ТВ анонси National Geographic

National Geographic Channels показва интересни факти за Кометата на века

Добави коментар

На 28 ноември „Кометата на века“ ще може да се наблюдава с телескоп. Какво обаче знаем наистина за звездните тела?

Кометата ISON е на път да направи интергалактическия си земен дебют.

Достигайки скорост от цели 684 000 километра в час, кометата ISON е обявена от астрономи от световна класа за Кометата на века. Въпреки това, много от нас не правят разлика между космическите спектакли и скучните метеорити. National Geographic Channel предлага на българските зрители бърз курс за кометите.

На 28 ноември от 21:00 часа ще разберем колко удивителна е ISON. Едночасовата програма е наситена със спиращи дъха кадри, заснети с най-модерните технологии, зрителите ще се доближат до новата комета толкова, колкото телескопите позволяват.

КОМЕТАТА ISON: КРАТКИ ФАКТИ

КОМЕТИТЕ: БЪРЗ КУРС

СТРАННИ СВЕТОВЕ

Кометите, наричани разговорно „опашатите звезди” на космоса, са описани като странни светове с ниска гравитация, изградени от лед, скали и газ, които са се образували от отломки преди милиони години. Малки прахови частици и ледени кристали бавно се обединяват и за милиони години образуват големи буци с размер на градове като ISON.

Облак от газ и прах, наречен кома, обкръжава твърдото ядро, което обикновено е с диаметър под 10 километра. Тези ледени нашественици могат да достигнат астрономически размери, докато свистят в междузвездното пространство. Аморфните опашки на кометите светят, защото прахът в тях отразява светлината.

Добави описание

НЕБЕСНИ ВЕСТИТЕЛИ

Макар че повечето хора по света ще наблюдават с изумление как кометата ISON преминава в нощното небе, човечеството отдавна изпитва смесени чувства към тези творения на космоса. Кометите с векове са били смятани за лоша поличба. Дори според някои съвременни култури, те вещаят бедствия и войни.

От времето римляните, инките и древните монголци до Средновековието и дори сега, кометите се приемат като вестители на проклятия, които боговете са изпратили, за да предупредят хората за гнева си.

Но някои учени вярват, че преди 3.8 милиарда години кометите са донесли голяма част от водата на Земята, позволявайки на живота да се развива занапред.

ТАЙНИТЕ НА СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА

Кометите могат да позволят на учените да надникнат в миналото на слънчевата ни система и най-ранните моменти от съществуването на света ни.

Изследователите искат да узнаят дали е възможно преди милиарди години кометите да са донесли вода на новообразуваната земя и дали ISON съдържа органични молекули – градивните единици на съществуването ни. Кометата ISON би могла да ни даде наистина смайващи отговори.

КОМЕТАТА НА ВЕКА е продуциран за National Geographic Channels International от Darlow Smithson Productions с изпълнителен продуцент Иън Ридик. Хамиш Микура от NGCI е изпълнителен вицепрезидент и ръководител отдел „Международно съдържание”
Този текст е копиран без разрешение от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър