Предавания Поредици

Ники и Дарън стават градинари в Новите Българи - 15 ноември, събота, 16 часа по бТВ

Добави коментар

Ники и Дарън стават градинари в Новите Българи - 15 ноември, събота, 16 часа по бТВ
Ники и Дарън от с. Генерал Инзово

Ники и Дарън стават градинари в Новите Българи
15 ноември, събота, 16 часа по бТВ

В този епизод на „Новите българи” Уорън ще подготви откриването на изложба в Банско на художника абстракционист Румен Нечев. Англичанинът е голям почитател на съвременното българско изобразително изкуство и дори е изкупил цели поредици на съвременни български творци.

Пред камерата той за пореден път ще изрази изненадата си, че България не прави нищо за популяризацията както на културното си наследство, така и на своето съвременно изкуство. „Защо талантливите ви творци са принудени да работят и да продават произведенията си в чужбина, когато това е част от вашата култура, с която трябва да се гордеете?” – пита той и добавя, че ще продължи да популяризира страната ни по всички възможни начини, развявайки българското знаме по света.

Междувременно холандецът Том ще се опита да възроди една стара българска традиция, организирайки децата на своите сънародници да се учат на овчарски занаят! Въоръжени с геги и бохчи, те тръгват в ранната сутрин със стадото към полето. Желанието на холандеца е по този начин децата да усетят по-добре близостта с природата.

Ники и Дарън от с. Генерал Инзово, герои от предходния сезон на „Такъв е животът”, вече са приключили ремонта на селската си къща и продължават с опитите да развиват селския футболен отбор. Притиснати от финансови проблеми обаче, те са изгубили част от първоначалното си въодушевление и оптимизъм. Междувременно Ники е усвоила сериозни градинарски умения и отглежда в градината краставици, лук и домати, с които семейството се изхранва.

Зрителите на бТВ имат възможността всеки съботен следобед да следят как „новите българи” успяват да се адаптират към нашия живот и култура. Всеки от тях споделя, че България е оставила сериозен отпечатък в сърцето му. Те обаче не си спестяват и неприятните впечатления, които са добили от живота в нашата страна, споделени в анкета, изготвена от продуцентите. Ето и самите въпроси и техните отговори:

1. Кои са 3-те най-важни неща, които ви накараха да останете в България?
90% от анкетираните отговарят, че това е природата, 75% - че това е времето, 50% отговарят, че това са хората, които са по-естествени и дружелюбни, отколкото в родината им, 70% - оценяват храната и високото качество на живот.

2. Кого трябва да обвиняваме в България за лошата инфраструктура? 90% от анкетираните смятат, че корупцията забавя процеса на изграждане на добра инфраструктура, но проблемите са и наследени. 25% от анкетираните смятат, че още от комунистическо време в България няма навик да се отрежда подобаващо място на добрата инфраструктура. 66% от анкетираните вярват, че в най-скоро време инфраструктурата в България ще се подобри значително, а 17% смятат, че за лошите пътища са виновни и големите температурни амплитуди през различните сезони в България.

3. Ставали ли сте жертва на корупция в България? А във вашата родина?
40% от анкетираните са ставали жертва на корупция в България, но 35% признават, че са страдали от корупцията в собствената си държава. И докато според запитаните корупцията в старите членки на ЕС е характерна само за високите етажи на властта, то в България анкетираните я определят като “демократична”, защото е достъпна за всеки.

4. Били ли сте мамени тук? А в собствената си страна?
Почти всички запитани са били мамени в България. Като особено измамни се очертават таксиметровите шофьори, персоналът в ресторантите и строителите. Но някои от „Новите българи” признават, че са били мамени и в родината си, т.е. не го възприемат като типично българско поведение

5. Как оценявате качеството на българската храна?
Ако има нещо, което всички участници в анкетата приемат единодушно с възторг, това е българската кухня. Най-хладнокръвното определение за българската кухня е „великолепна”. Чужденците я определят като вкусна и здравословна. Високо оценяват възможността да се хранят със сезонна храна и с най-вкусните салати на света.

6. Кои са качествата, които най-високо цените у българите?
Чувство за хумор, честност, щедрост и гостоприемство, човечност и духовност – това са положителните качества, които новите българи ценят у своите познати тук. Те също така оценяват това, че българите се стремят да съхранят културата и обичаите си, както и „щедростта и приятелството на хората, които не притежават много”.

7. Чувствате ли се в безопасност по българските улици?

Всички до един заявяват, че се чувстват сигурни и в безопасност когато се движат по българските улици. Някои от тях – дори в по-голяма степен, отколкото в родината си.

8. Имате ли доверие в българските банки и бихте ли им поверили парите си?
100 % от участниците декларират доверие в българската банкова система. Повече от половината от тях държат парите си именно в български банки.

9. Къде съществуват по-добри възможности за бизнес – тук или в родината ви?
Почти всички съзират в България далеч по-добри възможности за бизнес, отколкото в собствените си страни. В техните очи, по глупав начин затрудняваме бизнеса. Освен това правителството трябва да прави много повече за публичността на страната. Голяма пречка е, че българите са негативно настроени към всичко ново.

10. Къде средата е по-здравословна?
Въздухът, водата, храната – всичко е по-чисто, естествено и здравословно тук, отколкото в родината, смятат 100% от участниците.

11. Умеят ли българите да се забавляват?
Несъмнено, българите обичат и умеят да се забавляват, единодушни са 100% от участниците в тях.

12. Какво бихте променили в България, ако имахте възможност?
Ако имаха възможност за това, „Новите българи” биха променили много и различни неща в България: отношението към чужденците, отношението към шофирането, корупцията и разграбването на фондовете, бюрокрацията.

13. Мислите ли, че българите работят с желание?

Пословичното българско трудолюбие някак е останало незабелязано за участниците в предаването. Разбира се, те признават, че има изключения, че има хора, които работят с хъс и умение, но като цяло в техните очи не сме най-прилежните работници. Някои от тях си обясняват този факт с ниското заплащане на труда.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Новите българи

Холандец, герой на „Новите българи”, издирван от полицията за измами!

В "Новите българи" англичанин търси светия граал у нас