Актуално Други

Открита е първата от петте Малки къщи за децата от дома в с. Могилино

Добави коментар

Открита е първата от петте Малки къщи за децата от дома в с. Могилино
В Русе откриха първата Малка къща за деца със средства от „Великолепната шесторка”

 

В Русе откриха първата Малка къща за деца със средства от „Великолепната шесторка”

Днес в Русе беше открита първата от петте Малки къщи за децата от дома в с. Могилино, средствата за които бяха набрани от съвместното шоу на bTV и УНИЦЕФ „Великолепната шесторка” в началото на годината. Три момичета и три момчета на възраст от 7 до 16 години са настанени в сградата на бившето Звено майка и бебе, където ще бъдат обгрижвани от специално обучен екип от специалисти – един управител, двама социални работници, четири медицински сестри и две гледачки.

Обучението на персонала на Малката къща, възлизащо на 20 000 лева, беше покрито от УНИЦЕФ, като общата сума, предоставена от bTV и вложена от Фонда за деца на ООН, ще възлезе на над 220 000 лв. До момента УНИЦЕФ е предоставил и телевизор, DVD и играчки, дарени от зрителите на „Великолепната шесторка”, както и компютърна техника и средства за проектиране. Допълнителни инвестиции ще покрият изграждането на детска площадка и асансьор, пригодени за специалните нужди на децата, както и закупуването на микробус, с който те ще посещават специализираните дневни центрове. Реконструирането на Малката къща в Русе е съфинансирано и от Фонд Социално подпомагане и община Русе, които отпуснаха средства на обща стойност 55 000 лв.

В Русе откриха първата Малка къща за деца със средства от „Великолепната шесторка”

На откриването на алтернативната услуга от семеен тип присъстваха Божидар Йотов, кмет на Община Русе, Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, Октавиан Бивол, Представител на УНИЦЕФ в България, Иванка Кристова, Съветник в МТСП, Ани Салич, посланик на УНИЦЕФ България и водеща на „Великолепната шесторка”, Мариана Векилска – журналист и водещ на bTV Новините и участник във „Великолепната шесторка” и Ренета Викторова, зам. директор „Програма” на bTV.

«Аз не съм ги виждала от толкова време – през всичките тези месеци само чета на книга, че са наддали по три килограма и половина, че са увеличили ръста си с по 50 сантиметра, че са спрели да се самонараняват и са започнали да се хранят с лъжица. За толкова кратко време не мога да го оценя, но виждам едни по-спокойни деца, много по- спокойни, по-заоблени... като семейни деца са. Надявам се, че много скоро ще покажем на българите, че техните пари се пазят, че няма да отидат нахалост и ще отидат точно при тези деца”, каза Ани Салич по време на официалното откриване.

Мариана Векилска сподели: «Много се радвам, чие ние поставихме началото със задружни усилия и оттук нататък се надявам всичко да става много по-бързо, много по- лесно, защото за децата всеки ден е от значение и се надявам общините и кметовете да са отзивчиви и да имат добрата воля по примера на кмета на Русе да подемат инициативата и да облекчат максимално процеса.”

Предстои откриването на още четири Малки къщи на територията на общините Русе, Варна и София, след подписването на Меморандуми за сътрудничество между УНИЦЕФ България и кметовете на общините през пролетта тази година.


 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър