Филми Фантастика

Досиетата Х: Искам да повярвам

Добави коментар

ДОСИЕТАТА Х: ИСКАМ ДА ПОВЯРВАМ е нов игрален филм, базиран на изключително популярния сериал, носител на много награди „Досиетата Х”. В стила на „Досиетата Х”, сюжетът на новия филм е държан в тайна от всички.
Премиерна дата в България: 22-08-2008 г.
Производител: Twentieth Century Fox
Световен разпространител: Twentieth Century Fox
Оригинално заглавие: „The X-Files: I want to Believe””
Националност: САЩ
Световна премиера: 25 юли 2008 г.
Времетраене: 104 мин.

Режисьор: Крис Картър
Монтаж : Ричърд А. Харис
Сценаристи : Крис Картър и Франк Спотниц
Художник : Марк Фрийборн
Продуценти : Крис Картър и Франк Спотниц
Музика : Марк Сноу
Изп. Продуцент: Брент О`Конър
Оператор: Бил Роу ASC

В ролите: Дейвид Духовни, Джилиан Андерсън, Аманда Пийт, Били Конъли, Алвин „Екзибит” Джойнър и други.
ДОСИЕТАТА Х: ИСКАМ ДА ПОВЯРВАМ е нов игрален филм, базиран на изключително популярния сериал, носител на много награди „Досиетата Х”.
В стила на „Досиетата Х”, сюжетът на новия филм е държан в тайна от всички. Достъп до информация са имали само главните актьорите и кинодейци. Единствено което ни е разрешено да знаем е: Свръхестественият трилър е на базата на най-популярните епизоди от сериала и разкрива сложните взаимоотношения между Фокс Мълдър (Духовни) и Дейна Скъли (Андерсън), които ги водят в неочаквани посоки и разкрития. Мълдър продължава непоколебимото си преследване на истината, а Скъли остава в плен на стремежите на Мълдър.
Повече информация може да се открие в заглавието на филма. „Искам да повярвам” е позната фраза за феновете на сериала, това е и лозунга от плаката в офиса на Мълдър във ФБР. „Това заглавие е естествено”, казва Крис Картър. „Това е история, занимаваща се с трудностите между вярата и науката. Мълдър наистина се бори със своята вяра.”
Картър разкрива повече относно филма. „Искахме да изплашим цялата публика”, казва той. „Филмът е плашещ и мистериозен. С „Досиетата Х” често плашим хората с това, което не виждат. Използвахме този метод и за игралния филм”.
След десет дълги години след първия игрален филм и шест години след края на сериала, Картър и Спотниц разбират, че е време за нов игрален филм, не само за да зарадват феновете, но и за да представят на новото поколение героите, обичаните от милиони хора по света. Картър казва : „Бях поразен, когато разбрах че децата на мои колеги изобщо не са чували за сериала. Двайсет годишни младежи са били съвсем малки деца, когато феноменът стартира преди 16 години. Така че в момента съществува изцяло нова публика на „Досиетата Х”.
Спотниц и Картър решават историята да е в реално време. „Минаха шест години от както видяхме за последно Мълдър и Скъли. Много мислихме са това къде и как ще живеят героите сега. Филмът трябва да отговаря на това изискване”, добавя Спотниц. „Те са с шест години по-възрастни и с шест години по-мъдри и отношенията им са се променили малко”, казва Картър.
Още от първия ден на снимките на „Досиетата Х: Искам да повярвам” искрите между актьорите и техните герои са впечатляващи. „Когато за пръв път видях Дейвид и Джилиан заедно ме побиха тръпки”, казва Крис Картър. „Между Дейвид и Джилиан винаги е имало привличане. Да ги видя отново заедно, бе все едно да видя семейството събрано отново.”
Любовната история на Мълдър и Скъли си остава по-различна. „Винаги отношенията им са били целомъдрени”, казва Духовни. „Това е старомодна романтика, при която цялата физическа интимност се свежда до погледи, държане за ръка или до целувки по челото.”
„Мълдър и Скъли са създадени един за друг”, продължава актьорът. „Но винаги има обстоятелства, които заплашват отношенията им. В този филм се разказва за такива обстоятелства.”
Аманда Пийт се присъединява към „Досиетата Х” като Дакота Уитни. Всичко около нея е пълно с мистерия. Според Пийт „тя е агент на ФБР, който малко или много започва да усеща връзка с Мълдър”.
Известният рапър Алвин „Екзибит” Джойнър играе ролята на агент Моузли Дръми. Самият изпълнител е отдавна фен на сериала и споделя: „да съм част от този голям феномен е невероятно”. Екзибит е наясно, че повечето детайли относно Агент Дръми остават секретни докато не излезе филма по екраните. Той признава, че Дръми е „агент по учебник, който е много емоционален. Не приема „не” за отговор и няма време за странните идеи на Мълдър, защото, ако Агент Дръми не може да види, усети, пипне или убие нещото, не може да повярва в него.”
Доста по-различен образ пресъздава известния актьор Били Конъли. Той играе отец Джоузеф Крисман, потаен и сложен герой с минало, което го преследва. „Това е герой, на който публиката ще реагира силно, което е причината да го изиграя” казва Конъли. „Когато Крис Картър ми каза за Отец Джо знаех, че трябва да изиграя ролята и по този начин да ужася приятелите и семейството си. Но това, което ме изплаши най-много е фактът, че Крис е мислел за мен, когато е писал сценария!” (Картър е голям почитател на работата на Конъли, особено на изпълнението му във филма „Нейно Величество Г-жа Браун”).
Очевидно е, че е невъзможно да се коментира „Досиетата Х: Искам да повярвам”, без да се спомене цялата секретност обгръщаща историята, продукцията и някои от героите. „За мен” казва Картър „този филм е като коледен подарък. Искам да го отворя на Коледа, а не по-рано. Не искам хората да клатят кутията или да надничат под опаковката. Вярвам, че публиката ще оцени и ще се наслади на филма повече, ако не знаят историята предварително. Направихме всичко възможно да запазим изненадата.”
За това само режисьорът и продуцентите имат пълно копие от сценария. Актьорите са поканени да видят и да хвърлят бегъл поглед на сценария, след което им е бил вземан. Избраните прочели сценария в затворена стая под видео наблюдение, след което сценарият бил заключен в сейф. Всички прочели го са подписали декларация за конфиденциалност. Повече от 90 % от екипа снимал филмът са имали оскъдна информация относно историята, което им е пречило да се подготвят за ежедневните си задължения.
Актьорите получавали отделни страници от сценария в деня на снимките, като на всеки бил изписан с воден знак името на актьора, за който е предназначен. В края на снимачния ден, страниците били събирани и унищожавани.

