Архив Отечествен фронт

”Отечествен фронт”: Мартин Карбовски говори пред Европарламента

Добави коментар

”Отечествен фронт”: Мартин Карбовски среща залятата с киселина Ваня от Клисура с председателя на ЕП Йежи Бузек, събота, 10 април., 18:00 по Нова ТВ
Преди няколко седмици един специален проект на българския журналист Мартин Карбовски разтърси Европарламента.

Мартин Карбовски говори пред Европарламента


Филмът „Без лице” (“No Face”), разказващ за четири българки, залети с киселина, бе представен на евродепутатите, а Мартин Карбовски бе поканен лично от шефа на ЕП г-н Йежи Бузек да говори на пленарно заседание по повод насилието върху жени – приоритет на настоящото испанско председателство. По наша информация той е единственият български журналист, канен да говори пред ЕП. Речта на Мартин Карбовски в пленарната зала бе посрещната с голям интерес и с присъствие, каквото рядко се среща в българското Народно събрание.

Тереза Хименес Бесерил Барио стана и ѝ целуна ръкаЗа да сподели с евродепутатите кошмара, в който продължава да живее и до днес, в Брюксел бе една от най-тежко пострадалите жени – Ваня от Клисура. Развълнувана от вида и от думите й, евродепутатката от Испания Тереза Хименес Бесерил Барио стана и ѝ целуна ръка.

„Когато не знаеш какво да кажеш – просто кажи истината! Когато ме попитаха европейците в Брюксел има ли насилие върху жените в нашата страна, аз им казах това, което знам.” – споделя Мартин Карбовски за посещението си.

– „Двадесет години никой у нас не се досети, че това, което се случва, трябва да спре. Защото вече не става дума за лицето на Ваня, Мария, Петя или Христина, а става дума за лицето на България! И вече става дума за лицето на самата Европа! Как Европа ще се грижи за децата в Хаити, след като не може да спре заливането на жени с киселина в България? Това попитах аз! И го направих там, защото вече 20 години никой от вас не го направи тук!”

Ваня с Йежи Бузек


Тази събота, 10 април, „Отечествен фронт” ще покаже филма „Без лице” и ще разкаже за реакциите на евродепутатите и за срещата на Мартин Карбовски и залятата с киселина Ваня с Йежи Бузек.

„С този филм отидохме в Брюксел! Исках да разкажа не една, а няколко истории за това как оставаме без лице от жестокостта и диващината си!” – коментира Карбовски.

– „Исках да разкажа за една огромна несправедливост – как лицата на жертвите, залети с киселина се знаят от всички, а онези, които поръчват и заливат с киселина остават неизвестни. Освен това – понеже Брюксел нямаше да повярва на сълзите в този наш филм - аз заведох в Брюксел нещо, което там не бяха виждали. Заведох жертва на киселината у нас. Заведох Ваня от Клисура, за която сме ви разказвали. Ще видите как реагираха те, хората, които управляват света, на това, което им показахме.”

С Ваня, залятата с киселина жена от Клисура, поиска да се срещне и господин Йежи Бузек. Като тъжна шега можем да кажем, че след премиера Бойко Борисов лична снимка с г-н Бузек вече има и обезобразената Ваня.

„Ние правим всичко по нашите сили, но както виждаме не правим всичко необходимо, за да предотвратим подобни случаи!” – казва председателят на Европарламента, който на раздяла прегърна силно Ваня. „Това буквално ме стъписа – не съм очаквала такава реакция. Той беше явно потресен. Каза, че наистина трябва да се работи в тази насока. Много мило беше всичко!” – коментира реакцията на г-н Бузек и на евродепутатите Ваня.

„Това е Ваня в страната на чудесата. Докато в България полиция и прокуратура се подиграват на Ваня, тя отиде в Брюксел и бе прегърната от Йежи Бузек, един европеец, който, пак повтарям, работи за вас, а не ви управлява!” – коментира Карбовски.

Мартин Карбовски говори пред Европарламента


„Бузек каза нещо, което няма да чуете в България от политик. Каза това, което мислеше емоционално. Каза, че това, което се случва в някои части на Европа, не може да е Европа. Съвсем малко трябва да ви преведа неговата учтива, но твърда фраза – това, което се случва в България, не може да е Европа! По-ясно някой да ви го е казвал? Затова пък в Европарламента чуха какво им казах и реагираха веднага. Разбира се, ние не искахме да даваме някаква преувеличена надежда на това момиче Ваня. Но тя сякаш започна да вярва, че отчаянието свършва. На залятата с киселина Ваня бе обещано европейско съдействие! Тя пожела пред Брюксел да замине от държавата България. В момента приоритет на испанското председателство на ЕС е насилието върху жени и деца. Тези хора в Брюксел, убеден съм, ще свършат работа, защото съм ги виждал как работят – те ще помогнат на Ваня да избяга щастливо от България. И между другото, когато Ваня избяга от България тия дни ще се случи един парадокс. Реално Ваня ще бъде първият политически емигрант, избягал от Българи през последните 20 години. Ще бъде и първият вътрешнополитически емигрант на територията на самия ЕС. Замислете се над това и се замислете дали Ваня ще е последната! В Брюксел също трябва да се замислят – дали ако дават убежище на всеки, унижен от собствената си страна българин, ще успеят да решат проблема наречен България.”

”Отечествен фронт”, събота, 10 април 2010 г., 18:00 по Нова телевизия
Не го изпускай, няма повторение!
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”