Актуално В програмата

„Вкусът на България“ акостира на остров Света Анастасия

Добави коментар

Тази седмица, приключенията и пътешествията на Мария Жекова и „Вкусът на България“ ще продължат по вода, с кораб, за да акостират на най-красивия и мистичен остров в България – о-в Света Анастасия.

Този път в неделя, точно в 11:00 ч. по bTV, Мария ще потегли от пристанище Бургас, за да се наслади на твърда земя, когато най-после стъпи на острова. Там ще я посрещне домакинът на острова, за да й представи красотата и богатството от билки, които растат там. Ще й разкаже как преди хиляди години от изригването на вулкан в залива на днешен Бургас над морската шир се е издигнал остров Света Анастасия – малък, но богат на история и красота. Най-ранното човешко присъствие тук датира от IV век, а от лавата на угасналия вулкан, по скалите са се оформили кръгове със съдържание на метал. Според геодезистите, това е причината на острова да има магнитна аномалия. Всички вярват, че той е зареден с положителна енергия. Остров Света Анастасия е единственият обитаем остров в България и е отворен за посетители.

В неделя, зрителите ще чуят вълшебни разкази за заровени пиратски съкровища, случили се чудеса и много, много легенди. Не случайно, точно тук избира да твори и големият бургаски поет Христо Фотев - тук на „мистичния остров“.

На Света Анастасия, заедно със своя домакин, Мария Жекова ще приготви така любимите от детството й „миди на ламарина“ и с усмивка ще си спомни за отминалите времена. Млад майстор-готвач пък ще приготви специално за гостенката си традиционни миди с ориз и ще сподели пред нея какво прави една храна любима.

Красотата на морето, вкусът на храната и огромната история напластена на този малък остров ще накарат Мария Жекова да възкликне: „Морето е вдъхновение и любов! Морето дава храна не само на тялото, но и на душата. Морето е живот!“.

Гледайте „Вкусът на България“ в неделя, 7 май, от 11:00 ч. по bTV.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Вкусът на България

Новият епизод на Вкусът на България отвежда зрителите до крепостта „Баба Вида“

"Вкусът на България" разкрива тайните на калдъръмените улици в Пловдив

"Вкусът на България" се завръща с вълнуващо пътешествие в Брезово

Какъв е бил вкусът на царете ще стане ясно в новият епизод на Вкусът на България

„Вкусът на България“ гостува в приказното село Борика