Кино

Агент Солт / Salt (2010) - всичко за филма

3 коментара

Агент Солт / Salt (2010) - всичко за филма
Агент Солт / Salt (2010) -- премиера на 30 юли 2010Като офицер от ЦРУ, Евелин Солт (Анджелина Джоли) полага клетва да служи на честта и родината. Лоялността ѝ обаче е подложена на изпитаниe, когато дезертьор я обвинява, че е руски шпионин. Солт се превръща в бегълка, която използва всичките си умения и опит като таен агент за да не бъде заловена. Усилията на Солт да докаже невинността си единствено будят съмнение за нейните мотиви. Докато тече разследването на истинската ѝ самоличност, остава и въпроса: „Коя е Солт?”

Кълъмбия Пикчърс, съвместно с Релативити медиа, представя  филмът на Филип Нойс, продукция на Ди Бонавентура Пикчърс – „Агент Солт”. Във филма участват Анджелина Джоли, Лив Шрайбър, Чиуетел Еджиофор, Даниел Обричски и Андре Броуер. Режисьор е Филип Нойс, продуцент Лоренцо ди Бонавентура и Сунил Перкаш. По сценарий на Кърт Уимър. Изпълнителни продуценти са Рик Кидни, Марк Вахрадиан и Раян Кавано. Директор фотография е Робърт Елсуит. Дизайнер на продукцията е Скот Чамблис. Монтажът е дело на Стюърт Беърд и Джон Гилрой. Костюмите са на Сара Едуърдс, а музиката на Джеймс Нютън Хауърд.

Шпионският трилър „Агент Солт” се ражда след непринуден коментар, който Джоли прави преди няколко години: „Имах среща с Ейми Паскал (Съпредседател на Сони Пикчърс), преди няколко години, като стана въпрос, че е готова да започне някой от новите филми за Джеймс Бонд. Шеговито подхвърлих „Искам да съм Бонд”. Пошегувахме се с това и после тя започна проекта.”, спомня си Джоли.

Сценаристът Кърт Уимър замисля ролята на Солт да се изпълнява от мъж. Първоначачалният му сценарий е направен съвместно с продуцента Сунил Перкаш, който в последствие го представя на Лоренцо ди Бонавентура  и Ейми Паскал в Сони, които на свой ред го предлагат на режисьора Филип Нойс. Подобно на множество други филмови проекти, сценарият претърпява няколко преработки, но основната промяна настъпва, когато създателите на филма се спират на Анджелина Джоли за главната роля. Много бързо „Едуин Солт” се превръща в „Евелин Солт”.

„Когато променихме пола на главния герой, преразгледахме действието във всяка сцена.”
, обяснява продуцентът Лоренцо ди Бонавентура. „Не се питахме само, дали жена би взела същите решения, но и как останалите герои биха реагирали, при положение, че това е жена. Това беше огромна промяна, която се отрази на целя сценарий.”

Във филма, Евелин Солт е служител на ЦРУ, обвинен че е „спящ” руски шпионин. С пропадането на целия ѝ свят, Солт не трябва да спира пред нищо за да докаже невинността си – усилията ѝ обаче, правят мотивите ѝ съмнителни.

Ди Бонавентура  казва, че „спящите агенти” не са фантазия. „Няма съмнение, че съществуват.”, твърди той. „”В ЦРУ вярват в съществуването им. Има нещо много загадъчно и вълнуващо в идеята, че някой може да стои в очакване в продължение на години, ако се наложи.”

Агент Солт / Salt (2010)Във филма, Евелин Солт трябва да бяга от закона, за да докаже невинността си, след като един дезертьор заявява, че тя е внедрен шпионин, който ще задейства деня Х – в който „спящите” руски шпиони ще се събудят и ще започнат война срещу Щатите. „Денят „Х” е все още тема на дневен ред в ЦРУ.”, разказва Джоли. „Някои мислят, че е пълна безсмислица, други вярват, не само че истина, но и че „спящи” агенти са били активирани в определени случаи. Походихме към идеята, сякаш е плод на въображението, но като намерихме повече информация, установихме, че по реална, отколкото сме предполагали. Истината наистина е по-странна от измислицата.”

Например, твърди се, че Съветският съюз и в последствие Русия, разполага с тайни агенти, прикрити като граждани в западни страни през 80-те и 90-те години, като част от мрежа от оперативни работници на тайните служби, които живеят под измислени имена в продължение на 15, 20 или повече години. При активирането им, тези спящи агенти трябва да ръководят „Денят Х”, поредица от терористични и саботьорски атаки в Съединените Щати, като начало на по-мащабна война с Русия. През последните години са открити руски „спящи” шпиони в Естония и Канада, а през 2006 отравянето на Александър Ликвиненко в Лондон остава мистерия. Съвсем наскоро, група хора, смятани от съседите и приятелите си за обикновени граждани, са арестувани от федералните власти на Щатите по обвинения, че са част от шпионска мрежа, под фалшива самоличност, в опит да изпълняват задачи за Русия.

