Архив Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

Добави коментар

Клошарски дневници: Живот в шахтите в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година, 18:00 по Нова ТВ

Клошарски дневници: Живот в шахтите в “Отечествен фронт”, събота,  12 януари 2013 година, 18:00 по Нова ТВ


Тази събота, 12 януари 2013 година социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” разкрива един неподозиран подземен свят. “Днес ще ви разкажа приказка от долната земя – нещо, което никога няма да ви се случи на вас и на вашите приятели. Но все пак се случва на някого - да си толкова беден, че да живееш в... шахта!” – разказва Мартин Карбовски.

 

– “Под нас има един свят, който не познавате. Под краката ни! Свят без небе и без много, много бъдеще... Някога в катакомбите на Рим са се криели първите християни. Сега в шахтите на Студентски град се крие едно затворено общество от отритнати индивиди... Винаги съм мислел, че между клошарите има хора, които сами са избрали да живеят така. В една страна, където всеки има своя къща, е много трудно да останеш без къща. От друга страна пък живеем на място, където се крадат цели недвижими имоти.

Поверия от долния свят – за да не ви се случи да пропаднете в него!”
30-годишният Сашо живее в Студентски град, но не е студент. От осем години е клошар, а от четири живее в шахта на “Топлофикация”. Някои от клошарите сами са избрали съдбата си. Други са се сринали.

 


В случая Сашо може би е първият наследствен клошар, защото по думите му майка му също не е имала дом. Отраснал е в дом за сираци. На осемнайсет отива да бере портокали в Испания. Има приятелка, с която иска да живее. Връща се с добри пари, но разбира, че вече няма приятелка. И се срива. Започва да пие с приятели. Когато парите му свършват, приятелите също изчезват. Сашо намира майка си в Студентски град – тя е алкохоличка, която живее на един строеж с приятеля си. Сашо решава да остане за малко с тях, за да реши какво да прави с живота си... Но и днес той е там – в шахтата, просещ, за да може да си купи алкохол и закуска...


 

“Това, че имаме къщи, не ни прави човеци. В повечето хора наоколо с къщи и апартаменти - в повечето хора наоколо няма човек! Огледайте се – къщата е празна, старците са мъртви, децата са в чужбина. Живеем в полумъртъв дом. Полумъртвият дом на душите ни, на страната ни, мъртвият дом е животът ни, който живеем свити като в миша дупка, но иначе – полузаможно. И далеч от шахтите.” – коментира Карбовски. – “Все се надявах клошарите да са най-щастливите хора около нас, свободата да е техният Бог, а алкохолът да е Неговият пророк. Но не е така. Другата събота проектът ни с клошарите продължава. В Пловдив се срещнахме с краля на клошарите - самият крал Дитрих. Той е оптимист за себе си, ще видите!”

”Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 г., 18:00 по Нова телевизия

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”

Опасни тенденции в “Отечествен фронт”