Преди това минават инструктаж от майстора готвач Норман ван Ейкън – един от най-строгите ментори, на които участниците попадат в хода на изпитанията.
Норман ги запознава с местните продукти и им разяснява своята философия за храната, а именно – тя трябва да разказва за мястото, от което произхожда.
После започва обратното броене, представянето на кандидатите и накрая елиминирането на един от тях. Както и неизбежната доза полезни съвети:
Никога не сервирай некачествена храна!
Бъди винаги нащрек и не задавяй клиентите си с костици от риба, особено ако са педантични главни готвачи!
Не пропускайте и неделния епизод, когато оцелелите отпътуват за Ню Йорк.
Преди поредното изпитание кандидатите опитват прочутата нюйоркска пица – най-вкусната на света според тях. За кого тя ще бъде последното ястие преди изпълненето на присъдата ще видите в неделя.
След кратка заслужена почивка, в която , там трябва „да готвят в редица” т.е. да изпълняват поръчки, редом до други заети готвачи – както се прави в повечето ресторанти. Това по-просто на пръв поглед изпитание, в което приготвяш блюда от менюто, се оказва изпълнено с повече подводни камъни, отколкото изглежда на пръв поглед.
„Сражение в кухнята” е през почивните дни от 11.30, 18.00, 21.30 часа.