„Не се съмнявам в съществуването на „спящите шпиони”, твърди Филип Нойс. „Това е част от работата на шпионина от самото начало. Дори преди да прочета сценария на Кърт Уимър, бях завладян от въпроса какво би станало ако чакащите в сянка от дълго време „спящи” шпиони бъдат призовани към действие.”
Този интригуващ въпрос кара актьора Лив Шрайбър  да се присъедини към проекта. „Какво стана с всичките шпиони по места след падането на желязната завеса?”, пита се Шрайбър. „Агенциите сами по себе си са разпуснати, но хората, оперативните им работници не изчезват. Какво ако твой колега или близък приятел, някой ден се окаже именно такъв? Тези оперативни сътрудници имат начин на мислене, който е напълно остарял в съвременния политически климат. Мисля, че точно този въпрос вълнува Филип и мен също.”

Агент Солт / Salt (2010) - всичко за филма


Джоли описва героинята си като човек, който по обясними причини с неохота се сближава с когото и да било, особено що се отнася за брака, като съзнава, че би изложила живота му на опасност
. Въпреки това, Евелин е омъжена за човек, който е напълно наясно и приема рисковете от брака с агент на ЦРУ.

Техническият съветник по въпросите за ЦРУ на филма, Мелиса Бойл Мейл е работила в агенцията в продължение на 16 години. „ЦРУ изисква да споделяме на половинките си какво работим.”, казва тя. „През годините, агенцията е научила, че хората не могат да водят нормален живот ако нямат един близък човек, с когото могат да споделят до известна степен. От друга страна, това че съпругът ти знае какво си изкарваш прехраната, не означава че знаме какво правиш ежедневно, нито върху какво работиш, в каква опасност се намираш или къде отиваш като си тръгнеш. Това създава черна дупка във всяка връзка. Много е важно да имаш нормална, здрава връзка, но да не можеш да споделяш с близкия човек е много трудно.”

За да се подготви за ролята, Джоли прави свое проучване. „Говорихме с много жени от ЦРУ. Те всичките са прекрасни, симпатични жени, за които не можеш да си представиш да попаднат в опасна ситуация, в каквато са наистина.”

В срещите си с Мейл и други бивши шпиони, Джоли научава какво би направил служителя, ако наистина е обвинен, че е „спящ” шпионин. „Тя научи как шпионите живеят на ръба, какво правят ако са разкрити.”, разказва режисьорът.

Режисьорът на филма, Фили Нойс е майстор на политическия трилър, създал филми като „Патриотични игри” и „Реална опасност” и двата с участието на Харисън Форд в ролята на аналитика от ЦРУ Джак Раян.

„Понякога екшъна може да вземе връх, но Филип подържа добър баланс.”м казва ди Бонавентура. „Прави така, че да влезеш в кожата на героя, във всеки един от тях. И разбираш какво правят и защо.”

„Причината да пожелая да направя този филм е проста – след като прочетох сценария, исках да гледам филма. Бих платил за да го гледам.”, казва Нойс.

Всъщност Нойс се интересува от темата от години –с нея е откърмен. „Баща ми работеше за З Специални части, което е австралийския вариант на Управлението на стратегическите служби, предшественик на ЦРУ. Израснах запленен от историите на баща ми шпионин. Исках да стана шпионин, но така и не се случи.”

Агент Солт, Лив ШрайберЗа Лив Шрайбър, който изпълнява ролята на Тед Уинтър, шефа на Солт в ЦРУ, да наблюдава Нойс в действие е като да посещава майсторски клас. „Като актьор и режисьор винаги съм се възхищавал от Филип.”, споделя актьорът.

Създателите на филма търсят енергичен актьор, който да пресъздаде силата на Пибоди, човекът , чиято задача е да проследи и залови Солт. Като продукт на отдела за контра разузнаване на ЦРУ, той не е от най-състрадателните образи.

„Те не са политици, а оръдия.”, обяснява  Джоли, която се радва да види Чиуетел Еджиофор в ролята.

Като служител от контра разузнаването, Пибоди трябва да открие, дали дезертьорът казва истината за Солт или лъже. „Започва нещшо като двойно преследване – трябва физически да я заловят и върнат и също така да се разследва дали има къртица и дали тя е тази къртица.”, разказва  Еджиофор. „И това се превръща в играта на котка и мишка във филма.”

След като той изпълнява ролята на нейния противник, за Джоли е важно да се разбира с Еджиофор. „Мисля, че е важно да се разбираш много, много добре с човека, който изпълнява ролята на врага ти във филма, защото на края си по-смел в битките.”, споделя тя. „Двамата с него си прекарахме добре.”

