bTV Документите

Канна Рачева разбулва терористичните актове по време на «Възродителния процес»

bTV • От 0/5

Възродителният процес

 bTV Документите – 2 август, 18.00 часа
Епизод 2: „Възродителният процес”

Автор: Канна Рачева
Оператор: Иван Филчев
Продуцент: Венелин Петков

Тази неделя, 2 август, от 18.00 часа, bTV ще излъчи втория епизод от поредицата „България: следите на терора” – „Възродителният процес”.

Филмът разказва за онези шест години на страх, в които общо 850 хиляди души получават нови имена, в България се говори за 617 терористични акта, извършени от българомохамедани, както и за актове на репресии на държавата срещу турското население. За този период в архивите на МВР са записани 72 жертви на тероризъм и над 100 ранени. Зрителите на bTV ще се запознаят с нечувани досега истории и съдби на хора, на които преди 20 години т.нар „Възродителен процес” променя живота изцяло.

Възродителният процес

Потърпевши от „Възродителния процес” споделят пред Канна Рачева и оператора Иван Филчев как са се опълчили срещу насилствената смяна на имената и какви наказания са получили. Филмът разкрива фактите около поредицата от бомбени атаки, които разтърсват България. За първи път в bTV Документите българските зрители ще видят автентични архивни кадри от разследвания и ще научат за някои неизвестни досега терористични актове, включително за атентата, считан за най-драстичния в най-новата ни история. За реализацията на филма екипът на bTV Документите засне специални възстановки.

Във филма на Канна Рачева историци коментират политическите и международни причини за „Възродителния процес”, анализират подбудите за атентатите, както и тяхната реализация. Защо осъдените на смърт по време на „Възродителния процес”, които се възприемат като терористи от мнозинството, остават герои за друга част от обществото? Отговорите – в bTV Документите тази неделя.

 

Още за bTV Документите

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg