ТВ анонси БНТ

„БНТ Представя“ Стефан Савов – „Един благородник в политиката“

Добави коментар

На 21 февруари, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1 в портретната документална поредица на обществената телевизия „БНТ Представя“ гледайте филма „Един благородник в политиката“, посветен на 100 години от рождението на Стефан Савов – политик и преводач.

Броени дни преди официалната телевизионна премиера на „Един благородник в политиката“ специална прожекция в Българския културен център в София събра творческия екип на филма и специални гости.

В портретния документален филм „Един благородник в политиката“ за Стефан Савов и неговата неизменна роля в установяването на демократичните процеси у нас пред камерата на БНТ говорят проф. д-р Екатерина Михайлова, Златка Русева, проф. Янаки Стоилов, доц. д-р Михаил Груев, Лъчезар Тошев, Димитър Стефанов, Моньо Христов, Красимир Григоров. Режисьор на филма е Татяна Пандурска, сценарист е Весела Смилец, оператор е Стефан Врачев.

Син на индустриалеца и министър на финансите Димитър Савов, роденият в София на 8 януари 1924 г. Стефан Савов следва право в СУ „Св. Климент Охридски“. След като се дипломира, преследван и репресиран от комунистическия режим, не получава възможност да практикува като юрист. До 1989 г. работи като строителен работник, както и като преводач от испански език. Превежда над 30 книги, сред които произведения на Алехо Карпентиер и Пабло Неруда, бива избран за заместник-председател на Съюза на преводачите в България.

След 10 ноември 1989 г. Стефан Савов се включва активно в обществено-политическия живот – става председател на възстановената Демократическа партия, един от създателите и лидери на Съюза на демократичните сили (СДС), народен представител е в 7-ото Велико народно събрание и председател на 36-ото обикновено народно събрание.

Гледайте филма за Стефан Савов – „Един благородник в политиката“ – на 21 февруари, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: БНТ Представя

„БНТ Представя“ портретен документален филм за Кръстю Лафазанов

„БНТ Представя“ Милчо Левиев в документалния филм „Усмивката на джаза“


„БНТ Представя“ филм за Блага Димитрова