Актуално bTV Документите

Канна Рачева за „Следите на парите”

Добави коментар

Канна Рачева за „Следите на парите” – тази неделя, 6 април, в bTV Документите от 22:00 часа по bTV

На 6 април, неделя, зрителите на bTV ще имат възможността да се докоснат до първата част от филма на Канна Рачева – „Следите на парите”, който ще разкаже за най-значимите банкови обири в историята на България от началото на 20-и век до началото на Прехода.

Филмът проследява нападението срещу  клона на „Отоман банк” в Солун през 1903 г., част от т.нар. „солунски атентати” -  нападения, организирани от група български ученици от Солунската българска мъжка гимназия, анархо-терористи, известни в историята като „гемиджиите”. Атентаторите целят да засегнат икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония.   Прави се аналог с обири, извършени от международни революционни организации като т.нар. „тифлиски" обир от 1907 г., поръчан и организиран лично от Ленин. Обръща се внимание на факта, как хората, които са ограбвали финансовите институции в средата на 20-и век, след това се превръщат в създатели на закони.

В годините на комунистическата утопия, когато се предполага, че престъпността е нищожна,  за престъпление, като това от 1984 в Хасково, са издадени смъртни присъди.  За изясняване на въпроса каква е ролята на държавата-майка или мащеха  през различните исторически периоди, ще се отдели голямо внимание на случая от 1984-та година.

Канна Рачева за „Следите на парите”

Обирите на банки остават винаги форма на протест срещу политическата система, независимо от лицето на властта. Използвани са архивни кадри, снимков материал, както и интервюта със специалисти, сред които е и единственият българин, написал книга за банковите обири както у нас, така и зад граница.

„Следите на парите” обръща внимание, както на годините от началото на 20-и век до началото на Прехода, така и на „тъмните” години след неговото начало. Банковите обири могат да доведат както до разрухата и загубата на един човешки живот, така и до фалита на една цяла държава – гледайте всичко това във документалната поредица на Канна Рачева – „Следите на парите”, 6 април, в bTV Документите, от 22:00 часа.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Документите

Куентин Тарантино и Луси Лиу в bTV Документите

„bTV Документите” стартират с „Македония – последният проект на Коминтерна”

„bTV Документите” стартира на 1 февруари, събота, в 22.30 часа по bTV

bTV Документите с филми за нелегалната търговия с културни и исторически ценности, събота, 13 март от 22:30 ч.

bTV Документите с филма „Проект „Храм”, тази неделя от 12:00 ч