ТВ анонси БНТ


Документалният филм „Браточенди. Гласове от Албания“ е „В кадър“ по БНТ 1

Добави коментар

Там, където говорят езика на Кирил и Методий – Бойко Василев разказва истории по българските следи в Албания

На 28 юли, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте новия документален филм на журналиста от Българската национална телевизия Бойко Василев – „Браточенди. Гласове от Албания“.

Костандина цял живот говори само на родния български, макар че е видяла България едва като възрастна. Синът ѝ Раки е завършил в Благоевград и днес изследва и преподава български и албански. Внучката ѝ – също Костандина, учи право в София и чете български новини на албански по радиото.

Семейство Бело е от българското малцинство в Албания. Техният говор пази следи от времето на Св. св. Кирил и Методий. Тяхната дума за „братовчеди“ е „браточенди“. Тяхната история е мост между два народа и две страни, които нямат обща граница, но имат взаимна почит.

Бойко Василев и операторът Михаил Врабчев се срещат с различни хора, които олицетворяват връзката с България. Рамона Тулумани е оперна звезда в Албания, а нейният български прадядо е инженерът на Софийската опера. Янка и Милена Селими превеждат българската литература на албански. Хората от българското малцинство в планинския край Голо бърдо мечтаят за България и Европа.

В документалния разказ „Браточенди. Гласове от Албания“ зрителите на Българската национална телевизия ще видят и какво казват за България албанският премиер Еди Рама, световноизвестният писател Исмаил Кадаре и популярният журналист Сокол Бала.

„В тези хора видяхме едновременно миналото и бъдещето. Миналото на езика и бита ни, запазени в албанските планини. И бъдещето, в което пътят от София до Тирана ще бъде кратък за братовчеда, приятеля, талантливия и предприемчивия“, казва Бойко Василев, който е автор и сценарист на филма.

Освен Бойко Василев и отговорния оператор на „Панорама“ Михаил Врабчев, екипът, реализирал „Браточенди. Гласове от Албания“, включва видеотехника Юлиан Димитров, редактор е Албена Колчакова, монтаж – Цветослав Юруков, режисьор е Мария Христова.

Гледайте документалния филм „Браточенди. Гласове от Албания“ на Бойко Василев – този петък, 28 юли, след „Панорама“ от 22:00 ч. по БНТ 1.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: В кадър


„В кадър“ по БНТ е филмът „Спасени усмивки“

Специално издание на „Референдум“ от Брюксел

Шокиращи кадри от наводнението в Аспарухово в „В кадър ” и „Открито”

В кадър: Татко ще ми купи колело, ама...