Актуално bTV Документите

bTV Документите с филми за нелегалната търговия с културни и исторически ценности, събота, 13 март от 22:30 ч.

Добави коментар

Тази събота, 13 март от 22:30 ч.“bTV Документите“: епизодът „Архивите на трафика“ е посветена на износа на антични ценности и културни богатства от България от началото на 20-ти век до днес.

Тази събота, 13 март от 22:30 ч.“bTV Документите“: епизодът  „Архивите на трафика“  е посветена на износа на антични ценности и културни богатства от България от началото на 20-ти век до днес.

Документалната поредица „Извор на съкровища“, на автора Канна Рачева и оператора Иван Филчев, е посветена на износа на антични ценности и културни богатства от България от началото на 20-ти век до днес. Двата епизода ще покажат на зрителите най-големите и значими обири на антики у нас, както и създаването на първите канали за нелегална търговия с културни и исторически ценности.

Тази събота, 13 март от 22:30 ч. в епизода „Архивите на трафика“ екипът на “bTV Документите“ разказва за първите обири на музеи в България в самото началото на 20-ти век – от случая, в който синът на уважаван западен дипломат отмъква 1500 ценни монети в Пловдив през 1901 г. до фрапиращия удар на изобретателен крадец в Археологическия музей в София през 1925 г. Зрителите на bTV ще научат и как се създават първите канали за трафик на антики от земите ни, които вече над 100 години са извор на съкровища. В епизода екипът на “bTV Документите“ е заснел и изповедта на последния осъден у нас крадец на антики. Пред няколко години той е обрал Археологическия музей в София по начин, който силно напомня на случая от 1925 г. и също като първия крадец е осъден на 8 години затвор.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Документите

Канна Рачева за „Следите на парите”

Куентин Тарантино и Луси Лиу в bTV Документите

„bTV Документите” стартират с „Македония – последният проект на Коминтерна”

„bTV Документите” стартира на 1 февруари, събота, в 22.30 часа по bTV

bTV Документите с филма „Проект „Храм”, тази неделя от 12:00 ч