Лица Актьори

Шон Бийн: „Героят ми никога не е доволен напълно, той не е щастлив човек.“

Добави коментар

„Клетвата“ разказва историята на полицаи, които въпреки, че са се заклели да „служат и защитават“, се възползват от служебното си положение и са се отдали изключително на незаконна дейност.

Тази вечер (27 юли 2020) от 21:00 по AXN е премиерата на полицейския сериал „Клетвата“ – необичайна полицейска драма със звездното участие на Шон Бийн (“Игра на тронове”), Райън Куонтън („Истинска кръв“), Майкъл Маларкий („Дневниците на вампира“),  Кори Хардрикт („Американски снайперист“), Ив Моро („От местопрестъплението: Маями“). Изпълнителен продуцент на сериала е Къртис Джаксън - "50 Cent".

Първият сезон от десет едночасови епизода, ни потапя в дълбините на правосъдната система в измислен американски метрополис. „Клетвата“ разказва историята на полицаи, които въпреки, че са се заклели да „служат и защитават“, се възползват от служебното си положение и са се отдали изключително на незаконна дейност. Корумпираните ченгета трябва да се защитават един друг, като тяхната лоялност приближава статуса им до всяка сериозна престъпна банда, а членовете на бандата ще направят всичко необходимо, за да се опазят от врагове, както вътре така и извън техните редици.

 

Шон Бийн: „Героят ми никога не е доволен напълно, той не е щастлив човек.“

 

„Клетвата“ е вдъхнована от бившия заместник шериф на окръг Лос Анджелис Джо Халпин, който е работил под прикритие в продължение на 12 години. Личният опит на Халпин от това впечатляващо време дава идеята да се създаде поредица, която отблизо да разгледа сложната динамика в правосъдните организации в цялата страна, като се съсредоточи върху хората, които рискуват всичко в опита си да получат всичко.

 

AXN предлага на вниманието Ви кратко интервю с актьора Шон Бийн, който разказва за участието си в „Клетвата“ и разбира се няколко думи за „Игра на тронове“.

 

AXN: Какво Ви привлече в ролята на Том Хамонд?

ШБ: Никога преди не съм играл ченге, а това ченге е доста интересно – Том е замесен с банди и много корумпиран, а героят ми е вдъхновен от личния опит на Джо Халпин, който е бил в редиците на полицията в ЛА дълги години и също е бил част от сериозна престъпна организация. Помислих си, че няма да е лошо да съм част от този екип, с тези актьори, продуценти и режисьори – с повечето от тях съм работил в някакъв момент от кариерата си и професионализмът им ми е добре познат, но да не забравяме и самата история – необикновена, уникална и вълнуваща!

 

AXN: Правихте ли предварително проучване за ролята? Срещнахте ли се прототипа на героя си Джо Халпин?

ШБ: Да, разговарях с Джо и то не веднъж. Той беше конслултант на терен, така че беше на разположение за въпросите ми по всяко време на снимачната площадка. Как се действа в подобна ситуация, какво би направил той самия, консултираше ни за оръжията и тяхната употреба.
Винаги правя проучвания за ролята си, гледам много документални филми, но тук на фокус е едно корумпирано звено професионалисти, от които се очаква да служат на закона и да защитават, а те правят точно обратното, като работят ръка за ръка с местна престъпна банда. Но сериалът не е съсредоточен само около полицейската корупция, това е водещото да, но историята обръща сериозно внимание на семейството и хората около тях, как семействата на засегнатите преминават през всичко това, конфликтите, с които трябва да се преборят. Героят ми например, не е доволен от двамата си сина, особено от героят на Райън Куонтън – Стив. Моят герой е старомоден традиционалист, всичко за мен е черно и бяло, не разбирам новото и всичко, което тези млади хора около мен вършат, но все пак обичам синовете си и се опитвам да гледам от позитивната страна на нещата, да предам малко по-човешки облик на закостенялото, безскрупулно ченге, което играя.

