Лица Други

Интервю със Сам Винсънт и Джон Бракли – създателите на сериала „ХОРА“

Добави коментар

В очакване на премиерата на сезон 2 на сериала „Хора“ по AMC на 23 февруари

“Хора” се завръща на екрана за втори път. Какво ще ни кажете за новия сериал?

Джон Бракли: Със сигурност можем да ви кажем, че малката група от съзнателни синтове, с която се срещнахме в сериал едно не са единствените съзнателни синтове в сериал две. Появяват се нови. Мисля, че филмът става доста по-обемен и по-всеобхватен. Залогът става по-висок. Историята едва сега набира скорост. Епизод едно ни пренася от Берлин в Сан Франсиско и обратно – до Великобритания. Нашите герои са разделени и разпръснати, но сюжетът постепенно ги събира отново заедно.

 

Добави описание

 

Както казвате, филмът изглежда по-всеобхватен. Нарочно ли му придадохте по-глобален мащаб, за да увеличите залога?

Джон Бракли: Мисля, че да. Искахме да придвижим света малко по-напред – макар че събитията от епизод две се случват само няколко месеца след края на действието в сезон едно, ние искахме да се получи усещането, че светът, в който съществуват тези машини, е напреднал и еволюирал и че тези неща са отишли по-напред и са проникнали по-дълбоко в нашия живот. Мисля, че в рамките на това ние трябваше да покажем, че се използват в по-голям мащаб, не само в тази страна, но и извън нея. Ние искахме да получим по-международно усещане, за да покажем, че целият свят се движи напред в крак с тези неща.

 

Първият сезон се базираше на шведската драма “Истински хора”  Отклонили ли сте се от нея сега или се движите в подобна посока?

Джон Бракли: Ние се откъснахме почти напълно от нея. В първия сезон със сигурност епизод едно беше твърде подобен на шведския сериал, но ние поведохме нашите герои и сюжетни линии в малко по-различна посока, и така в края на първия сезон нашите герои бяха на съвсем различно място от това, на което биха били в края на оригиналния шведски сериал. Което значи, че в началото на сезон две започнахме от съвсем ново място. Така че нашият сезон две е съвършено различен от втория сериал на шведския филм.

 

Добави описание

 

По-лесно или по-трудно е да пишеш нещо, което се базира на съществуващ модел?

Сам Винсънт: Мисля, че всъщност ние бяхме в най-изгодна позиция, защото имахме улеснението да разполагаме с рамка, на базата на която да адаптираме нашия разказ, но също така и свободата да се отклоним от нея. Не бяхме длъжни да се придържаме към направеното в шведския сериал. Така че, ние разполагахме с този страхотен филм и всички негови блестящи сюжетни линии и герои, които можехме да ползваме, но имахме и свободата да го отведем в негова собствена посока. И той органически се превърна в нещо уникално. Сега се намираме в сезон две, където сме се откъснали напълно от оригинала. Фантастично е да имаш тази свобода, но ние не бихме били там, където се намираме сега, ако преди всичко не бяхме имали възможността да започнем с прекрасната основа, с която разполагахме.

 

Когато пишехте сезон едно имахте ли вече представа в каква посока ще се развие сезон две? Имахте ли някакви идеи в главата си или когато ви възложиха работата върху сезон две си казахте: “Какво ще правим сега?”

Сам Винсънт: Със сигурност не бихме искали да изпаднем в такова положение!
Джон Бракли: Докато пишехме първия сезон ние знаехме в каква посока ще се развият нашите герои и сюжетни линии и какъв ще бъде краят им в сериала. Но, в процеса на писане е неизбежно да ти хрумнат нови идеи за това, което следва. Докато развивахме нещата и напредвахме, към края на сезон едно ние вече знаехме какво следва, в случай че имаме щастието да ни поверят втория сезон.

 

Добави описание

 

По-трудно ли е да се пишат диалози за съзнателен синт, който е нещо като „нито риба, нито рак“…?…

Сам Винсънт: Ами, ние в общи линии винаги се отнасяме към тях, изхождайки от убеждението че те са човешки същества, защото ако твърдим, че те са мислещи, съзнателни, чувствителни същества, създадени от гениален човешки разум, е невъзможно да си представим, че мислейки и чувствайки като нас, те няма да се развиват по принцип като човешки същества. Когато са уплашени, те се страхуват като нас. Когато са влюбени, те обичат като нас. Но, техният диалог е много точен. Дори когато се намират в силно емоционално състояние, организацията на ума им е по-добра от нашата. Те се изразяват по-точно. И тук е ролята на актьорите и режисьорите, които трябва да намерят начин съзнателните синтове да изразяват чувствата си, като не забравят, че умът им работи по съвсем различен начин и че тялото им е механично. Така че, ние всъщност поставяме колкото е възможно по- голяма част от товара на работата върху плещите на актьорите. Нека те да го направят, това е нашето отношение!

 

В този сезон има много синтове, които за първи път усещат, че са съзнателни. Не мислите ли, че това е едно съвсем ново предизвикателство?

Сам Винсънт: Да, това беше интересно, защото в сезон едно нашите синтове бяха съзнателни за определен период от време, което не представляваше особен проблем. Но, представянето на поведението на новоосъзнатите синтове беше предизвикателство. Още в началната фаза на процеса ние решихме, че с пробуждането си синтовете ще бъдат в състояние да си спомнят живота си от несъзнателния и безчувствения си период. Те ще могат да помнят това, което им се е случило. Но, сега те са в състояние да изпитват емоции във връзка с тези неща, които са им се случили в миналото. И всичките им емоции излизат наяве за първи път. Затова ние смятахме, че това преживяване ще бъде трудно и объркващо за тях.

