Изумителни гледки от континента във втори сезон на „Eвропа отвисоко“

ТВ анонси National Geographic Добави коментар

National Geographic отново се издига в небесата, за да сподели още изумителни гледки от континента във втори сезон на „Eвропа отвисоко“

© National Geographic

Изумителни гледки от континента във втори сезон на „Eвропа отвисоко“

Втори сезон на „Eвропа отвисоко“ ще се излъчва премиерно по National Geographic от 07.02. от 22 ч. и представя някои от най-колоритните европейски традиции, велики инженерни постижения и природни чудеса
  • Документалната поредица от шест епизода отвежда зрителите на изумително визуално пътешествие из Франция, Гърция, Унгария, Швеция, Финландия и Турция

Преоткрийте Европа от уникална перспектива с втория сезон на смайващата документална поредица на National Geographic „Европа отвисоко“ с премиера на 07.02. от 22 ч.

Новата продукция от шест части предлага изумителни гледки към най-забележителните културни и географски обекти във Франция, Гърция, Унгария, Швеция, Финландия и Турция. Тя повежда зрителите на незабравимо визуално пътешествие във всяка от тези страни.

„Европа отвисоко“ включва поразителни снимки от въздуха и уникален поглед към традициите, инженерните постижения и природните чудеса, оформили облика на континента. Поредицата рисува динамичен портрет на региона и хората, които му вдъхват живот.

Всеки от епизодите е посветен на една от тези европейски държави. Вдъхновяващото визуално пътешествие акцентира както върху естествените пейзажи, така и върху човешките истории и инженерни постижения, които са ключови за тези велики съвременни нации и до днес.

Продукцията ще позволи на зрителите да се извисят над добре познати обекти като Партенона в Атина, където се извършва основна реставрация, ще видят най-голямата ферма разположена на покрив, която се намира в Париж и ще станат свидетели на строеж на сал с тегло 12 000 тона във Финландия, преди той да отплава на 270 километра надолу по течението до крайната си дестинация.

Акцентите в сезона включват и спиращи дъха гледки от строежа на моста „Чанаккале“ в западна Турция, който ще свърже Европа и Азия, безценния мегалитен паметник Алес Стенар в Швеция и най-голямата ледена пързалка на континента в градския парк на Будапеща – истинска гордост за унгарците.

Излъчването на втори сезон на „Европа отвисоко“ започва на 07.02. от 22 ч. по National Geographic и ще продължи всяка неделя в същия час.

  • Поредицата „Европа отвисоко“ е продуцирана от Windfall Films (част от Argonon Group) за National Geographic с продуцент Марк Бридж и изпълнителен продуцент Карло Масарела.

Какво предстои в епизодите:

Европа отвисоко: Франция

Париж е най-гъсто населеният град във Франция и приютява повече от 2 милиона души.

От въздуха разкриваме скритата тайна на френската столица – зелен оазис високо над оживените улици. Ще видите отвисоко как екип от градинари създава най-голямата ферма на покрив в света. Тя е част от грандиозен план за съкращаване на пътя на хранителните продукти от производителя до крайния потребител.

В южна Франция виадуктът „Мийо“, най-високият мост в света, е едно от най-великите инженерни постижения в историята. Но как се поддържа такава структура?

От въздуха ставаме свидетели на ремонт на осветлението под пътното платно и на проверки за гарантиране на безопасността на превозните средства от мълнии, които всяка година удрят огромните кули на моста.

Европа отвисоко: Гърция

Тъжната реалност, е че Гърция трябва да се справя с едни то най-тежките океански замърсявания в света. Някои участъци от дъното приличат на сметище.

Местните жители обаче вземат мерки за справяне с проблема. Наблюдаваме от въздуха как екип събира маса отпадъци от океанското дъно.

В Атина емблематичният древен храм Партенона е шедьовър на гръцкото инженерство, архитектура и скулптура, който се издига величествено повече от 2500 години.

През вековете той е понасял ударите на земетресения, грабежи и войни и се налага да бъде реставриран. Работниците имат за задача да подредят стотици древни камъни и нови мраморни блокове, за да завършат стените.

Наблюдаваме отвисоко огромните усилия за възстановяването на храма и прецизното полагане на дванайсеттонни каменни блокове.

Европа отвисоко: Унгария

В градския парк на Будапеща величествен замък и езеро за плаване с лодки претърпяват изумителна промяна през зимата.

Езерото замръзва и се превръща в най-голямата ледена пързалка в Европа. Карането на кънки там е една от най-старите традиции на града и повод за голяма национална гордост. От въздуха проследяваме работата на служителите, натоварени с тежката задача да поддържат пързалката с две машини за почистване на лед.

Друг акцент в Будапеща са керемидите на Жолнаи (Zsolnay), украсяващи покривите в града.

Ще им се полюбуваме отвисоко и ще разберем повече за произхода и значението им, докато разглеждаме някои от най-известните сгради в унгарската столица – църквите „Св. Матияш“ и „Св. Ласло“, както и държавната хазна.

Европа отвисоко: Швеция

Ставаме свидетели на едно от най-ценните древни богатства на Швеция, мегалитния паметник Алес Стенар, от уникална перспектива. Той се намира в южната част на страната, съставен е от 59 канари, всяка с тегло до пет тона, и датира най-късно от началото на VII век.

Модерна компютърна графика ни разкрива, че камъните са разположени под формата на кораб със заострени нос и кърма, свързани в широк корпус. Кой ги е подредил там? И защо мястото е било толкова важно за предците на съвременните шведи?

В далечния север на страната се намира остров Хиндерсон (Hindersön), дом само на 12 души. Обикновено местните пътуват с лодки до континента, за да си набавят основни провизии, но всяка зима водите около острова замръзват и им позволяват да изградят огромен 15-километров леден път.

Ще видите как пейзажът се променя със строежа на пътя, чието проектиране изисква военна точност.

Европа отвисоко: Финландия

По площ на гори Финландия се нарежда на първо място в Европа. От въздуха ставаме свидетели на смайващо инженерно постижение – строеж на сал от дървени трупи с тегло 12 000 тона, който ще отплава на 270 километра по течението до езерото Саимаа (Lake Saimaa).

Залогът е висок, защото сложният сал струва милиони евро, а разпадне ли се, ще нанесе големи щети по оживените речни пътища. Езерото Саимаа се намира в източна Финландия и е най-голямото в страната.

То е дом на сайманския пръстенчат тюлен – един от най-застрашените в света. Следим отвисоко работата на природозащитник, който се опитва да спаси тези изключителни животни и да опази средата им от човешкото въздействие. Няма време за губене – в дивата природата са останали само 400 индивида.

Европа отвисоко: Турция

Мостът „Чанаккале“ в западна Турция е революционна мегаструктура. При завършването на строежа му той ще свързва Европа и Азия и ще оглави класацията на най-дългите висящи мостове в света.

Наблюдаваме от въздуха инженерната работа по един от най-амбициозните строителни проекти в историята и ставаме свидетели на издигането на гигантска подпорна кула, висока повече от 300 м. След това обръщаме поглед към археолозите, които се опитват да разгадаят тайните на древногръцкия град Хиераполис.

От въздуха той изглежда разделен на две - не от заснежен терен, а от минерални залежи, образувани от естествени извори. От птичи поглед се виждат кристално бели тераси, обливани от топла вода, и каскадни водопади.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Eвропа отвисоко