
Тя е Александра Сърчаджиева, талантлива актриса, която обожава сцената и ненавижда кухнята. За нея застояването около готварската печка е чиста зауба на време. Всички неприятни спомени на Алекс са свързани с кухнята, а мисълта за готвене я потиска и я кара да се чувства зле. За нейна голяма радост мъжът, с който живее – Иван Ласкин, готви страхотно и ѝ спестява времето в кухнята.


В „Животът на другите” Алекс Сърчаджиева се съгласява да играе една от най-омразните си роли – готвач. Само след няколко дни напълно начинаещата в готвенето актриса, ще трябва да покаже какво е научила от Станислав пред истински клиенти, които ще дадат своята оценка за кулинарните ѝ умения. След като се проваля още на първия тест – правене на палачинки, на Алекс ѝ предстои поредната лоша новина – в кухнята на Станислав има строги правила, които важат с пълна сила и за нея. Още в самото начало Алекс разбира, че колкото и да не ѝ се иска, в следващите няколко дни ще трябва да играе по правилата на Станислав.

Алекс Сърчаджиева и Станислав започват новият работен ден в кухнята точно в 7:30 сутринта. Сега Алекс получава шанса да готви, но само за персонала в кухнята. Станислав е намислил специално кулинарно предизвикателство за актрисата – супа от агнешки чревца. Майстор-готвачът е безкомпромисен към своята ученичка. След като се разсъни в 7:30 с миене на чревца, по-късно тя ще трябва да се научи да бели картофи по специален, особено мъчителен начин. Новите колеги на актрисата са нарочени за безпристрастни дегустатори на първия ѝ кулинарен експеримент - супа.

Алекс не успява да блесне с кулинарни заложби пред новите си колеги, но определено се превръща в център на внимание. След като смайва мъжете в кухнята с нестандратните си хрумвания, дамата ги кара направо да се изчервят с умението си да се оригва. След поредица от неуспешни опити за изява в кухнята, картофеното пюре се оказва първата печаливша карта за Александра Сърчаджиева, макар и казано с половин уста, тя ще получи признанието на Станислав.
След като с пълна сила разгръща своята артистичност в кухнята, нарушавайки всички правила, Алекс изпитва на гърба си и специфичния хумор на готвачите. Моментът, в който тя ще трябва да изпълнява поръчките на истинсите клиенти наближава. Поредният ѝ опит – приготвяне на свинска пържола, предназначен за вътрешна консумация, обаче отново се оказва пълен провал, тъй като изпърженото месо е почти сурово.
Преди своя кулинарен дебют – за първи път в живота си да готви за истински клиенти в престижен ресторант, Алекс Сърчаджиева ще въведе Станислав в кухнята на своето изкуство.

Главният готвач ще гледа Алекс Сърчаджиева в спектакъла на Кирков Азарян „Чайка” на сцената на театър „Българска Армия”. След бурните овации на сцената в „Животът на другите”, Алекс Сърчаджиева ще трябва да покаже какво е научила в кухнята. Въпреки умората от тежкото представление, актрисата за първи път ще изпълни съвсем реална поръчка на клиенти – риба лаврак на скара. Алкес лично трябва да чуе присъдата на клиентите, които приемат риска да вечерят за сметка на заведението, тъй като поръчката им е изпълнена от стажант готвач. Но изобщо не предполагат, че тази вечер за тях е готвила напълно начинаеща в кухнята актриса – Александра Сърчаджиева.
След като успява да омае клиентите, повече с чар, отколкото с кулинарните си заложби, кошмарът на Алекс в кухнята е към края си. За тяхно взаимно облекчение пътищата на Станислав и Александра отново се разделят, но преди това главният готвач ѝ демонстрира висш пилотаж в кухнята – изкусно приготвя изтънчен австрийско-немски десерт.
Документалната реалити поредица „Животът на другите” се излъчва всяка сряда по БНТ1 след централната емисия новини.