Архив Горещо

„Горещо” посветено на Петър Дънов, събота, 5 юни, 22:30 часа, Нова ТВ

3 коментара

„Горещо”: Кой е всъщност Петър Дънов и защо Учението му е толкова популярно в цял свят?, събота, 5 юни, 22:30 часа, Нова ТВ


„Горещо”: Кой е всъщност Петър Дънов и защо Учението му е толкова популярно в цял свят?, събота, 5 юни, 22:30 часа, Нова ТВ


Андрей Грива Уникални архивни кадри и председателят на Общество Бяло братство Андрей Грива разказват за живота и делото на един от световните духовни учители на XX век

Духовните учители на човечеството идват периодично и един по един. Светът и народите ги приемат или отричат, осъждат или канонизират, забравят или помнят. Един от тези духовни учители е българинът Петър Дънов, оставил отпечатък по целия свят, а учението му и паневритмията се практикуват на всички континенти.

Много известни личности са негови последователи - гениалният Айнщайн казва за него: „Цял свят се прекланя пред мене, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов.”; Пако Рабан твърди, че учението на Дънов ще бъде основа за духовната култура на новото столетие; Папа Йоан XXIII казва: „ В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята, е Петър Дънов.”, а гробът на Учителя е единственото място, към което Мадона проявява интерес при няколкочасовия си престой у нас.

гробът на Учителя е единственото място, към което Мадона проявява интерес при няколкочасовия си престой у нас


След като в началото на новия телевизионен сезон „Горещо” зарадва зрителите с поредицата си за един от най-големите феномени на България – пророчицата Ванга, тази събота, 5 юни от 22:30 часа телевизионният таблоид ще представи един специален проект, посветен на Учителя Петър Дънов.

Потомък на два възрожденски рода, Петър Дънов е закърмен със стремеж към духовното. Завършва теология и медицина в Америка. „Връщайки се в България след осем години, Петър Дънов решава да се посвети на своя народ и да лекува душата и тялото му.” – разказва Андрей Грива, председател на Общество Бяло братство. На 33-годишна възраст Петър Дънов основава със свои съмишленици общество за повдигане на религиозния дух на българския народ – бъдещото световно Бяло братство. Заедно с капитан Петко Войвода и Кръстьо Мирски създава читалище във Варна, където трите знакови исторически фигури осъществяват заедно просветителската си дейност.

Петър Дънов обикаля из цялата страна, за да изнася сказки и беседи. Доста любопитен факт е, че първите му трима ученици са католик, източно православен християнин и евангелист.
В София живее в къща-близнак с Георги Димитров и на два пъти го спасява като го крие от хайките. Личните вещи на Петър Дънов са костюмът, обувките, цигулката и Библията - през целия си живот той няма друга собственост. В началото Петър Дънов е „г-н Дънов” – лектор, след това го наричат „проповедник”, в последствие започват да го търсят като ясновидец, който вижда и тълкува знаците и чете и предсказва бъдещето. Днес Петър Дънов е наричан Учителя, а духовното му име е Беинса Дуно.

Интересен факт е, че Учителят събира на едно място баба Ванга и дядо Влайчо Жечев – двама от най-известните ясновидци по онова време и ги кара да си предсказват един на друг бъдещето, а в след време Ванга помага да се запази земята, която учениците му купуват и на която създават селището „Изгрев” – място за беседи, молитви, паневритмия и събор. Мястото, известно като Баучеровата ливада – земя, подарена на английския журналист Джеймс Баучер от българското правителство – има уникален микроклимат и неслучайно днес, десетилетия по-късно там съжителстват хора на изкуството и петнайсет чуждестранни посолства и представителства.

Кой е всъщност Петър Дънов и защо Учението му е толкова популярно в цял свят? Какво представлява Паневритмията и каква е целта й? Каква е ролята на Учителя в спасяването на българските евреи? Как хората попадат в Бялото братство и какви хора са членовете му? Защо Руското посолство е на територията на бившето селище „Изгрев” и коя според Учителя ще е шестата раса?

„Горещо”, събота, 5 юни 2010г., 22:30 часа, Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Венета Райкова

Венета Райкова „без грим и фотошоп“ в „Папараци”

Венета Райкова отваря своя дневник в ефира на TV7

Венета Райкова: Мечтая да съм фея на любовта

Малката сестра на Биг Брадър 4

Евгени Минчев срещу Венета Райкова в „Голямата уста“