Актуално Други

”Ал Джазира Балкани” стартира на 1 ноември

Добави коментар

Босненски бизнесмени убедили Ал Джазира да открие офис на Балканите.
Босненски бизнесмени убедили Ал Джазира да открие офис на Балканите. Предвижда се централното студио на телевизията да бъде в Сараево, студиа ще има още в Загреб, Белград и Скопие

Отговаряйки на въпроса на уеб портала "Сараево-Х" - защо централната студио се намира в Сараево, а не в Белград или в Загреб, 65-годишният Милич обяснил, че това е "изключително заради контактите, които някои хора от Босна и Херцеговина имат с хора от "Ал Джазира", особено с техните хора, които работят в Турция". "Оценки показват, че в Сараево можем най-евтино да постигнем това, което ни трябва", добавил програмният директор.
По думите му, заплащането на журналистите в "арабския CNN" не са астрономически, а редовни и стабилни. Милич добави, че на медийната сцена на бивша Югославия повече от 15 г. са в сила "паралелни информационни състави" и че "Ал Джазира Балкани" ще бъде умерена в представянето на новините. "Аз знам, че в Сараево вестници писаха, че престъпникът Ратко Младич е изхвърлен от съдебната зала в Хага, но ние ще кажем, че е отдалечен. Ще използваме изрази, които са по-примерни, няма да има квалификации", добави Милич.

"Програмата за Балканите ще се излъчва на южнославянските езици, които взаимно лесно се разбират (Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватска и Черна гора). В останалите страни от региона, "Ал Джазира" (Al-Jazeera) ще се превежда на езиците, които се говорят в тези страни", обясни още той.

Горан Милич

Горан Милич се спря и на последните спекулации, че един от въпросите за журналисти от Сърбия ще бъда да се произнесат какво мислят за независимостта на Косово.
"Невероятно е как тази лъжа обиколи региона и сега за това се говори като за гол факт. Въпросът гласеше: "Кои международно-правни основи виждате за независимостта на Косово?" Защото в биографията на това лице пишеше, че е завършила право, като е специализирала международно право. Нас ни интересуваше нейният начин на мислене, това не е въпрос за хора от Сърбия", увери Горан Милич.

Босненски бизнесмени, които се занимават се с търговия  на петрол и ориз, убедили медията да открие офис на Балканите. Медията ще има кореспонденти и в България. С техниците и журналистите, общо около 150-160 души ще работят в телевизията. Половината програмно време ще бъде заето от новини и актуални предавания, а в останалото ще има лайфстайл предавания, ток шоута, документални филми.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър