Архив Отечествен фронт

Има ли полза от старите хора?

Добави коментар

“Отечествен фронт” разказва приказа за една стара жена, която може да ни научи на много мъдрост стига да пожелаем да я чуем.

“Отечествен фронт” разказва приказа за една стара жена, която може да ни научи на много мъдрост стига да пожелаем да я чуем.



Тази събота, 5 ноември социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” разказва приказа за една стара жена, която може да ни научи на много мъдрост стига да пожелаем да я чуем.

Помните ли онази приказка: един цар наредил да убиват всички старци, защото нямало полза от тях. Синът скрил баща си и когато на царството потрябвала мъдрост, старецът спасил всички от глад.” – разказва Мартин Карбовски. – “Е, ние сме в първата част на приказката – на път сме да уморим всички мъдреци от глад и пренебрежие. Затова в нашето предаване се опитваме да минем към втората част – да спасим някого с мъдрост. Мъдростта на патриарсите на прехода, един от които е жена – Елка Константинова... Опитваме се отвреме-навреме да „пробутваме” и такива герои. Не заради публиката, а заради историята!”

Племенницата на Николай Лилиев е дисидент, политик, критик, министър на културата, преподавала у нас и в Полша. Навсякъде по света тя би била част от интелигенцията и част от аристокрацията. И в България щеше да бъде част от тия неща, стига да имахме аристокрация или поне интелигенция. Днес името на Елка Константинова сякаш е само част от миналото, което забравяме или не познаваме…

Елка Константинова

79-годишната Елка Константинова се опитва да разкаже накратко последните двайсет години. Може би не много обективна, но пък изключително емоционална, тя говори за предателите на синята идея, за назначената от Андрей Луканов опозиция, за пропуснатите възможности, за старейшините на нацията и за българите като интелигентно племе, потънало в невежество.

“Това е приказката за една стара жена, която с мъдростта си би могла да спаси царството ни, но няма кой да я пита.” – коментира Карбовски. – “Елка е символ на един пропуснат шанс. На това, че се забавихме. На това, че имахме сини мечти, а днес нямаме никакви. На това, че червените и до днес кукловодят. На това, че капиталистите ни са бивши партийни секретари. Елка, разбира се, не е виновна за нищо. Виновни сме ние, че сме прости. Или - както казва тя – интелигентна нация, но необразована, потънала в невежество. Елка всъщност ни казва направо, че ние сме си и си оставаме едни талантливи простаци. А днес Елка Константинова е синя приказка, която няма кой да разкаже. Ние поне опитахме.”

”Отечествен фронт”, събота, 5 ноември 2011 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”