 

Добави описание

 

Сезон едно имаше феноменален успех. Сигурно сте били дълбоко развълнувани от приема му?

Джон Бракли: Да, бяхме напълно удовлетворени. Наистина бяхме шокирани – надявахме се да привлечем известен брой привърженици и да създадем база от предани фенове, но се получи нещо като завладяващ хит. Никога не сме очаквали, че ще създадем завладяващ хит. Всички участници във филма дадоха всичко от себе си, за да постигнат максимален ефект, и за щастие това даде резултат. Но, не бихме могли да твърдим, че сме очаквали това.

 

Сезон едно имаше чудесен маркетинг, който продължава и в сезон две. Имате ли някакво участие в него?

Джон Бракли: Ние бяхме много въодушевени и благодарни за гениалния маркетинг, който ни помогна да съберем за първи път такава голяма зрителска аудитория. Тази година имаме известно участие в него – имахме някои срещи и консултации с екипите на 4Creative. Те са толкова способни и всеотдайни – бяха прочели сценариите и бяха навлезли в сюжета. Мисля, че това е чудесно и за двете страни – те научават неща от нас, а ние получаваме информация от тях. Ние току-що разглеждахме и коментирахме някои неща и им съдействахме с всичко, с което можем. Те са изключително способни и знаят какво правят, затова им дадохме широка свобода на действие. Но, възможността да работим с тях, където е възможно, е страхотна.

 

Добави описание

 

Имате ли любим герой в драмата?

Джон Бракли: Това е интересен въпрос . Много е трудно да посочиш любими герои.
Сам Винсънт: Скоро ще видим някои от героите, така че е по-добре да изберем някой!
Джон Бракли: Ние прекарваме много време с тези герои, Това е един наистина колективен екип, при това – голям екип за филм като този. Но, всеки образ притежава елементи, за които пишем с голямо удоволствие. Мисля, че е много трудно да изберем един от тях.
Сам Винсънт: О, опитваш се мен да ме накиснеш?
Джон Бракли: Да.
Сам Винсънт: Би било много трудно да избереш един – има толкова различни аспекти, образите са толкова различни. Беше много забавно да се пише формалния диалог, който Анита водеше в ранните стадии на сериала, преди да се превърне в Майа. Тя декламираше тези дълги, сухи текстове за това какво би направила и какво не би направила. Беше много забавно. След това, когато видяхме какво е способна да направи Джема – да ги разтърси така изкусно – това беше чудесна възможност за писане. Да споменем и образа на Оди, който е много нетипичен, защото той е несъзнателен синт – той имаше недостатъци и беше малко по-първичен от някои от останалите синтове, които бяхме видели. Това също беше много забавно. Имаме и много по-свободния, шеговит и естествен диалог на семейство Хокинг. Актьорите и диапазонът на образите, с които боравим, ни предлагат толкова много възможности. Мисля, че аз също съм успял да избегна предпочитанието към някой от образите!

 

Добави описание

 

Ако разполагахте с тази технология, бихте ли си взели синт?

Джон Бракли: Като един твърде мързелив човек, бих казал „да“. Но, аз мисля, че това не е толкова просто, за мен това не е въпрос само на удобство. Би било много интересно да имаш такова създание в къщата си, като едно технологично чудо. Бих бил любопитен да видя как ще изглежда то, какво би могло да прави, а не просто да го притежавам. Не мисля, че имам някакви определени страхове във връзка с тях – със сигурност не и страховете, присъщи на някои от членовете на семейство Хокинг.

 

Добави описание

 

В един ужасен момент, когато казахте, че не е въпрос само на удобство, си помислих, че се каните да говорите за нагласите на възрастните…

Джон Бракли: Радвам се, че не се подадох на това. Бих могъл, но не го направих.
Сам Винсънт: В края на краищата жена ти ще прочете това. Що се отнася до мен, ние си зададохме този въпрос миналата година, и аз казах „не“ на този етап. Синът ми беше много малък и причината, която изтъкнах беше, че въпреки че би било изключително удобно да имаш такова нещо, не бих могъл да си представя идеята синът ми да бъде гледан от синт, който да му сменя памперсите, докато бебето се вглежда в студените му зелени очи, лишени от всякакъв признак на емоция и проблясък на връзка, в която се изразяват нашите човешки взаимоотношения, помагащи на ума ни да се развива. Той със сигурност би бил ужасен да вижда нещо, което прилича на човек, но всъщност не е. Сега синът ми е малко по-голям и не би имал проблеми, така че мисля че бих си взел. Онзи ден разглеждах Amazon Alexa – онова умно нещо, което може да говори и да върши разни работи в дома, и си мислех “O, ще си взема едно такова.” А щом искам да си взема такова нещо, как бих могъл да кажа, че няма да си взема синт?

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Хора

Приветстваният от критиката драматичен сериал на AMC „ХОРА“ се завръща

Интервю с Емили Берингтън за сезон 2 на сериала „ХОРА“

Ексклузивна премиера по AMC на сезон 2 на вълнуващия драматичен сериал “ХОРА”

Джема Чан в ролята на Анита

Том Гудман – Хил в ролята на Джо Хокинс