Предавания Шоу

Dancing Stars

2 коментара

Ново бляскаво шоу тръгва по bTV от 22 септември в праймтайм. Предаването Dancing Stars е по лиценз на световноизвестния формат на BBC Worldwide – Dancing With the Starts, една от най-популярните и най-успешните шоупрограми в света...
Dancing StarsНово бляскаво шоу тръгва по bTV от 22 септември в праймтайм. Предаването Dancing Stars е по лиценз на световноизвестния формат на BBC Worldwide – Dancing With the Starts, една от най-популярните и най-успешните шоупрограми в света, в която звезди от различни области се представят в необичайно за тях амплоа - да танцуват заедно с професионалисти.

В шоуто на bTV ще участват дванайсет известни личности от света на шоубизнеса, политиката, културния и обществения живот в България. Те ще се обучават на класически, състезателни и модерни танци от професионални танцьори.

Изпълненията на участниците ще се оценяват както от жури, така и от зрителите на bTV чрез гласуване по SMS. Победителят ще бъде отличен със специална титла. Продуцент на Dancing Stars е bTV, a изпълнителен продуцент - Old School Productions.

Водещи:

 Водещите Радост Драганова и Тодор Колев
 • Радост Драганова
 • Тодор Колев

Журито:
Журито: Галена Великова, Нешка Робева, Владимир Божилов
 • Галена Великова
 • Нешка Робева
 • Владимир Божилов
Общо десет спортни танца трябва да овладеят звездите в Dancing Stars.

Професионалистите ще обучават своите звездни партньори в изкуството на стандартните и латиноамериканските танци. Настоящият вид на състезателната програма в спортните танци претърпява бурно развитие през вековете, като всеки танц има своя история.

Dancing StarsВ основата на стандартните танци са залегнали група танцови мотиви, присъщи на различни народи от Европа. Най-голям принос има т.нар. "Matenick" и вариация, наречена "Furiant", които са изпълнявани по време на селски фестивали в Чешката република. Френският "Walt" и австрийският "Lindler" са най-близките предшественици на съвременния валс.

Валсът е станал популярен през ХХІХ век във Виена, откъдето се е разпространил из целия свят. Валсът е първия танц, в който има близък контакт между партньорите. Навремето това се е считало за аморално поведение и църквата забранява изпълнението му в много зали в Европа. Танцът се е изпълнявал в дворцовите бални зали преди всичко за демонстрация на елегантност и величие.

Тангото започва развитието си от два различни танца. Първият, подобен на класически цигански иберийски танц, произхожда от Испания и се е изпълнявал от солист. Другият се заражда в Аржентина под наименованието "Танц с пауза" и е изразявал пренебрежителното отношение на мъжа към жената. Танцувал се е само в най-долните кръчми на Буенос Айрес и е бил табу за светското общество в града. Някои твърдят, че историята на танца започва от аржентинските "гаучоси", които носели стари кожени дрехи, втвърдени от потта на конете, които яздели и със специфична чупка в коленете. Затова тези мъже вървели леко приклекнали, което обяснява защо състезателното Танго днес се изпълнява на присвити колене.

Фокстротът е известен като първия изцяло американски салонен танц, чието име е наследено от създателя му Хари Фокс. Той имитира движенията на различни животни, а стъпките му носят имена като Търки трот (Пуешки ход), Гризли беър, Бъни Хъг и др.

Куикстепът е най-веселият от стандартните танци и се създава като т.нар. Бърз фокстрот. Скоро се оформя като динамичен танц с разнообразни движения по дансинга - подскачане, протичване, бързи стъпки и завъртания. Танцът няма много сложни стъпки, но е много бърз като темпо и изисква много енергия - еквивалентът на една обиколка на дансинга в танца Куикстеп е 800-метров спринт.

"Флекрът" е една от фигурите на виенския валс, който се демонстрира на състезания по спортни танци. Това е движение с много древна история - произхожда от примитивните фолклорни танци на Австрия и Германия. Музиката на Виенския валс е елегантна, нежна и страстна. Творци, създавали тези невероятни мелодии, са Щраус (баща и син), Шуберт, Чайковски, Вебер и др.

Някои танцьори свързват характера на латиноамериканските танци с история, описваща любовта – самбата е танцът на запознанството между мъжа и жената, Ча-ча е любовният флирт, Румбата е любовната игра, Пасо доблето е скандалът, а Джайвът е щастливият край. Тези макар и условни асоциации показват отражението на човешките взаимоотношения върху танците.

