ТВ анонси Da Vinci Learning

Компас на времето – класическа Гърция, част І. и ІІ.

Добави коментар

Древна Гърция не е организирана в държава по съвременен модел. Гръцката култура се развива в много отделни градове от голям брой хора, които са независими.

Четвъртък, 21 ноември 2013 г. от 20 ч.

Древна Гърция не е организирана в държава по съвременен модел. Гръцката култура се развива в много отделни градове от голям брой хора, които са независими. Няма столица, където да са концентрирани цялото богатство и властта, както е в Египет или Персия по онова време.

Всеки град или полис си има свое правителство, но до голяма степен всички градове се договарят да бъдат част от една група. Има хиляди полиси, пръснати по цялото крайбрежие на Средиземно море, но около 5. в. пр. Хр. един от тях се отличава най-много – Атина.

Там построяват Партенона – един от най-впечатляващите храмове в класическа Гърция в чест на Атина Палада, която е покровителка на Атина и чиито добродетели са разум и мъдрост.

Монументът е построен от Перикъл, който смята, че ще почете най-добре Атина Палада, като превърне Атина в най-доброто място за философи, художници и учени, където да живеят и работят. Атина е и първият град, където се оформя идеята за демокрацията. Атиняни сформират правителство, което взема решения с участието на всички свободни граждани, които могат да се радват на резултатите.

Кои човешки качества ценят най-много гърците? Каква е Спарта – полисът съперник на Атина? Как войната с Персия обединява гърците? За какво разказват най-големите епични творби „Илиада” и „Одисея”?

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Компас на времето