Актуално Други

Кои са най-желаните специалности сред кандидатстудентите в Нов Български Университет за тази година

Добави коментар

В интервю специално за EBF| Икономика ТВ – кои са най-желаните специалности сред кандидатстудентите в Нов Български Университет за тази година
Днес (09 юли), в интервю специално за EBF| Икономика ТВ, излъчено в новинарската емисия „Бизнес Дневник”, деканът на факултета за базово образование към Нов Български Университет – доц. д-р Ирена Бокова съобщи, че най-предпочитаната специалност за кандидатстващите в учебното заведение тази година, е новата програма по „Туризъм”.

Тя обяви и останалите привлекателни програми за бъдещите студенти: „Има специалности, които бихме нарекли „топ”, и те представляват интерес във всички университети за кандидатстудентите. Има и програми, които винаги са привличали студенти в НБУ като например „Визуални изкуства” и „Икономика”.”

Доц. Бокова сподели, че други сред предпочитанте специалности са „Психология”, „Археология”, „Науки за земята и околната среда”, както и уникалните програми „Египтология” и „Антропология”, които в България се изучават единствено в НБУ. В интервюто на EBF| Икономика ТВ, стана ясно и че желаещите да се явят на кандидатстудентския изпит – Тест по общообразователна подготовка (ТОП) - спрямо същата дата за миналата година, са с 800 човека повече.

„Системата на обучение в тук се различава от тази в останалите висши учебни заведения у нас” – обясни доц. Бокова - „Факултетите в университета са изградени на принципа на образователните степени – бакалавърски, магистърски и факултета за базово образование. Главната им задача е да организират учебната дейност така, че да свържат образователния теоретически процес с практическото обучение на студентите.” Според доц. Бокова обаче, главната разлика на Нов Български Университет от другите български университети, е функциониращата кредитна система.

„Тази кредитна система осигурява възможножността студенти от НБУ да пътуват свободно в Европа, тъй като има преносимост на знанията – това дава възможност и на студентите от европейските университети да се прехвърлят тук. По-важното в случая е, че нашите студенти имат право на избор – всяка една програма предлага определен брой курсове всеки семестър и студентът избира между тези курсове.”, обясни още за EBF| Икономика ТВ тя.

Според Доц. Бокова определящите показатели за качеството на полученото в дадено висше училище образование са изборност, кредити и действаща система за оценка на работата на академичните преподаватели. Особенно важно също е осигуряването на последващата професионална реализация на студентите. За тази цел към Нов български университет действа Център за кариерно развитие, чрез който големи международни и национални компании се свързват с младите кадри. По думите на доц. Бокова пред EBF| Икономика ТВ, с оглед кариерното израстване на своите студенти, университетът залага и на сътрудничеството с бизнеса като мениджъри от водещи фирми често са гост-лектори по време на учебните занятия.

Интервюто с доц. д-р. Ирена Бокова може да гледате в новинарската емисия на EBF| Икономика ТВ „Бизнес дневник”, която се излъчва на всеки кръгъл час, както и онлайн на официалния сайт на телевизията www.ebf-tv.com
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Бизнес дневник

Гост в централната емисия на телевизия ЕBF Сашка Павлова, мениджър продажби във "Face off Bulgaria"

Бизнес дневник