Актуално Други

Chef Андре Токев и Събин Ранков правят кус-кус по стара пиринска рецепта

Добави коментар

Тази неделя от 13:00 часа домакин на „Ловци на храна” по bTV ще бъде Брезница – китно село в полите на Пирин.

Тази неделя от 13:00 часа домакин на „Ловци на храна” по bTV ще бъде Брезница – китно село в полите на Пирин. Андре ще запознае Събин с една от майсторките на ръчен кус-кус – Занеб, която ще демонстрира традицията на „валянето”. Пред очите на кулинарите от MasterChef на пръв поглед напълно обикновени съставки като кушля, брашно и вода ще се преврнат в истински деликатес в умелите ръце на местните баби. Използването на вкусното вариво единствено за закуска ще провокира професионалиста да предложи алтернативни комбинации с месо и зеленчуци, а от своя страна домакините ще покажат как се приготвя „халва” и „бъркадан” с кисело мляко, сладко и дреболийки.

 

Добави описание


Chef Токев ще опита и семплата, но пъстра леща по Брезнишки, подчертавайки старите традиции в производството и приготвянето ѝ у нас. Интересен факт е, че в България царевица се отглежда още от 18 век. Впечатлени от етническата и религиозна толерантност в селото, двамата „Ловци на храна” ще отбележат добротата и работливостта на жителите на планинското селце. Но богатата история и разнообразни рецепти на региона ще ги отведат до още любопитни места.


Chef Андре Токев ще посети античния римски град Никополис ад Нестум близо до село Гърмен, основан от император Траян през 106 година. Сред добре запазените находки, кулинарят ще открие „кухнята”, където преди близо 2000 години негови колеги са готвили за тогавашния елит. Интересната комбинация от имперско и тракийско население е оставила своят отпечатък върху традициите в региона. При разкопките са открити делви с останки от глигани и дивеч, характерни за навиците на римското население, както и по-едър вариант на кус-куса, наречен „гловали”.

 

Добави описание


Вече запознат с кухнята на Гърмен, Chef Токев ще я сравни със северно-африканската и ще предложи на домакините си нещо специфично за Алжир, Мароко и Тунис, но и много близко до българския вкус. Апетитното пиле с канела, кимьон и люти чушки ще се комбинира по неповторим начин с домашния кус-кус, нахут и зеленчуци и ще обедини в една чиния три цивилизации – римската, арабската и българската.  Но дали масажът на ръцете с царевица ще допадне на Chef Токев, как се поддържат мускули с качамак, могат ли пилешските бутчета да бъдат „секси” и какво е научил Събин за дегустацията на вина, зрителите ще видят тази неделя от 13:00 часа в „Ловци на храна” по bTV.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Ловци на храна

“Ловци на храна” продължава с невероятен „стрийт фууд тур“ из Неапол

“Ловци на храна” представя вълнуващи, вкусни и цветни епизоди от слънчева Италия

Тази неделя по bTV „Ловци на храна“ тръгва по пътя на бирата в Лом

​ Chef Андре Токев се завръща с нов сезон на “Ловци на храна” тази есен по bTV

Специален коледен епизод на “Ловци на храна”