Архив Отечествен фронт

Кредит “смърт” или как банкерите у нас ще започнат да си търсят парите в гробищата

Добави коментар

Тази събота, 6 ноември, „Отечествен фронт”разказва история на една жена, която иска да се самоубие, защото не може да си плати кредита.


Тази събота, 6 ноември, „Отечествен фронт” продължава темата за Горната и Долната земя с потресаващата история на една жена, която иска да се самоубие, защото не може да си плати кредита.


 42-годишната Румяна “Има едно нещо, което ни обединява. Това е кредитът.” – разказва Мартин Карбовски. – “Дори Лили Иванова има кредит и всички вие имате кредит, и трябва всеки месец да го мислите. Ако спрете да плащате – какво ви чака? Какво ще ви се случи? Първо - ще ви вземат телевизора. После - оставате на улицата, ставате клошар и вечеряте с нещо от боклука. Или има и друга възможност? Примерно – да се самоубиете от срам, че не може да си погасите кредита?!”
от с. Сушево, Разградско тегли пет хиляди лева кредит от банка, за да помогне на по-голямата си сестра с уговорката сестрата да изплаща вноските. Румяна работи и е спокойна, че дори сама ще може да изплаща парите. Обаче се разболява тежко, губи работата си,  не получава пенсия по болест и остава без каквито и да било доходи. По-голямата сестра на Румяна също остава без работа и отказва да изплаща кредита. Родителите на Румяна са пенсионери, също изплащат кредити и не могат да ѝ помагат. С лихвите сумата, която Румяна дължи става осем хиляди. От банката всеки ден звънят на Румяна и тя от притеснение и срам, че не може да върне парите прави два опита са самоубийство. “Не мога да го преживея!...” – казва Румяна. – “Аз съм длъжна, знам, но не мога да го изплатя!” Родителите ѝ я спасяват и двата пъти, но тя е твърдо решена да сложи край на живота си. “Тъй се прекарахме! Бяхме всички на работа.  Бяхме с пенсиите, с добитък…  Викам – оттук-оттам - ще го изплатим. Добре, ама като удари една криза – изсуши ни! Няма откъде какво да захванем – няма!” – казва 70-годишният баща на Румяна бай Костадин. Семейството няма нищо, освен къщата си. Той се притеснява, че, ако Румяна умре, няма кой да го гледа на старини…

“Всеки ден някакви хора с вратовръзки говорят за лихвите. А заради тях скоро Румяна може да умре.” – коментира Карбовски. – “Ето такива са лихвите – взимаш 5000 лева, а те след време стават 8000 лева. Докато банкерите се правят на нежни и добри от рекламите, някой ще умре! Сериозно се е запътил натам.
Защото единственият коментар за лихвите в България е,  че от тях ти идва да се гръмнеш...


бай Костадин


Ние сме предаване, което търси изход и от най-страшните филми, в които може да попаднете. Румяна скоро пак ще опита да се самоубие и ако успее, ние също ще бъдем виновни - тръгнахме с бай Костадин да търсим изход от създалата се ситуация. Все пак става дума за няколко хиляди лева! Кой може да помогне? Зов за помощ от човек, който можеше да бъдете всички вие. Когато у нас хора в беда търсят помощ – те я търсят по телевизията. Ние отворихме сметка на бай Костадин, на негово име. Докато другите предавания танцуват и ви карат да пратите пари, ние не оставаме по-назад и си правим един експеримент – ще се намерят ли хора които да спасят Румяна?...

Румяна на всяка цена трябва да оживее! Защото, ако тя умре, от това ще спечелят само лихварите. Към всеки кредит върви една застраховка живот. Банките са измислили какво ще се случи преди много време. Те имат план. Румяна има план само как да стигне до хапчетата. Спасете Румяна! Казвам го без патетика. Животът у нас е евтин – 5000 лева за една българка. Другата седмица ще ви кажа колко от вас са били милостиви. Или какво... Я по-добре да ги оставим да умрат тия селяни – писна ми от техните проблеми!”

„Отечествен фронт”, събота, 6 ноември 2010 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”