Архив Отечествен фронт

Приложна магия

Добави коментар

Тази събота, 24 ноември “Отечествен фронт” разказва странна история с ходжа, Али Баба и магии и показва реално “гледане” на жив човек.

Тази събота, 24 ноември социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” разказва странна история с ходжа, Али Баба и магии и показва реално “гледане” на жив човек.

Приложна магия

“Никога не вярвайте на телевизията! Нито на вестниците, нито на социологията! Вярвайте само на врачки, баячки и ходжи. Казвам това, защото знам как всеки ден стотици българи си решават проблемите като не отиват на доктор, а отиват на ходжа. Ето ви нашия филм – запознахме се с ходжа Кеазим. Един проект на Елена Димова – тя отиде да си гледа на ходжа, защото така ѝ излезе като служебен ангажимент. Иначе я беше страх... Това беше един напълно доброволен експеримент по каноните на гонзо-журналистиката.” – разказва Мартин Карбовски.

– “Моля ви, не правете това вкъщи! Оставете магиите на професионалистите! А ако въобще ги оставите и спрете да вярвате в подобни глупости – тогава глупостите ще престанат да ви се случват.”

Кеазим е турчин, но в паспорта му пише, че се казва Костадин.
Майка му всъщност е еврейка, а баба му освен еврейка е била и ремсистка, която - подгонена от жандармеристите – оставила новородената си дъщеря при съседите си мюсюлмани. Уж било само докато мине хайката, но така и не се върнала да я потърси и изчезнала. След цели 16 години детето било потърсено от нейните братя, дошли от създадения вече Израел. Но за толкова години в семейството на имама на софийската джамия, момиченцето вече било приело исляма. А синът ѝ Кеазим станал ходжа и започнал да гледа на книга...

“Това е историята на Кеазим ходжа. История, достойна за филм, магия, неповторима като реалността.... Истинската книга на живота явно се пише от Господ!” – коментира Карбовски. – “Това всъщност е неразказваният разказ за истинските взаимоотношения между хората, верите и религиите по българските земи. Това е истинската магия на България, а не онези другите, които се правят с вода от мъртвец или с демир бозан. Тери Пратчет казва: “Силата на една магия зависи от това колко силно вярва в нея омагьосаният.” Такива ми ти работи на Балканите!”

”Отечествен фронт”, събота, 24 ноември 2012 г., 18:00 по Нова телевизия
 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”

Опасни тенденции в “Отечествен фронт”