ТВ анонси БНТ

Филмът „Съдия след игото“ с премиера на 1 юни по БНТ 1

Добави коментар

На 1 юни (сряда) от 21:45 ч. е официалната премиера на новия документален филм на БНТ - „Съдия след игото“, представящ непозната история за Иван Вазов.

Режисьор на лентата е Мартин Геновски, сценарист Силвия Недкова, а продуцент - Цветан Недков. В ролите зрителите ще видят Асен Кобиларов, Миглена Бохеми Везирова, Жори Руменов и други.

Документалният филм „Съдия след игото“ разказва за непознатата история на Иван Вазов. Времето, в което се случват събията е след освобождението от петвековния мрак на България. Младата държава има нужда от млади държавници – хора умни и способни. Иван Вазов все още е далеч от титлата „народен поет” и все още не е написал „Под игото” и „Епопея на забравените”. Той е само на 29 г., когато става първият съдия на Берковица. В балканското градче се раждат някои от най-красивите му творби, избухва и умира една любов. А съдебните решения на съдията без юридическо образование и опит се превръщат в първите забавни легенди на едва зараждащото се българско правосъдие.

Още преди официалната си премиера, филмът „Съдия след игото“ получи две номинации „Васил Гендов 2022“ в категориите „Документален филм“ и „Документален дебют“. Целият филм е реализиран в Берковица и околностите за три месеца, а игралните възстановки са заснети за една седмица.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а игралният филм „Съдия след игото“ е част филмопроизводството на обществената телевизия.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър