Сериали Документални

Реките и живота

Добави коментар

Понесете се по течението на реката с новата поредицата на Нешънъл Джиографик Ченъл „Реките и живота”! Ще откриете начинът, по който различните култури и живота на милиони хора са повлиявани от внушителните реки, по чието устие са се сформирали множество села и градове.

Документална поредица, 60 мин

Всеки петък от 22:00 часа по Нешънъл Джиографик Ченъл


Понесете се по течението на реката с новата поредицата на Нешънъл Джиографик Ченъл „Реките и живота”! Ще откриете начинът, по който различните култури и живота на милиони хора са повлиявани от внушителните реки, по чието устие са се сформирали множество села и градове. Поредицата представя най-известните реки в света, проследявайки течението им, както и историята, на която са станали свидетели. Янгзъ, Амазонка, Ганг, Мисисипи, Рейн и Нил ще ви разкрият своите тайни и истории: търговци, артисти и занаятчии стотици години са живяли в хармония с внушителните реки, край които са изграждали села, градове и мегаполиси. Ще разберете колко е силна зависимостта на населението от прищевките на постояно менящите се реки, както и значението на съвременната технология за предпазването населението от прииждащите води.
Яндзъ, 3-ти юли, 22ч
По продължението на река Яндзъ живеят над 400 милиона хора, превръщайки нейните брегове в най-гъсто населените на цялата земя. От поколения хората са се научили как да се справят с бедсвията, но всичко това скоро ще се промени.

Амазонка, 10-ти юли, 22:00

Проследете течението на Амазонка, реката с най-голям водосборен басейн в света, докато пресича Южна Америка и се влива в Атлантическия океан. Амазонка и хората, които обитават бреговете й, са все по-застрашени от непрестанно променящия се свят. Изсичане на гори, зарази и технически прогрес, са само част от заплахите, изследвани в тази серия на „Реките и живота”.

Ганг, 17-ти юли, 22:00 ч
Ганг е най-почитана река в света. Майката Ганга е боготворена от всички индуси. Реката започва от ледникова пещера в Хималаите и се влива в Бенгалския залив.  За индусите, свещената река е извор за пречистване от греховете. За съжаление, реката е изключително замърсена и съответно опасна.

Мисисипи, 24-ти юли, 22:00 ч
Мисисипи е река на звуците – музика, животни, ветрове, дори самия глас на реката е мелодичен. Мисисипи е емблематичната река на Северна Америка, на параходите, на Марк Твейн, ключов път в историята на робството, както и на Ню Орлеанс. Разрушителното наводнение през 1927 година и урагана от 2005 година изкараха наяве дълбоките социални разделения, които все още съществуват в най-богатата нация на света.

Рейн, 31-ви юли, 22:00 ч

Рейн е една от най-красивите и внушителни реки на нашата планета. Освен това, тя представлява икономическа и индустриална сила, която я прави и най-натоварения воден канал. Минавайки през швейцарските планини, реката пресича  Австрия, Германия, Франция и Люксембург, за да достигне Нидерландия. Множество гъсто населени градове са подредени по течението й, като общия брой на населението им достига 50 милиона. Историята на Рейн маркира разделението на Европа, както и нейното обединение.

Нил, 6-ти август, 22:00 ч

Нил обгръща историята на древна цивилизация, както и напрегнат съвременен конфликт. От векове реката е важна част от икономиката и културата на Египет. Без необятните ѝ сили, египетските пирамиди може би нямаше да бъдат построени.   
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Реките и живота