ЗАВРЪЩАНЕ У ДОМА

По време на подготовката за филма, кинодейците решават да снимат „Досиетата Х: Искам да повярвам” там, където всичко започва – във Ванкувър, Канада. „Във Ванкувър успяхме в началото” казва Картър.
„Още от началото ни хареса идеята да се върнем във Ванкувър” потвърждава Спотниц. „Беше ни трудно да напуснем Ванкувър след петия сезон. Проляха се доста сълзи. Новите снимки ни дават възможност да се видим отново с добре познати лица и любими места.”
Снимките започват миналият септември във Ванкувър. Три месеца камерата снима в града и околностите. Екипът пътува около 60 км на север, пресичайки известния ски курорт Уислър (домакин на Зимните Олимпийски игри през 2010 г.), за да снимат в снежните преспи на Пембъртън. Температурите там често падат под нула градуса по Целзий. (Една вечер на Джилиан Андерсън й е било толкова студено, че не е могла да си отвори устните, за да си каже репликите).

ЗА ДОСИЕТАТА Х


Създадени и продуцирани от Крис Картър, „Досиетата Х”, чиято премиера бе на 10 септември 1993 г. по телевизия FOX, проследяват живота и приключенията на Фокс Мълдър и Дейна Скъли. Те са двама коренно различни агенти на ФБР назначени да разследват неразрешени случаи на Бюрото, случаи, които често са паранормални, свръхестествени и необясними.
„Досиетата Х” печели множество награди, включително награда George Foster Peabody, три награди Златен Глобус за най-добър драматичен сериал, награда Златен Сателит за най-добър драматичен сериал, научна фантастика и награда Фантастичен Сатурн. През 1997 г. Джилиан Андерсън печели награда Еми за най-добра актриса в главна роля в драматичен сериал.
„Досиетата Х” е феномен както в САЩ така и зад граница. Конспирационният тон съчетан с параноя, ужас и напрежение превръщат поредицата в най-популярния сериал в Канада, с най-висок рейтинг по BBC2 и една от най-големите сензации в японската телевизия.
Деветият сезон на сериала свърши през 2002 г. През 1998 г. Twentieth Century Fox пусна първия игрален филм, базиран на сериала. Филмът (с продуцент и сценарист Картър и съсценарист Спотниц)се превърна в световен успех и спечели 187 милиона долара по света. PoTV.bg е сайтът за тв новини и сериали онлайн.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Досиетата Х: Искам да повярвам

Джилиан Андерсън (Gillian Anderson)

Аманда Пийт (Amanda Peet)

Били Конъли (Billy Connoll)

Икзибит (Xzibit)

Дейвид Духовни (David Duchovny)