Актьори

Нур Сюрер (Nur Sürer) „затворническа съпруга"

• От 0/5

Нур Сюрер актрисата, която нарича себе си „затворническа съпруга" казва, че ще посещава Сарп до последния ден на присъдата му

Нур Сюрер (Nur Sürer) „затворническа съпругаВсяка седмица Нур Сюрер, актрисата, която изпълнява ролята на майка на Аси в „Гордата Аси", пътува до Анкара, за да посети в затвора съпруга си Сарп Курай, един от основателите на турската крайно лява нелегална организация Дев генч (Революционна младеж).

64-годишният Курай, син на бившия валия на Анкара Енвер Курай, излежава присъда от седем години и половина затвор по обвинение, че е основал терористична група и е издавал заповеди за убийство от името на организацията „16 юни".

Нур Сюрер, която рядко дава интервюта за работата си, не пропуска случай да говори за несправедливата по нейните думи присъда срещу съпруга й. Според нея Курай, който и преди е лежал в затвора за участие в нелегална организация, емигрирал е във Франция след военния преврат през 1980 г., дори е бил лишен от турско гражданство, не е имал никаква организационна връзка с „16 юни", основана от негови бивши съмишленици.

Актрисата, която нарича себе си „затворническа съпруга" казва, че ще посещава Сарп до последния ден на присъдата му

Връзката между Нур и Сарп започнала преди години, когато той бил женен за друга.

„От деня, в който се запознахме, през целия ми живот Сарп все ми създава проблеми. Връхлитаха ме проблем след проблем. Но ние много се обичаме”, казва актрисата. „Сега съм спокойна, това е най-спокойният период от живота ми със Сарп. Ясно ми е къде е, зад заключените врати, между четирите стени. За мен това е най-безпроблемният период на Сарп", шегува се Нур Сьозер.

 

Връзката между Нур и Сарп


Адвокатите на Нур са подали иск в Европейския съд за правата на човека и тя се надява присъдата да бъде преразгледана или поне смекчена. Планира след като съпругът й излезе от затвора да направят една голяма обиколка на югоизточните райони на Турция, където населението е предимно кюрдско.

На последните парламентарни избори Нур Сюрер е гласувала за прокюрдската Партия за демократично общество. „Аз винаги гласувам за тази партия, това е моят начин на протест. Защото няма друга партия, за която бих дала гласа си. Аз не съм кюрдка, виждам, че тази партия има кюрдска националистическа линия, но въпреки това, аз искам да живея в една мирна страна”, казва тя.

Нур Сюрер има почти 40 филма и сериали

в които е участвала през творческия си път, започнал през 1979 г. Три пъти е била носител на награда за най-добра актриса - през 1982 от Анкарския филмов фестивал, а през 1989 и 2002 г. - от филмовия фестивал в Анталия.

В Гордата Аси


„Гордата Аси" е един от последните телевизионни сериали, в които участва Нур Сюрер. Тя се съгласила да играе във филма без да е чела сценария, когато разбрала, че е проект на Томрис Джиритоглу - продуцентка, чието име се превърна в гаранция за успех през последните години. Снимките били много усилени. „Нямахме време да си вземем дори душ”, казва Нур и обяснява бясното темпо на снимки с увеличаването на времетраенето на отделните епизоди в турските сериали.

По-рано един епизод беше един час, сега е равен на игрален филм. Снима се за една седмица и понякога снимките започват в 7:00 ч. сутринта и завършват в 2:00-3:00 ч. вечерта, разказва тя.

 

 

 

Още за Гордата Аси, Мурат Йълдъръм, Нур Сюрер, Туба Бююкюстюн

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg