ТВ анонси БНТ


„В кадър“ по БНТ е филмът „Спасени усмивки“

Добави коментар

На 29 септември, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“.

Първият филм – „Спасени усмивки“ – е посветен на 30-годишнината на SOS Детско селище в Трявна, променило съдбата на стотици деца, изоставени от своите родители или станали жертва на домашно насилие.

„Спасиш ли усмивката, спасяваш детството“, казват социалните работници и психолозите, които работят в SOS Детски селища България.

Документалният филм „Спасени усмивки“ разказва за спасеното детство и мечтите на четири деца. Теменужка и Михаил не познават майка си, те са израснали в SOS Детското селище в град Трявна. След като психолог започва да работи с Теменужка, за да заличи травмите ѝ от изоставянето, момичето решава, че иска да стане психолог, за да лекува душите на деца с нейната съдба. Брат ѝ Михаил мечтае да стане готвач – споделя, че е получил обич от хората и иска да им я върне чрез храната, която приготвя. Мери и Нури също са брат и сестра, изведени наскоро от рискова среда. Мечтаят да рисуват – казват, че на белия лист изразяват мислите и чувствата си. Допреди месеци двамата почти не говорели, особено за своето минало, изпълнено със страх и тъга. Сега с тях работи художник-педагог.

„С режисьора Николай Василев и оператора Борислав Георгиев си поставихме за цел не да разказваме за миналото на децата и да дълбаем в зарастващите им рани, а да погледнем заедно с тях към бъдещето и да разкажем за мечтите им“, споделя авторът и сценарист на филма „Спасени усмивки“ Геновева Радева.

Преди 30 години с екип на БНТ журналистката Геновева Радева отразява откриването на SOS Детското селище в Трявна, а през 2018 г. отново с режисьора Николай Василев – в документалния филм „Първото семейство“ – показват какво се случва със заснетите през 1993 г. деца. Окрилени от SOS Детски селища България, всички те са сбъднали мечтите си и вече са успели млади хора, а сега е ред на Теменужка, Михаил, Мери и Нури да го направят.

Гледайте „В кадър“ и документалния филм „Спасени усмивки“ – на 29 септември, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: В кадър


Документалният филм „Браточенди. Гласове от Албания“ е „В кадър“ по БНТ 1

Специално издание на „Референдум“ от Брюксел

Шокиращи кадри от наводнението в Аспарухово в „В кадър ” и „Открито”

В кадър: Татко ще ми купи колело, ама...

В програмата:

03:30 18.05.2024
Тв програма BNT 4
13:20 23.05.2024
Тв програма KinoNova