Лица Актьори

Талат Булут (Talat Bulut)

5 коментара

Талат Булут (Talat Bulut) от „Да върнеш времето назад" започнал кариерата си с постановка, посветена на Георги Димитров
Талат Булут (Talat Bulut) от „Да върнеш времето назад" започнал кариерата си с постановка, посветена на Георги Димитров

Талат Булут (Talat Bulut)


Наричат го турския Робърт де Ниро, „бунтаря" и „човека с 1001 лица".  Той е Талат Булут - театрален, филмов и телевизионен актьор, чийто глас е познат на всички от дублирането на чуждестранни филми и сериали.

Талат Булут (Talat Bulut)Талат Булут изпълнява ролята на министъра на благоустройството Муса Байри, един от главните герои в сериала „Да върнеш времето назад" по „Нова ТВ”.

Макар че е известен с това, че често отхвърля предложения за участие във филми, ако не отговарят на критериите му, Талат е готов да направи всичко за ролите си и често е неузнаваем. За ролята си във „Въпреки всичко" - филм, получил награда на фестивала в Кан, той напълнява, като прочутия си американски колега Робърт ди Ниро, 17 килограма, а за да участва в „Абузер Кадайъф" подстрига драстично косата си.

Талат Булут   не се поколеба за роля да облече и пола

и защити появата си в този вид с думите: „Облякох пола за работата ми. В пиесите на Шекспир през 17-18 век женските роли се изпълнявали само от мъже. Така е било по това време и в театралните спектакли в Турция. Трябва да се прави разлика между играта и живота. Изиграх Тарзан от Маниса, това не значи, че в собствения си живот живея като него."

Точно „Тарзан от Маниса" носи на Талат награда за най-добър актьор през 1995 г. от Анкарския филмов фестивал. Седем години по-рано той получава същата награда за участието си във „Въпреки всичко". Има и две награди от международния филмов фестивал в Анталия - през 1983 година за поддържаща мъжка роля и през 2000 - за най-добър актьор в „Дома на ангелите".

Талат Булут (Talat Bulut)

Кариерата му не започнала безоблачно

Той бил едно от десетте деца в семейството на служител в железопътния транспорт. Родил се през 1956 г. в Саръкамъш, в източната турска провинция Карс. Когато завършил лицей в Анкара, кандидатствал две години безуспешно преди да бъде приет електронно инженерство. За голямо разочарование на по-големия си брат, който се грижел за него, във втори курс напуснал университета Хаджеттепе и започнал да играе в театъра.

Първата постановка, в която участвал през 1975 г., се казвала „Димитров".
Брат му много се разстроил и три години не отишъл на нито един спектакъл, в който участвал Талат. Става въпрос за пиеса на германската актриса, писателка и журналистка Хедда Зиннер, родена през 1905 г., член на Германската комунистическа партия от 1929 г. След войната живее в Източен Берлин, умира през 1994 г. „Дяволският кръг" е оригиналното наименование на творбата, написана през 1956 г. Темата е пожарът на Райхстаха и лайпцигския процес.

Едва когато получил роля в пиеса на Угур Мумджу, в която повечето герои имали свои прототипи в действителността - политически личности,

брат му се видял принуден да посети едно от представленията


заедно с Дениз Байкал, тогава министър на енергетиката. Братът на Талат бил по това време заместник директор на Дирекцията по водите. Байкал много похвалил младия актьор, прегърнал го, поздравил го и едва тогава брат му оценил театралната му кариера, която включва участие в пиеси на значими турски автори, както и на Бертолт Брехт и Максим Горки.

Талат Булут (Talat Bulut)


За киното го открила голямата турска актриса Тюркан Шорай. Тя го видяла в едно театрално представление и веднага го поканила да участва във филм. От театъра не му разрешили отпуск и в края на сезона той напуснал. Първият му филм е през 1979 г., а последният засега – „Щастие", е от  2007 г.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Талат Булут , Да върнеш времето назад

С „Истанбулска приказка” започва артистичната кариера на Седа Акман