цяла вечност и освен няколко химически вещества, които ни помагат да постигнем по-добри резултати, няколко прецизни уреда, които ни позволяват да различаваме по-лесно нещата едно от друго или бази данни, чрез които намираме по-бързо, това, което търсим, има съвсем малко технологични открития в моята сфера през последните 10 години. Най-големите постижения, откакто аз съм съдебен медик, са създаването на Автоматизирани системи за идентификация на пръстови отпечатъци (IAFIS) и разбира се ДНК анализа. Очаквам за в бъдеще възможностите за ДНК изследвания да се развият още повече. Този текст е копиран от pоTV.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Ейми Мишад , Съдебни медици

Нов сезон: Съдебни медици

д-р Лари Куарино

Интервю с Макс Хук

НОВ СЕЗОН: Съдебни медици (7 сезон)

НОВ СЕЗОН: Съдебни медици (7 сезон)