Предавания ТВ игри

Стани богат

Има много коментари

"Кой иска да бъде милионер?" е създадена през 1998 година от Celador International Ltd. и се разпространява от ITV - федерация от телевизионни компании, които произвеждат около 10 000 часа програма всяка година.
Стани богатвторник и четвъртък от 21:00 ч. -
60 минути
Водещ: Ники Кънчев


Историята на играта

Оригиналното заглавие на "Стани Богат" е "Who Wants To Be A Millionaire", което се превежда като "Кой иска да бъде милионер?".

"Кой иска да бъде милионер?" е създадена през 1998 година от Celador International Ltd. и се разпространява от ITV - федерация от телевизионни компании, които произвеждат около 10 000 часа програма всяка година.

ITV включва "Кой иска да бъде милионер?" в най-гледаното време на програмата си и, както се предвижда в началото, тя наистина чупи рейтинговия рекорд на сериалите и игрите на BBC, излъчвани в същото време.

Концепцията на играта е така създадена, че да грабне хората. Самият факт, да гледаш някой как печели или губи 1 милион лири е внушителен и вълнуващ.

Celador от своя страна разработват своята схема така, че навсякъде по света играта да носи своя строго специфичен формат, уникалния дизайн на студиото и музика към нея. Това допълнително допринася за световния успех на шоуто.

Играта е създадена така, че всеки може да участва в нея. Единственият подбор на участници е на ниво познания от обща култура и подобаващ социален статус, т.е. пълнолетие и криминално непроявени лица. Подборът е на ниво познания, които разбира се са на едно приемливо ниво. Момента на късмета е сведен до минимум.

Всяка една от страните, в които се излъчва предаването самостоятелно определя размера на своята голяма награда. Най-печелившият момент обаче, е забавлението, което идва от непринудената и любима игра на въпроси и отговори - интересна както за потенциалните милионери, така и за зрителя.

В момента играта се излъчва в 71 страни по целия свят. Във всяка една от тези страни "Кой иска да бъде милионер?" е телевизионното топ шоу, като последните присъединили се са Казахстан, Индонезия и Аржентина. Очакват се и сръбска и македонска версия.

Интересни факти
 • Първото излъчване на "Кой иска да бъде милионер" е на 4 септември, 1998 във Великобритания по ITV.
 • Досега по света от играта са си тръгвали 28 милионери.
 • Безспорният рекордьор на милионери е САЩ - осем. В Япония те са четирима, а във Великобритания - двама.

 • Първият спечелил голямата награда в САЩ използвал на финалния въпрос жокера "Обади се на приятел" - само за да се обади на баща си и да му каже, че знае правилния отговор и след секунди ще бъде милионер.

 • В целия свят има само двама водещи от женски пол - Памела Уолин в Канада и Барбара Стокел в Австрия.

 • В навечерието на президентските избори през 2000 г. в Русия, шестимата кандидат-президенти били поканени да участват в специално благотворително издание на "Кой иска да бъде милионер". Четирима от тях се съгласили и наистина участвали, но кандидат-президента Путин не бил сред тях.

 • В САЩ, Великобритания и някои други страни, сред които и България, "Кой иска да бъде милионер" има особено интересна и атрактивна благотворителна разновидност, в която участниците са само известни личности. По този начин се събират големи суми за благотворителни цели.

 • Само през последните три години във Великобритания за благотворителност са спечелени 838,000 паунда.

 • В други страни пък, като Гърция и отново САЩ, са създадени и специални семейни и колежански версии на играта. Очаква се такива скоро да бъдат развити и в България.

 • Сред звездите участвали в специалните благотворителни издания на "Кой иска да стане милионер" са: Тайра Бенкс, Дейвид Духовни, Чарли Шийн, Пъф Деди, Ларс Улрих, Вивика Фокс.

 • В Индия водещия на "Кой иска да бъде милионер" е Амита Баччан - абсолютна кинолегенда за страната. На практика голяма част от състезателите се вълнуват повече от срещата си с него, отколкото от възможността да спечелят много пари! Баччан е и първия индийски актьор, който има своя восъчна фигура в музея на Мадам Тюсо в Лондон.

 • Над 36 милиона е броят на обажданията за участие само във Великобритания, където линията функционира от 1998 година.

 • В САЩ зрителите на "Кой иска да бъде милионер?" са над 35 милиона души.

 • Най-високият рейтинг за Великобритания печели шоуто през март '99, когато 19,4 милиона следят интригата по телевизионните си екрани.

 • В Русия се е превърнало в практика отговора на зрителите при използване на жокера "Попитай публиката" да не се приема за чиста монета, тъй като се оказало че публиката там често и съвсем умишлено дава грешни отговори.

 • "Кой иска да бъде милионер?" е единствената западна телевизионна игра, закупена и излъчвана в Япония от Fuji Television.

 • Форматът на шоуто е лицензиран или закупен в повече от 100 страни. То се излъчва в 75 страни включително: САЩ, Индия, Япония, Колумбия, Венецуела, Малайзия, Австралия, Русия, Гърция, Полша, Германия, Испания, Белгия, Холандия, Дания.

 • Едва през втората седмица от появата си на пазара, компютърната игра "Кой иска да бъде милионер?" създава история в чартовете на Великобритания като се превръща в първото заглавие оглавило едновременно All Formats, PlayStation, PC и Dreamcast. Бележи рекорд от 18 седмици на No. 1 в чарта All Formats. Превръща се и в най-бързо продаваното заглавие, достигнало един милион копия във Великобритания и в момента е най-продаваната игра за всички времена в чарт-историята на Великобритания като изпреварва дори Tomb Raider и Tomb Raider II.
На фестивала "Международни медийни събития" Албена 2004 международното жури присъди първа награда на световноизвестното шоу в категорията "Телевизионни игри".
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Стани богат

Емблематичният „Мистър Стани богат“ Ники Кънчев се завръща в играта тази пролет

Чисто нов жокер влиза в Стани богат

Умни деца и младежи блестят със знания и играят със замах в СТАНИ БОГАТ

Есенният сезон на bTV стартира на 4 септември

Шестият специален епизод на СТАНИ БОГАТ - „Въпрос на бъдеще“ е с Иво Иванов