Известно с традиционния си фолклорен събор, сочните праскови и ябълки и наследниците на гордата каракачанска общност, селото ще се окаже и една от най-интересните кулинарни дестинации във „Вкусът на България“ досега.
Мария Жекова ще се запознае с някои от най-големите тънкости в традиционната каракачанска кухня от чистокръвна каракачанка. Докато приготвят традиционния зелник и „прасена“ каша с праз лук, сок от кисело зеле и сливи, двете жени ще обменят любопитни истории от детството си и ще покажат пред камерата как изглежда традиционната каракачанска носия. Зрителите на bTV ще разберат защо каракачаните носят черно и какво е да си техен наследник днес.
Жителка на Самуилово на име Елена ще приготви и представи интересни традиционни ястия като: чомлек от пъдпъдъци, пъпешово сладко, биздерма и гюзлеми, залято със солена вода.
„Самуилово ще се окаже чудна кулинарна дестинация“, ще се впечатли Мария Жекова.
В съботното приключение Мария ще се докосне и до истинско вретено и ще почерпи опит в този древен занаят от една от малко жени в селото, които все още умеят да предат. Къса ли се нишката през времето до наши дни на този чисто женски занаят и ще се справи ли Мария с вретеното - ще стане ясно в новия епизод на „Вкусът на България“.
Гледайте „Вкусът на България“ в събота, вече от 11:00 ч., по bTV.