 

AXN: Героят Ви има интересни отношения със синовете си – той е в затвора, а те са навън?

Ш.Б.: Макар и в затвора, героят ми държи да контролира това, което синовете му вършат навън, особено Стив, който върви по стъпките ми и аз се опитвам да му предам жезъла на властта, но все не съм доволен от това, което той върши. Да, интересни взаимоотношения – предавам бележки по малкия си син в часовете за посещения към големия, в които му обяснявам, че не се справя добре с работата. Героят ми никога не е доволен напълно, той не е щастлив човек - болен е от рак, личният му живот е провален, тази неудовлетвореност го кара да тръгне срещу синовете си...

 

Шон Бийн: „Героят ми никога не е доволен напълно, той не е щастлив човек.“

 

AXN: Как се чувствахте по време на снимките, в по-голямата част от които сте в затвора, а останалата част от екипа снима навън, в прекрасния Пуерто Рико?

Ш.Б.: Всъщност, за да снимаш някого в затвора не е нужно да ходиш в Пуерто Рико, какъвто беше и моят случай. Сцените в затвора са снимани преди екипът да се изнесе към Пуерто Рико, така че не се чувствам прецакан, в този смисъл (смее се).

 

AXN: Какво Ви привлича към телевизионните продукции? Какво имат те в повече от филмите за голям екран?

Ш.Б.: Основно според мен е времето, с което разполагаш да разкажеш историята си. Десет епизода са си десет епизода, сравнено с 2-3 часа за широкия екран. Телевизията осигурява лукса да проследиш много повествователни линии, да проследиш историята на много хора, които да събереш в един грандиозен финал. Едно време беше табу да се снимаш за телевизията ако се имаш за сериозен актьор. Тогава казваш: „О, не, не, аз съм филмов актьор, не снимам за телевизията!“, а сега всички снимат за телевизията и Мерил Стрийп и Матю Макконъхи - всички, а продукциите са на много високо ниво.

 

AXN: Няма как да пропуснем „Игра на тронове“. Когато подписахте договора си, имахте ли представа в какъв хит ще се превърне екранизацията по книгите на Дж.Дж. Мартин?

Ш.Б.: Не, по скоро не! Имаше заявка, че продукцията ще е от мащаба на „Властелина на пръстените“, но когато отпътувахме за Нова Зеландия и започнахме снимките, не мисля, че някой от нас си даваше сметка колко са сериозни са нещата, а и никой от нас не е очаквал ефекта на „снежната топка“, който в крайна сметка се получи. Не бях чел книгите, в последствие ги прочетох разбира се, т.е. не знаех нищо за „Песен за огън и лед“ по времето, в което ме извикаха на среща в едно кафене, обясниха ми, че героят ми няма да участва в последващите сезони, защото ще бъде убит още в първия, което не беше проблем, защото аз имам достатъчно работа по принцип. Харесах Ед Старк веднага! Той беше сред малцината добри хора - доблестен, принципен, честен, с висок морал и ценностна система, който силно изпъкна на фона на останалите герои, които само се чудеха как да се избият помежду си, за да се домогнат до властта. Истинско удоволствие беше за мен да вляза в кожата му!

 

AXN: В началото само Вие и Питър Динклидж бяхте известни имена, всички останали бяха дебютанти, които благодарение на сериала вече са супер звезди.

Ш.Б.: Да и трябва да са ми благодарни (смее се)! Докато правехме пробите продуцентите казаха: „Защо да не използваш акцента си?“ и аз естествено нямах нищо против, а по-късно всички заговориха на моя кокни.

AXN: Ако зависеше от Вас, кой бихте поставили на Железния трон в крайна сметка?

Ш.Б.: Някой, който е още жив. Не останаха много (смее се)! Но ако оставим шегата настрана, Джон Сноу ми се струва добър избор, а и все пак Нед Старк го е отгледал като роден син. Не бих се поколебал в избора си! 

 

Премиера – тази вечер, 27-ми юли 2020 от 21:00. по AXN

 
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Шон Бийн , Клетвата