Актуално bTV Документите

bTV Документите с четири нови поредици от 12 октомври

Добави коментар

На специално събитие Гена Трайкова представи първия филм от поредицата си „Великата ерес”

От тази неделя, 12 октомври, 15.00 часа, зрителите на bTV ще се потопят в тайнствата на Средновековието, за да разбулят един от най-интригуващите феномени в европейската история – ересите. Журналистът Гена Трайкова открива новия сезон на документалната рубрика на bTV с уникална поредица в три серии, посветена на пътя на богомилите. Гена Трайкова слезе от екран за повече от два месеца, за да разкаже заедно с оператора Добромир Иванов как се заражда българското богомилство, как се разраства влиянието му извън пределите на страната и как официалната църква преследва, съди, избива и изгаря живи еретиците.

bTV Документите с четири нови поредици от 12 октомври

На специална премиера беше представена първата от трите серии от поредицата „Великата ерес” - „В началото бе...”. Вторият и третият епизод, които ще бъдат излъчени на 19 и 26 октомври в рубриката bTV Документите, са озаглавени "Ереста тръгва на запад" и "По стъпките на бугрите".

На събитието продуцентът на bTV Документите Венелин Петков разкри и останалите 3 теми на поредиците, които ще бъдат излъчени тази есен рубриката. От 2 ноември Генка Шикерова започва уникален разказ за експлоатацията на детски труд в Индия. Поредицата в две серии „Работници” прави шокиращи разкрития за произхода на марковите облекла, които купуваме в България и Европа. Срещу купичка храна малолетни деца шият в мрачни работилници дрехи, които на запад се продават за десетки и стотици евро. Генка Шикерова и операторът Борис Пинтев разказват за съдбата на хиляди деца, купувани и продавани като стока, за да работят по 12-15 часа на ден.

От 16 ноември започва трисерийната поредица на Канна Рачева и оператора Иван Филчев - „България: следите на терора”. Както вече bTV обяви, тя е посветена на терористичните актове в най-новата история на България. Екипът на bTV пресъздава българската реалност от 20 век, пречупена през най-значимите терористични актове в страната. Филмите разкриват тероризма като ответна реакция срещу политическите и икономически процеси в държавата. Зрителите ще научат факти за шокиращи атентати, останали скрити през годините на социализма бомбени атаки, отвличания на пътнически самолети и пр.

bTV Документите с четири нови поредици от 12 октомври

На 7 декемри почитателите на bTV Документите ще видят филма на Венелин Петков и оператора Добробир Иванов - „Трансформация”. Той е посветен на новата доктрина на САЩ за военно базиране в Европа. Зрителите ще разберат защо САЩ имат нужда от достъп до
военни съоръжения в България и Румъния. Филмът разказва за трансформацията на военната стратегия, бойната тактика и въоръжение на фона на историята на противопоставянето изток - запад в годините на Студената война.

За „Великата ерес”
Гена Трайкова прави проучвания за своята филмова поредица в продължение на 6 месеца, а снимките траят 3 месеца. От поредицата „Великата ерес” зрителите ще научат защо католическата църква нарича тази ерес българска, какво се знае за основателя ѝ поп Богомил и неговите най-известни последователи, и как богомилството се свързва с мита за Граала.

На няколко места екипът на bTV заснема възстановки на историческите събития у нас. Колегите разкриха, че са прекарали седмица в Ивановските скални манастири край Русе, където освен да правят филми, са били заети и с това да се справят с дивата природа и животинския свят. Гена Трайкова сподели, че с колегите ѝ трябвало да си пробиват път през труднопроходими места и много често да проявяват завидни алпинистки умения, защото част от галериите в тези манастири вече са недостъпни. За да пресъздадат духа на Средновековието, журналистката и операторът Добромир Иванов заснеха мащабни възстановки в крепостта Баба Вида, част от тях със съдействието на група „Чигот” и на българското средновековно общество „Модус вивенди”.

bTV Документите с четири нови поредици от 12 октомври

За да подготви поредицата, екипът на bTV пътува до Босна и Херцеговина и Франция, а и из България, за да разговаря с едни от най-добрите изследователи на средновековните ереси у нас и в чужбина, работили по темата през по-голямата част от живота си.

Музиката за поредицата „Великата ерес” е изцяло съобразена с периода, за който разказва Гена Трайкова и е създадена от българската world music група Ирфан.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Документите

Канна Рачева за „Следите на парите”

Куентин Тарантино и Луси Лиу в bTV Документите

„bTV Документите” стартират с „Македония – последният проект на Коминтерна”

„bTV Документите” стартира на 1 февруари, събота, в 22.30 часа по bTV

bTV Документите с филми за нелегалната търговия с културни и исторически ценности, събота, 13 март от 22:30 ч.