Кино

Загадъчният свят Борсум оживя в първия трейлър на “Джон Картър”

Добави коментар

В първият трейлър на епичното приключение “Джон Картър”, най-после оживяват фантастичните същества, създадени от един от най-популярните писатели-фантасти през 20-ти век Едгар Райс Бъроуз
След 100 години, фантастичният герой вдъхновил „Аватар” и „Междузвездни войни” се завръща, но на голям екран

“Джон Картър”В първият трейлър на епичното приключение “Джон Картър”, най-после оживяват фантастичните същества, създадени от един от най-популярните писатели-фантасти през 20-ти век Едгар Райс Бъроуз. Известен като създателя на Тарзан, Бъроуз издава първият си роман през далечната 1912 г. „Принцесата от Марс” излиза в серия от 8 книги, които до ден днешен разпалват въображението на майсторите на словото и киното. Емблематични кинотворби на нашето време, вдъхновени и повлияни от фантастичния свят Барсум (Марс), са „Дюн” на Дейвид Линч, „Междузвездни войни” на Джордж Лукас и „Аватар” на Джеймс Камерън.

Екранизацията „Джон Картър”, която се очаква през март 2012, ще отбележи 100 годишнината на книгата и едноименния герой. Филмът е завладяваща творба с много действие и приключения на загадъчната и екзотична планета Барсум /Марс/ и разказва историята на уморения от войни бивш капитан Джон Картър /Тейлър Кич/. Необяснимо как, той попада на прашната, червена планета и против волята си се озовава замесен в конфликт с епични мащаби - борба за надмощие между жителите на планетата, сред които Тарс Таркас /носителят на Оскар Уилям Дефо/ и пленителната принцеса Дея Торис /в ролята Лин Колинс позната от „X-men Началото: Върколак”/. В свят, който е на ръба на разрухата, Картър преоткрива своята човечност, осъзнал, че оцеляването на Барсум и народа му е в негови ръце.

“Джон Картър”

Реализиран от Walt Disney Pictures и носителят на Оскар  Андрю Стантън („Търсенето на Немо”, „Уол.И”) „Джон Картър” най-после ще представи пред съвременните фенове на фантастичните светове първият екшън герой, станал прототип за множество емблематични образи в литературата, комиксите и киното през последния век. Бъроуз не е откривателят на лазерните оръжия и сложните взаимоотношения между хората и свръхинтелигентни извънземни видове, нито на някои от другите образи и мотиви, които днес са станали клише във фантастичния и фентъзи жанра. Той обаче, успява да ги популяризира толкова успешно преди повече от столетие, че днес неговите идеи и герои са не просто стандарт, а първообраз за десетки художествени образи и поколения творци.
Както много от тях, режисьорът на филма Андрю Стантън е пленен от екзотичния свят Борсум и героичните приключения на Капитан Джон Картър в ранна детска възраст. „Цял живот чакам да видя как героите и световете от романа на Бъроуз оживяват на големия екран”, споделя Статън, без да скрива задоволството си, че именно той ръководи продукцията.

Познат като режисьор и сценарист на „Уол.И” и „Търсенето на Немо”, той е изпълнителен продуцент на първите две части от „Играта на играчките”, „Чудовища ООД”, „Рататуй” и „В небето”.

“Джон Картър”

Продуценти са утвърдени имена като Джим Морис („Уол.И”, „Рататуй”) и Колин Уилсън („Аватар”, „Война на световете”). За сценографията и костюмите се грижат номинираният за Оскар дизайнер Нейтън Кроули („Черният рицар”), дизайнерът на костюми Мейс Рубео („Аватар”), кинематографът Даниел Майндъл („Стар Трек”, „Мисията невъзможна 3”) и специалисът по видео ефекти Питър Чанг („Ултиматумът на Борн”).
Официалната премиера на филма по света и в България е на 9 март 2012г. в 3D и IMAX 3D.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Джон Картър