Самбата е бразилски танц, който се отличава от останалите латиноамерикански със своята жизненост и богато разнообразие от ритми. Историята му започва през далечния XVІ век, когато португалски заселници открили източното крайбрежие на Южна Америка - място, което те нарекли Януарската река (Rio de Janeiro). Там африканските ритми започнали да се сливат с латино музиката, която била пренасяна от пристигащите от Западна Африка роби, които, от своя страна, използвали своята музика, за да призовават различни духове и божества. През 30-те години на ХХ век форма на Самба, наричана Кариока, се появила в Англия и САЩ. Благодарение на киното (и актьори като Фред Астер и Джинджър Роджърс), стилът добил популярност. През 1941 г. славата му нараснала покрай изпълненията на Кармен Миранда в много нейни филми.

Ча-ча се определя като кубински танц, произлязъл от Мамбото и добил най-голяма популярност през средата на 50-те години. Сред многото фигури на новия танц се откроявала една, чието име било "чач" ("chatch"). Включвала три бързи смени на тежестта, предшествани от две бавни стъпки. Оттам и произлязло името на танца. Като състезателен танц се е появил най-късно, но за разлика от другите се е запазил най-близо до оригиналния кубински вариант.

През 30-те години един изцяло нов ритъм и танц от Куба става особено популярен – т.нар. Кубинска Румба. Оригиналният вариант на румбата е от афро-кубински произход и представлява екзотичен танц със силни и гъвкави движения на бедрата, раменете и торса. Оригиналният туземски танц Румба е пресъздавал любовен акт - предизвикателно поведение от страна на мъжа и защитна роля от страна на жената. Ритъмът на танца бил насечен, за да се подчертаят добре експресивните движения на танцьорите.

Пасо доблето е единственият латиноамерикански танц, който не произлиза от Афро културата. Корените му са от испанския музикален стил, който създава и Тангото. Предшественици на Пасо доблето са испански танци като Болеро и Фламенко. Известен е като танц на мъжа тореадор, изобразяващ борбата му с бика на коридата. Жената играе ролята на червения плащ в тази битка.

Джайвът
е ритмичен и бърз танц, който произлиза от джитърбург, буги, рок енд рол, линди хоп, суинг и чарлстон. Корените на танца са от Харлем, Ню Йорк. Първите му следи се появяват през ХХ век сред афро-американските роби, които имали танци с тройни и единични стъпки. Музикалният съпровод бил с продължителни барабанни удари и много напомнял ритъма на съвременния джайв.

Награди

 • В САЩ форматът е носител на две награди "Еми" за 2006 г. - за режисьорско и операторско майсторство, музика и костюми. Има още четири номинации за "Еми" за риалити състезание, артистична режисура и музикална програма.
 • Във Великобритания печели "Златна роза" за най-добро вариететно шоу за 2007 година, като се състезава с риалити програми от още 12 страни.
 • Печели две награди за най-добро риалити шоу на Tric Awards и две награди на TV Quick/TV Choice за най-добро шоу за таланти.
 • Предаването е номинирано три пъти от BAFTA (Британската академия за театрално и филмово изкуство), а през 2006 г. в Швеция печели престижната награда Kristallen.
История на шоуто

Dancing With the Stars е световноизвестен формат на британската BBC Worldwide, създаден през 2004 година. Бързо се разпространява в държави като Австралия, Русия, Бразилия и Китай, както и в много европейски страни.

До момента форматът е лицензиран за излъчване в общо 25 държави и е абсолютен хит за милиони зрители по света. Това е най-успешното шоу в Австралия, където предстои да се излъчи осми сезон.

Dancing With the Stars е познат в Обединеното Кралство като Strictly Come Dancing. Между известните имена на участниците в шоуто в по света фигурират личности като:
Петер Шмайхел - вратар на "Манчестър Юнайтед";
Пени Стюърд - световно известен модел и съпруга на Род Стюърд;
Моника Селеш - тенис легенда;
Пресила Пресли -съпругата на Елвис Пресли;
Мел Би и Ема Бъртън - певици от "Спайс гърлс";
Тиа Карере и Джейн Сиймор - киноактриси;
Лейла Али - дъщерята на Мохамед Али;
Мария Виктория Валенса - дъщерята на Лех Валенса и много други.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Dancing Stars

Звездно жури ще оценява танцьорите в Dancing Stars по bTV

Суперзвездите на България ще танцуват в „Dancing Stars“

Александра Раева и Краси Радков се впускат в ритъма на „Dancing Stars“

Световноизвестният формат „Dancing Stars“ се завръща тази пролет по bTV

Албена Денкова е победителят в Dancing Stars 2014