Архив Отечествен фронт

Деца за раздаване – 3 броя

Добави коментар

„Аз в тая къща без деца съм влязла и без деца ще си изляза!”, а един велик чиновник изготвя план за действие, в който децата са записани като”Дияна – 1 брой”, „Мариян – 1 брой” и „Робърт – 1 брой”
В българския сапунен сериал за снахата и свекървата една майка заявява: „Аз в тая къща без деца съм влязла и без деца ще си изляза!”, а един велик чиновник изготвя план за действие, в който децата са записани като”Дияна – 1 брой”, „Мариян – 1 брой” и „Робърт – 1 брой”

Тази събота 14 юни социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” ще разкаже великолепната история за една баба, която се е превърнала в майка – история за новото социално животно бабата-майка – съчетание от две думи и две жени, без които сериалът на живота не може и които по принцип трябва да си помагат.

Главната героиня в европейското първенство между бабата и майката е баба Надка - една жена, която днес гледа три деца, докато снаха ѝ първо забягва да пее и танцува по кръчмите в Швейцария, после се връща, но не при децата си, а заживява с любовника си.

Част от историята е и един слабохарактерен мъж, който се влюбва силно и неговата майка става майка и на децата му. „Внуци, отгледани като лични твои деца - на хиляди баби това се случва от нужда.” – коментира Мартин Карбовски. – „Нашите майки всъщност са призвани да отгледат не едно, а две поколения, докато ние си влачим задниците по кръчмите. Или както казва снахата на баба Надка: „Аз в тая къща без деца съм влязла и без деца ще си изляза!”... Бабите винаги трябва да помагат, но да заместят майката – това вече е кофти. Това е житейският и социален модел на българите днес. В него всичко щеше да е наред, ако снахата на баба Надка беше обикновен гастарбайтер в Швейцария. Само че снахата на баба Надка влиза по-добре в образа на олекотената жена, нежели в образа на съсипан заради децата си български гастарбайтер.”

Снахата Наталия е изоставила децата си при баба Надка, но по-лошото е, че се опитва да ги даде в дом или в приемни семейства. Баба Надка продължава да гледа внуците си, без да има родителски права над тях, без да може да им взима детските или да ги запише на училище. Всъщност скритата цел на баба Надка е проста – тя иска правата над децата си. Иска освен майка де факто, да бъде и майка де юре. Баба Надка не иска да даде децата си в дом.

„В документите на чиновниците, наречен план за действие пише така: „Дияна - един брой, Мариян – един брой, Робърт – един брой.” Един брой дете! Ма, как да не ви напсува човек като ви чете документите! Българската държава и българския чиновник са си ебали майката, честно! „Диана – един брой” – запознайте се с нея, с бройката...” – коментира Карбовски. – „Аз вярвам на децата. Свикналото ни на какво ли не око обаче за първи път вижда 5-годишно дете как казва „Не искам мама да се връща!” Той не казва просто мама е лоша. Той казва – няма нужда от нея. Няма смисъл от нея. Робърт Наталиев – записан с името на майка си, защото не е сигурно дали е генетичен внук на баба Надка - казва нещо за всички майки тия дни, който си мислят, че могат да съчетаят кръчмата и цигарата с утробата си; „Не искам,” - казва Робърт, - „мама да се връща!” Роби, тя май въобще няма намерение да връща, миличък. След този филм ще се направи на загрижена, но после пак ще отиде при онзи чичко!”

„Отечествен фронт”, събота, 14 юни 2008 г., 18:15 по Нова телевизия.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”