Лица Други

Интервю с Макс Хук

Добави коментар

Макс Хук е експерт в поредицата „Съдебни медици” по Zone Reality

Макс ХукМакс М. Хук е директор на програма за развитие на изследванията и професионално обучение на съдебни медици и други съдебни професионалисти “Инициатива съдебни науки”.

Хук е експерт по съдебномедицинска експертиза и съдебен антрополог. Той е и директор на департамент “Бизнес развитие на съдебните науки” в Колежа по бизнес и икономика към Университета на Западна Вирджиния. Макс Хук е председател на Комисията по акредитация за образователна програма по съдебни науки (Forensic Science Educational Program Accreditation Commission) от 2004 г. до 2009 г. Той е автор и съавтор на пет книги, сред които „Fundamentals of Forensic Science” с д-р Джей Сийгъл. Хук е съредактор на „Forensic Science Policy and Management” и „Mute Witnesses: Trace Evidence Analysis”, и е част от редакционните екипи на „Journal of Forensic Sciences”, „Journal of Forensic Identification” и „Science and Justice”. Хук участва в телевизионните предавания „Forensic Files” и „The New Detectives”, и програми на National Geographic и E! Entertainment.


Като експерт по съдебна медицина със сигурност се сблъсквате с множество предизвикателства и трудности. Беше ли предизвикателство за Вас участието в телевизионното предаване „Съдебни медици” по Zone Reality? Трудно ли взехте решение за това?


Решението за участие не е никак трудно. Когато трябва да разкажеш едно нещо около 13 пъти под горещите светлини на прожекторите, тогава решението е под въпрос. Ценните резултати на продукцията – и по-конкретно научната точност и прецизност – биха ме убедили да участвам отново.
 
Защо телевизионните предавания за съдебна медицина са толкова популярни?

Хората обичат да намират решение на проблеми, използвайки възможно най-малко количество информация. Нещо като игра за отгатване на комбинации и психологически експеримент. Мисля че това е част от човешката природа, вкоренена дълбоко в нас от праисторически времена. Какво е преследването на елен в гората чрез следи от стъпки, прекършени клончета и биологични отпадъци, ако не „съдебно” разследване? Художествената измислица е едно, но реалните случаи са съвсем различно нещо. Помнете, фикциите са създадени, защото истинските случаи са били изключително впечатляващи.

Кой е най-запомнящият се и заплетен случай в практиката Ви, включен в поредицата „Съдебни медици”?


Това е случаят с малкото момиченце, отвлечено, изнасилено и убито в Алтамонт Спрингс, Флорида. В това разследване използвах косъм от Шарпей, за да помогна да намерим връзка между заподозрения и жертвата.

А има ли такъв случай, който по някаква причина не е бил включен в поредицата на Zone Reality?

Повечето криминални случаи, предадени на лаборатория, са почти нерешими. Тези, които са представени в тв поредицата са малко, но са и най-запомнящите се.

Срещате ли затруднения, когато трябва да обясните процедурите и техниките, използвани в работата Ви, по достъпен начин за телевизионната аудитория?


Абсолютно. В някои отношения е по-трудно, отколкото да свидетелстваш пред съдебните заседатели. Когато срещу теб има хора, на които да обясняваш работата си, е малко по-лесно, но дори тогава, опитвайки се да подбереш правилните изрази, това се оказва доста напрегнато. Аз се стремя конкретен откъс от шоуто да изглежда и звучи по точно определен начин, затова искам да се изразя възможно най-прецизно – и обикновено опитите ми завършват на етажа за редакция.

Каква е най-необичайната и странна улика, изиграла ключова роля в разрешаването на някой от криминалните случаи?


Това е уликата от един уникален, сложен, неразкрит случай – раздробен човешки череп и долна челюст, частично покрити от изключително здрав пластмасов материал, намерени в коритото на река в Пенсилвания.

Какви са модерните методи и технологии, използвани от съдебните медици?

Изследователката Лиз Брукс от Австралийската федерална полиция е установила защо някои корени на човешките косми дават ДНК резултати, а други не. Това зависи от броя на клетките с клетъчно ядро, прикрепени към корена и няма нищо общо с тъканта, останала по него. Магическият брой е около 30 и се определя лесно чрез простото клетъчно оцветяване и бърз поглед под микроскоп (общо 10 мин.) Това може да спести часове и много пари, както и да ускори разследването.

Първоначално публикувано в сайта потв.бг
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Съдебни медици , Макс М. Хук

Нов сезон: Съдебни медици

д-р Лари Куарино

НОВ СЕЗОН: Съдебни медици (7 сезон)

Интервю с Ейми Мишад

НОВ СЕЗОН: Съдебни медици (7 сезон)