Лица Актьори

Берен Саат (Beren Saat)

14 коментара

Берен Саат (Beren Saat) е позната в България от ролята на Бихтер в турския сериен филм „Забраненият плод“.

Берен Саат (Beren Saat) е позната в България от ролята на Бихтер в турския сериен филм Забраненият плод“.

Берен Саат  (Beren Saat)

Името Берен означава “бяла и мека като памук”. 26-годишната актриса с тъмна коса и синьо-зелени очи е висока 167 см и тежи 50 кг с дрехите.

Визуално някои я сравняват с дивата на Холивуд Лиз Тейлър и предсказват за нея бляскава кариера и в чужбина. За други тя има вид на турски вариант на Лолита.

Родена е в Анкара (24 февруари 1984 г.), където завършва един от най-престижните турски колежи ТЕД, в който образованието е изцяло на английски. Вторият ѝ западен език е испански. После следва “управление на бизнеса” в анкарския университет “Башкент”.

Берен Саат  (Beren Saat)Артестичната кариера на Берен Саат започва с трагедия. Берен мечтаела да стане актриса, но не се осмелила да кандидатства в Театралната академия, а станала студентка по бизнес в Анкарския университет Билкент.

Приятелят ѝ Ефе я подтикнал да се яви на телевизионното състезание "Звездите на Турция". Още преди да завърши състезанието, в което Берен получила втора награда, Ефе катастрофира и загива.

"Ефе промени живота ми и си отиде", казва младата актриса, която трябвало да идентифицира тялото на любимия си в моргата. С него свърши първият ми живот, добавя тя.

Забраненият плод направи Берен Саат, която е само на 27 години, най-популярната и скъпо платена телевизионна актриса в Турция. Веднага след финала на сериала тя започна снимки в нова телевизионна поредица "Каква е вината на Фатмагюл", в която получава по 40 хил. турски лири (1 лира е равна на около 1 лев) за епизод.

През 2010 година Берен Саат бе избрана едновременно за “Жена на годината” и за “Най-добра актриса за 2010 г.”, оставяйки доста назад голямата си конкурентка, с която пътищата им се пресичат и на екрана, и в живота - Туба Бююкюстюн (Tuba Büyüküstün) (“Гордата Аси” и “Под липите”). А съвременната Шехерезада - Бергюзар Корел, от “1001 нощи” е едва на 7-о място в класацията.

Берен Саат  (Beren Saat)

Макар и да няма специална актьорска подготовка, Берен е научила много от участията си в сериалите, последните два от които са сред най-гледаните и обсъждани в Турция.

За изпълнението на ролята на Бихтер тя получи няколко приза, сред които две поредни години наградата за женска роля на най-големия в Турция телевизионен фестивал "Златната пеперуда".

Берен Саат  (Beren Saat)Наскоро разбрахме, че е приела поканата да играе в новия филм на световно известния ирански режисьор Бахман Гхобади, който започва да се снима в Турция през февруари. Последният му филм “Времето на пияните коне” спечели няколко приза в Кан, сред които и “Златна камера”.

Първите сериали, в които играе през 2004-2005 г., не се радват на голям успех, но талантът на Берен не остава незабелязан от големите турски майстори на киното. Името ѝ се прочу след сериала “Спомни си любими” (2006-2008 г.), който хората гледаха предимно, за да видят нея. В първия си игрален филм “Гюз санджъсъ” (“Есенна болка”) тя играе турска гъркиня, влюбена в турчин, и драматичната им раздяла заради прогонването на голяма част от гърците от Турция. Една съвременна равносметка на кървавите брожения през 40-те, когато гърците попадат под ударите на унизителния закон за малцинствата и плащат “данък за съществуване”. Този филм ѝ носи очакваното признание на критиците.

Но истинската слава идва с ролята на Бихтер. Веднага след това Берен Саат е избрана и за новото рекламно лице на “Рексона”.

Берен Саат  (Beren Saat)Участва и в много други рекламни филми, което освен популярност ѝ носи и доста пари. Така се нарежда заслужено в класацията на най-високоплатените турски актриси.

Било заради любовните сцени с Къванч Татлъту в "Забраненият плод", или заради кадрите в игралния филм "Крилете на нощта", където е доста разсъблечена, било заради сцените с изнасилването на новата ѝ героиня Фатмагюл, Берен Саат от две години е в центъра на вниманието на публиката и не слиза от първите страници на медиите, които следят всяка нейна стъпка и връзка.

Берен Саат  (Beren Saat)


Берен още не може да забрави екипа на "Забраненият плод" с който се чувствала комфортно и била много щастлива. Особено ѝ е мъчно за Селчук Йонтем, който изпълнява ролята на Аднан, с когото се смели и забавлявали на снимачната площадка.

"Бихтер изигра много важна роля в моя живот. Тя ми помогна да се оформя като жена", казва Берен, на която сега ѝ липсвали вълненията на героинята й.

"Играейки роли, влизайки в кожата на други жени, попадайки в друг свят, придобих интересен опит", казва Берен Саат, която работи по 14-15 часа дневно. Тя пристига на снимачната площадка в 09.00 ч. и често остава там до 23.00 -24.00 ч.

Участвала е в два игрални филма и ѝ предстои нов проект. Би искала да се занимава с кино, не с телевизия.

Берен Саат  (Beren Saat)


"Не става въпрос за роли, може да се напише нещо, да се направи късометражен филм, да застана зад камерата", казва Берен, която в малкото си свободно време пише, както тя ги нарича, малки дребни нещица.

Не обича да стои дълго пред огледалото и се отегчава от гримирането.

В малкото си свободно време обича да играе тенис, рисува, ходи на уроци по танго, латинотанци и най-много на кино.

Берен Саат  (Beren Saat)


Често я виждат да разхожда кучето си Битер. Любимите ѝ актьори са Мел Гибсън и “хубавата жена” Джулия Робъртс. Вярва, че моравият цвят ѝ носи късмет. За себе си признава, че е голям педант и страда от предубеждения.

Берен Саат  (Beren Saat)Медиите със специален интерес следят мълчаливата вражда между Берен Саат и Туба Бююкюстюн, позната на българските зрители от сериалите "Гордата Аси" и "Под липите".

Младите актриси, и двете открития на Томрис Джиритлиоглу, си съперничат непрекъснато не само за челното място на класациите за най-добра, най-красива, най-добре платена или най-нашумяла актриса, но и за сърцата на едни и същи мъже.

След като се раздели с Джансел Елчин, Берен Саат заживя с Бюлент Инал, голямата любов на Туба Бююкюстюн, неин партньор в сериала "Под липите".

Когато това лято Берен и Бюлент се разделиха, се заговори, че това е станало, тъй като актьорът не можел да забрави хубавата Туба.

А Туба, която миналата година се сгоди за оператора на "Гордата Аси", се раздели през септември с него и името ѝ вече се свързва в любовна история с Джансел Елчин, който ѝ е партньор в нова популярна телевизионна поредица.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Забраненият плод , Берен Саат , Каква е вината на Фатмагюл

Берен Саат и Къванч Татлъту отново заедно след 15 години

Първи трейлър на новия турски сериал на Netflix с Берен Саат

Турската звезда Берен Саат в нов сериал по Netflix

Къванч Татлъту се ожени В Холандия

Хитовият турски сериал “Пепел от рози” се завръща българския ефир