ЗА ПРОДУКЦИЯТА


Основните снимки започват със заснемането на сцени с бягството на Солт от  сградата на ЦРУ във Вашингтон, където работи, след като руският дезертьор я обвинява, че е „спящ” шпионин. Местата за снимки на първоначалното бягство на Солт са „Л’енфант Плаза”, „Конститюшън авеню”, „Нейви Мемориъл”, и „Ню Йорк авеню” на една пресечка от Белия дом. Режисьорът Нойс се спира на тези места, вместо гледките от Вашингтон от пощенските картички, защото отразяват в по-голяма степен ежедневната среда сред масивните федерални сгради, населени с типични бюрократи.

След седмица във Вашингтон, продукцията се мести в Ню Йорк, където също се развива голяма  част от действието: след бягството от ЦРУ, Солт отива в Манхатън, където според твърденията на руския дезертьор, ще бъде направен опит за убийство на погребението на вицепрезидента на Щатите.

Външните и вътрешните сцени на погребението са заснети в емблематичната за Ню Йорк сграда на църквата „Св. Бартоломей” на „Парк авеню”. За няколко дни дизайнерът на костюми Сара Едуърдс и екипа ѝ обличат повече от седемстотин статисти за мащабната погребална процесия, съставена от опечалени, военна почетна стража, полицейски служители, гайдари, както и охраняващи тайни агенти, обграждащи Американския президент и охранителите на президента на Русия, който произнася реч за вицепрезидента.

Агент Солт / Salt (2010)


Продукцията се снима и в някои типични за Ню Йорк места като Ботаническата градина в Бронкс, Нюйоркската обществена библиотека на „Пето авеню” и Мостът на „59-та” улица, както и на някои места като се започне от отдалечените: „Флойд Бенет Фийлд” в Бруклин, Болницата „Колър Голдуотър” на остров Рузвелт до индустриалните: „Дон Джон Айрън енд скраб ярд” на Стейтън айлънд и водно пречиствателната станция „Нютън крийк” в Грийнпойнт, Бруклин и под земята в мрежата на градското метро. Също така екипът снима и извън града в рамките на щата, включително в районния съд Уестчестър в Уайт Плейнс, републиканското летище в Фармингдейл и Кантиъг каунти парк в Хиксвил.

Сцените в Русия са заснети при Руската ортодоксална катедрала „Холи Върджин Протекшън” в Ийст вилидж в Ню Йорк. За сцената на река Волга обаче, екипът пътува до Русия.

ЗА КАСКАДИТЕ


С Анджелина Джоли в главната роля, единственото ограничение при екшън сцените и каскадите, пред което се изправят създателите на филма е собственото им въображение.

Агент Солт / Salt (2010)


„Анджелина много си пада да се снима в екшън сцените без дубльор.”, казва Саймън Крейн, който ръководи вторият екип и координира каскадите. Крейн е работил с Анджелина в много филми преди Солт, включително „Лара Крофт: томб Райдър”, „Мистър и Мисис Смит”.
„Обожавам да се снимам в екшън филми.”, обяснява актрисата. „Винаги съм обичала да бягам и скачам, да се натоварвам физически.”

В една от екшън сцените, Солт е обградена от преследвачите си, прави смел скок от надлеза на магистралата и се приземява върху движещ се камион по магистралата отдолу. Преследвачите на Солт я следват с SUV и организират блокада на пътя, като я карат да се измъкне по ефектен начин от шестлентовата  натоварено платно.

Крейн и екипа му прекарват няколко седмици по магистралите в Олбъни, Ню Йорк, в планиране, репетиране и заснемане на този сложен откъс от филма.

Крейн в сътрудничество с координатора на каскадите Уейд Ийстууд и дубльорката на Джоли в каскадите, Юнис Хътърт планират снимките. „Това е истинската Анджелина – скачаща по покривите на автомобили.”, казва Крейн.

Джоли работи с Крейн и екипа му при създаването на бойния стил на героинята.
„Тъй като съм жена и съм лека, съвсем естествено се насочихме към стилове като Май Тай, който е много красив.”, разказва Джоли. „В Май Тай се изплозва „Изкуството на осемте крайника”, в което се използват не само юмруци при ударите, но и рамена, и колене. Установихме, че не много практичен в открит бой и не изглежда толкова агресивно.” Така Джоли и Крейн добавят Крав Мага, по-брутална форма на ръкопашен бой, развит в Израел и използван от американските специални части и ФБР, към бойната техника на Солт.

ЗА АКТЬОРСКИЯ СЪСТАВ

Анджелина Джоли (Евелин Солт)
Анджелина Джоли (Евелин Солт)  

Лив Шрайбър (Тед Уинтър)
Лив Шрайбър (Тед Уинтър)  

Агент Солт, Чиуетел Еджиофор
Чуител Еджиофор (Уилям Пибоди)

Даниел Обричски (Орлов)  

Андре Броуер (Секретар по отбраната)

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Агент Солт

Анджелина Джоли като режисьор и сценарист на филм за войната в Босна

Агент Солт / Salt (2010) - премиера 30 юли 2010