ТВ анонси National Geographic

National Geographic Channel с разследване на незаконната търговия с бивни във „Войната за слонова кост”

Добави коментар

„Войната за слонова кост“ е първият от 12 епизода от поредицата „Изследовател“...

Войната за слонова кост“ е първият от 12 епизода от поредицата „Изследовател“, която ще излъчва по един тематичен филм всяка първа неделя в месеца.

„Войната за слонова кост” е с премиера на 4.10 от 21:55 часа и представя задълбочения поглед на Браян Кристи, стипендиант на National Geographic и сътрудник на едноименното списание, към унищожителните ефекти на глобалната незаконна търговия с бивни.

Войната за слонова кост

Всяка година загиват около 30 000 африкански слона. Заедно с тези животни, хиляди хора стават жертви на нападения, изнасилвания и убийства по пътя на унищожението, прокаран от тази търговия. За първи път медия успява да покаже как се свързват парчетата на смъртоносния пъзел: как бивните се отрязват от труповете на слоновете, избивани систематично от все по-военизирани бракониери; как слоновата кост прекосява африканския континент и как средствата от продажбата ѝ се използват за покупка на оръжия и амуниции; как бивните и арсенала се трупат в полза на престъпна, терористична кауза.

Войната за слонова кост

Кристи има богат опит в репортажите за контрабанда на животни и е главен кореспондент на новия отдел за специални разследвания на списанието National Geographic. Той измисля нов метод за разследване на движението на слоновата кост в Африка и отвъд границите й. Поръчва изкуствена бивна, която изглежда досущ като истинска. В нея е вградена специална система за проследяване със сателит, която показва къде отиват убийците на слонове и пътищата, пристанищата, градовете и държавите, в които се озовават трофеите им. Изкуствената бивна отвежда екипа до прага на най-прословутите бунтовнически и терористични групировки в Африка. Те са известни с това, че ограбват цели общности, заробват селяни и убиват паркови рейнджъри, застанали на пътя им. Макар и опасна, мисията на Кристи е от изключителна важност за проследяването на незаконните източници на слонова кост от компетентните институции и спирането на търговията.

Филмът „Войната за слонова кост” е продуциран за National Geographic Channel от National Geographic Studios с продуцент Джей Джей Кели, изпълнителни продуценти Джаред Липуърт и Дейв Снайдър, вицепрезидент на продукцията Браян Лъвет и президент Брук Рънет. Хамиш Микура от National Geographic Channels International е изпълнителен вицепрезидент и началник отдел Международно съдържание.
Този текст е копиран без разрешение от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Изследовател , Войната за слонова кост