Актуално В програмата

Тази неделя по bTV „Ловци на храна“ тръгва по пътя на бирата в Лом

Добави коментар

Новият епизод на кулинарното приключение „Ловци на храна“ – тази неделя от 12:30 ч. по bTV, ще отведе зрителите на брега на Дунава в изключително интересния и пълен с история български град Лом.

Chef Андре Токев и спътникът му Константин Таквор – Коко ще посетят единствената у нас пивоварна, която продължава да произвежда крафт бира по класическа технология – с хоризонтално зреене на бирата във вани, както се прави в Чехия и Германия. Направена от чехи преди 127 години, тя е истинско съкровище не само за Лом, но и за България. Избрали да я построят точно там, заради големия потенциал на града и връзката му с Европа по река Дунав. Главният приключенец - Chef Токев, ще поведе зрителите по пътя на бирата, а домакинът му ще разкаже за традициите в производството на бира, които са запазени до днес.

В това време Коко ще посети ломското читалището, създадено от Кръстьо Пишурка през далечната 1856 г. Той е възрожденец и будител, театрал, известен с това, че създава едно от първите читалища в страната - в собствения си дом, с купени от него книги и може би е първият български режисьор, който поставя пиесата „Многострадалната Геновева“.

Интересен момент в епизода в неделя е срещата на Андре Токев с местен рибар, който ще го впечатли с няколко традиционни рецепти с риба, като „пушена риба“ и „зимнината на рибаря“. Разбира се, Chef Андре също ще се включи в готвенето на открито край Дунава и ще представи чудесни, рибни, ароматни бухтички със салата от лук и много билки.

В центъра на Лом, Коко ще посети сладкарницата на Фроса - наследствена пекарка и сладкарка, която ще му разкаже за историята на традиционен за града сладкиш, а Chef Андре Токев веднага ще намери връзката му с класическите виенски десерти.

Малко тъжен, но много интересен, запустелият град ще разкрие истории от близкото и далечно минало, за които малцина са чували. Епизодът ще припомни за времената, когато Лом е бил централна пътна артерия на България и от изключителна важност за икономиката и културата на страната. На финала Андре Токев, домакинът му и Коко ще се качат на покрива на пивоварната и с прясна бира в ръка ще видят от високо красотата на града и реката.

Новият епизод на „Ловци на храна“ е в неделя от 12:30 ч. по bTV, а допълнителни рецепти и полезни съвети в кухнята можете да следите и на всички платформи на bTV Media Group.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Ловци на храна

“Ловци на храна” продължава с невероятен „стрийт фууд тур“ из Неапол

“Ловци на храна” представя вълнуващи, вкусни и цветни епизоди от слънчева Италия

​ Chef Андре Токев се завръща с нов сезон на “Ловци на храна” тази есен по bTV

Специален коледен епизод на “Ловци на храна”

Новият сезон на “Ловци на храна” тръгва с есктавагантна люта салата oт рози